‘Kovid-19 2008 krizinden daha kötü’

Güncelleme Tarihi:

‘Kovid-19 2008 krizinden daha kötü’
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2020 09:43

Korona şüphesiyle ev karantinasında bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderleriyle yaptığı 6 saatlik telekonferanstan sonra telekonferanslı bir basın toplantısı düzenledi. AB liderleriyle Türkiye-AB mülteci mutabakatını da görüştüklerini belirten Merkel, karantinada insan ilişkisinin eksikliğini hissettiğini söyledi ve halkı önlemler konusunda uzun süre daha sabırlı olmaya çağırdı.

Haberin Devamı

G-20 ve AB liderleriyle telekonferans görüşmesi üzerine bilgiler veren Merkel, 5 gazetecinin telefonla sorularını yanıtladı. Almanya’da koronavirüs yayılmasına karşı alınan sıkı önlemlerin gevşetilmesi taleplerini reddeden Merkel, şunları söyledi: “Burada çok açık bir şekilde şunu söyleyeyim, şu anda önlemleri gevşetmeyi konuşma aşamasına daha gelmedik. Sayılara baktığımızda yeni enfeksiyonların halen çok yükselmekte olduğunu görüyoruz. Biz önlemleri sağlık sistemimizin kapasitesini aşmaması yönünde şekillendirmeliyiz. Önlemleri daha pazartesi günü uygulamaya koyduk. Sonucu görebilmek için en az 10 gün geçmesi gerekiyor. Virüsün 5-14 gün kuluçka dönemi var. Bunun için sizlerden sabır diliyorum.”

KARANTİNA GÜNLERİ
Kendisine aşı yapan doktorun koronavirüs testi pozitif çıkması üzerine pazar gününden beri evde olan Merkel, karantina günlerini ise böyle anlattı: “Karantinada birebir insan ilişkisinin eksikliğini hissediyorum. Çok çalışıyorum. Çok sayıda görüntülü ve telekonferans görüşmeleri yapıyorum. Bütün gün bir aletin önünde oturup başkalarıyla sanal ortamda konuşuyorum. İnsan ilişkisi eksik. Örneğin Bakanlar Kurulu’nda olup bakanlarla yüz yüze görüşmeyi çok isterdim. Çok farklı bir durum bu. Ama karantina günlerinin sonuna yaklaştığım için de çok mutluyum.” Merkel’in iki testi negatif çıktı. Ancak birkaç testin daha yapılması için Merkel halen karantinada ve hükümet ilişkilerini karantinadan yürütüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ KONUŞTUK
AB liderleriyle telekonferanslı görüşmede Türkiye-AB mülteci mutabakatını da ele aldıklarını belirten Başbakan Merkel, “AB Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Türkiye ile mülteci mutabakatı görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Biz burada konseyden görüşmelerin devam etmesini istedik” dedi. Görüşmeler telekonferansla yapıldığı için Türkiye-AB mülteci mutabakatında liderlerle ikili görüşmeler aracılığıyla bazı uzlaşı önerileri getirme imkânı bulunmadığını belirten Merkel, ancak bunu mesaj yoluyla yaptıklarını söyledi.
Merkel, hem G-20 olarak hem de AB olarak korona krizine karşı ortak hareket etmekte kararlı olduklarını belirtti ve “Hiçbir ülke böyle bir krizin altından tek başına çıkamaz. Bu kriz, 2008 bankalar ve mali krizinden çok daha ağır” dedi. Krizin üstesinden gelmek için iç pazarın işlemesinin önemini vurgulayan Merkel, eğer ürünlerin nakliyat zinciri koparsa, bunun ekonomik sonuçlarının çok daha ağır olacağı uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!