Koalisyonun nükleer santral çıkmazı!

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonun nükleer santral çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 10:11

Başbakan Olaf Scholz, nükleer santrallarda üretimin sürdürülmesine sıcak bakarken, Yeşiller’den ‘hayır’ sesleri yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

RUSYA’nın diğer Avrupa ülkelerine olduğu gibi Almanya’ya da enerji ihracını büyük ölçüde durdurması üzerine son 3 nükleer santralın bu yıl sonunda kapatılmasının ertelenmesi tartışmaları gündeme gelirken, bu konuda hükümet partileri arasında ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Koalisyon Sözleşmesi’nde, Almanya eski Başbakanı Angela Merkel döneminde öngörüldüğü şekilde 3 nükleer santralın 31 Aralık 2022 tarihinde kapatılması yer aldığı halde, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), yaşanan enerji krizi nedeniyle bunların kapatılmasının ertelenmesinde ısrarlı olduğunu ilan etti. Kuruluşundan beri nükleer santrallara karşı olan Yeşiller ise “Enerji krizinin aşılması için nükleer santrallar alternatif değil” diyerek, Koalisyon Sözleşmesi’ne uyulmasını istedi.

Haberin Devamı

SCHOLZ’DAN DEVAM SİNYALİ
Hükümetin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti (SPD), süre vermeden nükleer santrallarda üretime devam edilmesinden yana tavır aldı. Önümüzdeki aylarda enerji sıkıntısı yaşanacağından hareket eden Başbakan Olaf Scholz, bu dönemin atlatılması için nükleer santralların kapatılmasının ertelenmesinden yana olduğunu açıkladı. Her ne kadar tüketilen enerjinin küçük bir bölümü nükleer santrallarda elde edilse de üretime devam edilmesinin dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunacağını söyledi. Scholz, uzmanlar tarafından hazırlanmakta olan raporun sonuçlarına göre hareket edilmesi gerektiğini belirtirken, hükümet ortağı Yeşiller’i gücendirmek istemediği sinyalini verdi.

‘NÜKLEER SANTRALLAR KAPATILACAK’
Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra yurt dışından petrol ve doğal gaz tedariki sağlanıncaya kadar nükleer santrallarda üretimin sürdürülmesine sıcak bakarken, parti arkadaşları buna karşı çıktı. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, “Nükleer santraller kapatılacak” dedi. Yeşiller’li Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “Nükleer santrallar alternatif değil” diyerek planlanan şekilde son 3 nükleer santralın da kapatılmasını istedi. Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ise enerji krizi dönemi atlatılıncaya kadar nükleer santrallarda üretimin sürdürülmesini talep ediyor. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de aynı zamanda Bavyera Başbakanı olan CSU Genel Başkanı Markus Söder de, hükümeti bu konuda duyarlı davranmaya çağırdı.

Haberin Devamı

VATANDAŞA ENERJİ YARDIMI
Almanya’da petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlara enerji yardımı tartışmaları da gündeme oturdu. Başbakan Scholz, “Kimseyi yalnız bırakmayacağız” sözü verirken, özellikle dar gelirlilerin yükünün azaltılması için şimdiden somut adımlar atılması istendi. İki kişilik bir konutta elektrik tüketiminin yılda ortalama 12 bin kilovat olduğuna dikkat çekilirken, bunun da enerji fiyatlarındaki artışla 790 Euro daha fazla olacağı hatırlatıldı. Özellikle dar gelirlilerin bu yükün altından kalkmasının mümkün olmayacağını vurgulayan Tüketicileri Koruma Derneği, hükümete bu yükün önemli bir bölümünü üstlenme çağrısında bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!