Koalisyondan ‘10 maddelik’ yatırım atağı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyondan ‘10 maddelik’ yatırım atağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 14:44

Almanya’da ekonomik alanda canlılığın hızlandırılması için SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti ‘10 madde planı’ çerçevesinde milyarlık yeni yatırımların hayata geçirilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, ekonomide yaşanan durgunluğun giderilmesi için harekete geçerken, ‘10 madde planı’ adı altındaki programını duyurdu. Başbakan Olaf Scholz ile kabine üyelerinin Berlin yakınlarındaki Meseberg’de dün başlayan ve bugün (Çarşamba) sona eren iki günlük ‘değerlendirme toplantısı’nda, ‘geleceğin programı’ detaylı bir şekilde görüşülürken, özellikle yatırımların artırılması ve yatırımcılara destek verilmesi kararlaştırıldı. İklim ve Dönüşüm Fonu’ndan 2024 yılı için yeşil yatırımlara dönük 57.6 milyar Euro’nun yanı sıra gelecek yılın bütçesinden otoyolların, köprülerin, demir yollarının tamiri, hızlı internet, dijitalleştirme ve e-mobilite alt yapısının geliştirilmesi için 54 milyar Euro ayrılması konusunda da görüş birliğine varıldı.

Haberin Devamı

Koalisyondan ‘10 maddelik’ yatırım atağı

İŞTE HÜKÜMETİN 10 MADDE PLANI
* Kalkınma Şans Yasası: Hayata geçirilecek bu yasada, işletmelerin vergi yükünün 7 milyar Euro azaltılması ve yeni yatırım yapacaklara prim ödenmesi yer alıyor.
* Geleceğin Finansmanı Yasası: Özellikle Start-up’lara parasal destek verilecek.
* İklim ve Transformasyon Yasası: Ekonominin modernleştirilmesine dönük yatırımcılara ‘teşvik primi’ ödenecek.
* Planlama ve izin verilmesinin hızlandırılması.
* Bürokrasinin azaltılması.
* Güvenli ve ödenebilir enerji. Enerji krizi yaşanmaması için önlemlerin artırılması ve enerjinin hem işletmeler hem de vatandaşları için ödenebilir olması.
* Dijitalleştirmenin hızlandırılması. Özellikle de yapay zekâya ağırlık verilmesi.
* Nitelikli iş gücü.
* Geleceğin desteklenmesi için eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarına dönük desteğin artırılması.
* Diğer ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ham madde tedarikinin güvence altına alınması.

SCHOLZ’DAN DİYALOG ÇAĞRISI
Görüşmelerden sonra Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’le birlikte basına açıklamalarda bulunan Başbakan Olaf Scholz, Almanya’nın güçlü bir sanayi ülke olma konumunu koruyacağının altını çizdi. “Yaz tatili hükümet için verimli oldu” diyen Şansölye Scholz, alınan kararların en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi. “Bugün önemli ve merkezi kararlar aldık” derken, planlanan önlemlerle Alman ekonomisinin yeniden canlanacağından kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini de dile getirdi. Başbakan Scholz, hükümetin geçen yıl da bu yıl da başarılı bir politika sergilediğini, ancak bunun koalisyon ortakları arasında bazı alanlarda yaşanan görüş ayrılıkları ve tartışmalar nedeniyle halka iyi anlatılmadığını belirtirken, “Hükümette sorumluluk taşıyan tüm partilerden ve politikacılardan iletişim stratejisine katkı bekliyorum” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

‘HEM VİDALAYAN HEM ÇEKİÇLEYEN HÜKÜMETİZ’
Bakan Habeck de konulara farklı açılardan bakmanın koalisyon hükümetinin gücünü gösterdiğine işaret ederken, “Bizi güçlü kılan bu farklılıkları ortak bir noktada birleştirmektir” dedi. Aynı zamanda FDP Genel Başkanı olan Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de, “Biz hem vidalayan hem de çekiçleyen bir hükümetiz” diyerek zaman zaman yaşanan iç sürtüşmelerden rahatsız olmadıklarını ima etti.

BAKMADAN GEÇME!