Koalisyonda ‘Taurus’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonda ‘Taurus’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 10:24

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde Ukrayna’nın Taurus tipi uzun menzilli seyir füzeleri talebi yüzünden ciddi sıkıntı yaşandığı ortaya çıktı. Yeşiller ve FDP, Fransa ve İngiltere gibi Almanya’nın da Ukrayna’ya seyir füzeleri göndermesini isterken, SPD’li Şansölye Olaf Scholz, daha önceki dönemlerde de olduğu gibi ağırdan almayı yeğledi.

Haberin Devamı

FDP’li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, “Taurus model uzun menzilli seyir füzelerini derhal göndermek gerekiyor” görüşünü savundu. Ukrayna’nın aylar öncesinde bu yönde talepte bulunduğunu hatırlatan Strack-Zimmermann, “Rusya’nın sürdürdüğü bu korkunç savaşta Ukrayna’da sivil halkın daha fazla zarar görmesini ve daha fazla kurban vermesini engellemek için bu füzeler gönderilmeli. Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasını isteyen, imkânları dahilinde her şeyi yapmalı ve uluslararası hukuk çerçevesinde mümkün olan yardımda bulunmalıdır” dedi. Yeşiller Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Agnieszka Brugger de, hükümetin bu konuda acil karar vermesi gerektiğini söyledi. Brugger, “Geç kalınması, talebin geri çevrilmesi, Ukrayna’da savaşın uzamasına yol açabilir. Federal hükümet hızlı ve olumlu karar vermeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

CDU FÜZE GÖNDERİLMESİNE KARŞI
Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU ise Ukrayna’ya Taurus tipi seyir füzeleri gönderilmesine karşı çıktı. CDU’lu Saksonya Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer, Alman hükümetini ‘kendi saptadığı kırmızı çizgileri ihlal etmekle’ suçlarken, “Ben şahsen bu füzelerin gönderilmesine karşıyım” dedi. Kretschmer, ayrıca Batılı ülkelerin Ukrayna’da savaşı bitirerek barışın sağlanması için diplomasiye ağırlık vermesini de istedi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jochan Wadephul da bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Wadephul, “Taurus’lar Ukrayna’ya katkıda bulunabilir ama onlar mucize silah değildir. Kendimizi bu savaşın uzun süreceğine alıştırmalıyız” açıklamasında bulundu.

Koalisyonda ‘Taurus’ krizi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz

SCHOLZ: ÖZENLE İNCELEYECEĞİZ
Başbakan Olaf Scholz, daha önceki dönemlerde Ukrayna’ya Leopard tankları ve Patriot füzeleri gönderilmesinde olduğu gibi bu konuda da ağırdan almayı yeğledi. Scholz, “Neyin mümkün olup olmayacağını, neyin anlamının olup olmadığını, bizim ne gibi katkıda bulunabileceğimizi dikkatli bir biçimde, özenle değerlendireceğiz” dedi. Scholz, Alman İkinci Televizyonu ZDF’e verdiği demecinde, “Biz ABD’den sonra Ukrayna’ya en fazla destek veren ülkeyiz. Hava savunması alanında da silah ve tank gönderilmesinde de en önlerdeyiz. Patriot gönderdiğimiz için Ukrayna Devlet Başkanı bugün ‘Teşekkürler Olaf’ dedi. Yani ‘Teşekkürler Almanya’ dedi. Hava savunmasıyla ilgili her karar, ciddi bir şekilde değerlendirildikten sonra verilecektir. Şundan çok eminim ki, yurttaşlarımız da bu gibi durumlarda acele karar verilmesinden yana değiller” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!