Kısa mesai ve yardımlar uzuyor

Güncelleme Tarihi:

Kısa mesai ve yardımlar uzuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2020 10:13

Almanya’da hükümet ortakları kısa mesai parası, orta ve küçük ölçekli şirketlere devlet yardımlarıyla anne-babalara hastalık parası süresini uzatmada anlaştı. Ortaklar aynı zamanda federal Meclis’in daha fazla büyümesini önlemek için seçim yasasını değiştirecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon ortakları CDU/CSU ile SPD, sekiz saat süren koalisyon komisyonu toplantısında en kritik konularda uzlaşma sağladı. Koalisyon ortakları koalisyon komisyonu seçim yasasını değiştirmede anlaşmaya vardı. Yasa değişikliği Federal Meclis’in daha fazla milletvekiliyle büyümesini engellemeyi hedefliyor. Şimdi 709 milletvekili bulunan federal Meclis’in normal kapasitesi 598. 2021 seçimleri için doğrudan seçilen milletvekili sayısıyla listeden giren milletvekili sayısında kısıtlama ön görülüyor. Bir yasa taslağı hazırlanarak Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek. 2025 seçimlerinde ise milletvekili sayısının 19 civarında azaltılması planlanıyor.

KISA MESAİ UZATILACAK
Korona krizi nedeniyle işçi çıkarmayan ve kısa mesaiye giden şirketlere devletin ödediği kısa mesai parası süresi de uzatılacak. Kısa mesaiye giden şirketlerde devlet ilk üç ay için çocuksuz ailelerde net maaşın yüzde 60’ını, çocuklu ailelerde ise yüzde 67’sini, 4’üncü aydan itibaren yüzde 70 ve 77’sini, 7’nci aydan itibaren ise yüzde 80 ile 87’sini karşılıyor. Ancak sosyal sigorta primlerinin ne kadarını devletin karşılayacağı netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

YARDIMLAR YIL SONUNA KADAR
Çalışma Bakanı primlerin tamamının devlet tarafından karşılanmasını istiyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Mart 2021’ye kadar kısa mesai parasının uzatılmasını hedefliyor. Çalışma Bakanı kısa mesai ile ilgili tasarıyı Bakanlar Kurulu’na sunacak. Koalisyon ortakları ayrıca çocuğu hasta olan ailelere ödenen hastalık parası süresinin çiftler için 5 gün, yalnız bakanlar için 10 gün uzatılmasını kararlaştırdı. Ortaklar orta ve küçük ölçekli şirketlere korona krizi nedeniyle ödenen devlet yardımlarının süresini de yıl sonuna kadar uzatmada anlaşma sağladı.

BAKMADAN GEÇME!