Kadınlar yüzde 18 daha az kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar yüzde 18 daha az kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 12:39

Almanya’da kadınlar, maaş konusunda erkeklere göre dezavantajlı. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre kadınlar geçen yıl erkeklere kıyasla saat başına yüzde 18 oranında daha az ücret aldı.

Haberin Devamı

KADINLARIN erkeklere nazaran daha fazla düşük ücretli mesleklerde ya da uzmanlık gerektirmeyen işlerde çalışıyor olmaları, yarı zamanlı çalışmanın kadınlarda daha yaygın olması gelir farkının nedenleri arasında gösterildi. DW Türkçe’nin Federal İstatistik Dairesi verilerine dayandırdığı habere göre, 2023’te erkekler ayda ortalama 148 saat ücretli işe giderken kadınlarda bu, ayda ortalama 121 saat olarak kayıtlara geçti. İstihdam oranlarında da kadınlar dezavantajlı konumda. 2022’de kadınların yüzde 73’ü ücretli bir işte çalışırken erkeklerde bu oran yüzde 80.5 olarak ölçüldü. Hans Böckler Vakfı’na bağlı Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörü Bettina Kohlrausch, cinsiyete dayalı ücret farklılığının ücretlendirilmemiş bakım işlerinin adaletsiz paylaşımından kaynaklandığını söylüyor.

Haberin Devamı

İKRAMİYELER DE FARKLI
Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (ifo) ile uluslararası danışmanlık kuruluşu Mercer’in hesaplamalarına göre ise Almanya, Avusturya ve İsviçre’de kadınlarla erkekler arasında sadece maaş değil, ikramiyede de farklılıklar var. Üç ülkede 270 şirketin katılımıyla yapılan araştırmaya göre Almanya’da kadınlar erkeklere göre yüzde 6.1 oranında daha az ikramiye alıyor. Avusturya’da bu oran yüzde 7.2, İsviçre’de ise yüzde 5.2. Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA) tarafından yapılan açıklamada ücret farkına kökünden çözüm üretilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, matematik, enformatik, doğa bilimleri ve teknik gibi alanlarda kadınların istihdam oranının düşük, buna karşılık düşük kazanç beklentisi olan işlerde ise bu oranın yüksek olduğu kaydedildi. BDA, devletin harekete geçmeyerek bu nedenlerin devam etmesine katkıda bulunduğunu ileri sürdü.

Kadınlar yüzde 18 daha az kazanıyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!