Kabine, ‘Göç Paketi’ni onayladı, sıra Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Kabine, ‘Göç Paketi’ni onayladı, sıra Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 17:16

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ilk ‘Göç Paketi’ yasa tasarısı kabinede kabul edildi. Buna göre; 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle legal olarak 5 yıldan fazla çeşitli statülerde Almanya’da bulunanlar ikâmet izni alabilecek. Buna iltica başvurusu yaptıktan sonra netice alamadığı halde bekleyenler de dahil olacak.

Haberin Devamı

ANCAK ikâmet izni için yeteri derecede Almanca bilmek ve kendi geçimini sağlayabilme gibi şartlar aranacak. 31 Aralık 2021 tarihine göre Almanya’da 242 bin 39 yabancı işlemleri sonuçlanmadığı için ‘Düldung’ statüsüyle Almanya’da yaşıyor. Bunların yaklaşık 136 bininin 5 yıldan fazla bir süredir Almanya’da yaşadığı belirtiliyor. Ancak ülkeye girerken iltica başvurusu yapabilmek için veya farklı sebeplerden dolayı kimliklerinde ve evraklarında sahtecilik yapanlar 5 yılı geçmiş olsalar bile bu haktan faydalanamayacak. Ayrıca sicil kaydına geçecek suç işleyenler de bu haktan mahrum olacak. Yeni düzenleme suç işleyenlerin daha kolay sınır dışı edilmesine de olanak sağlıyor.

KALİFİYE İŞÇİ DAHA KOLAY GELECEK
Tasarı ayrıca yurt dışındaki kalifiye işçilerin ve aile fertlerinin de Almanya’ya daha kolay gelebilmelerini öngörüyor. Buna ek olarak, dil ve entegrasyon kurslarına erişimin de genişletilmesi planlanıyor. Bakanlık Sözcüsü, “Federal hükümet için söz konusu olan, modern bir göç ülkesinin hakkını veren aktif ve düzenli bir politikayla göç ve entegrasyon politikasında yeni bir başlangıcın şekillendirilmesidir” dedi. Sözcü, zaten toplumun bir parçası haline gelen ve iyi entegre olmuş insanlar için yeni fırsatlar sunmak istediklerini ifade etti. Yasa, Federal Meclis tarafından kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek. Yasanın Federal Konsey’den onay almasına gerek duyulmuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!