İstihbaratın gözü eski Başkan Maassen’de

Güncelleme Tarihi:

İstihbaratın gözü eski Başkan Maassen’de
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2023 11:28

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BfV), eski Başkan Hans-Georg Maassen hakkında bilgi toplamaya başladığı iddia edildi.

Haberin Devamı

2012-2018 yıllarında BfV Başkanı olarak görev yapan Hans-Georg Maassen, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yöneticilerine faaliyetlerinin teşkilat tarafından takip edilmemesi için tüyo verdiği, 2018’de Almanya’nın Chemnitz kentinde aşırı sağcıların yabancılara saldırıları hakkında “Nefret avı olduğuna dair iz yok” açıklamasında bulunduğu için artan tepkiler üzerine görevden alındı. Ancak şimdi BfV’nin hedefinde şimdi kendisi var. Bild, BfV’nin Köln’deki bir elemanının, Federal Kriminal Dairesi’ndeki (BKA) bir tanıdığa e-mail göndererek Hans-Georg Maassen’in aktiviteleriyle ilgili bilgi istediğini yazdı. Haberde, Almanya’da geçen yıl darbe planı yaptıkları gerekçesiyle yakalanan ‘İmparatorluk Vatandaşları’ adlı örgütün lideri konumundaki Prens 13. Heinrich Reuss’un daha önceleri evinde yapılan bir aramadan sonra Maassen’e telefon ederek bilgi verdiği de yer aldı. İstihbaratın, ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile ilgisi olduğundan şüphe duyulduğu için Maassen hakkında bilgi isteyebileceği ileri sürüldü. Bild, ayrıca Federal İçişleri Bakanlığı’nın BfV ve BKA’dan sorumlu bölüm sözcüsünün ‘kişisel verilerin korunması’ nedeniyle bu konuda bir açıklamada bulunmadığına da yer verdi.

Haberin Devamı

CDU’YLA DA SORUNLU
Yıllardır CDU üyesi olan Hans-Georg Maassen, 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde Thüringen’deki Suhl bölgesinden direkt aday oldu. Ancak kendi seçim bölgesinde gereken desteği alamadığı için Federal Meclis’e giremedi. Başta sığınmacılar olmak üzere Almanya’ya göç konusunda aşırı sağcıların dilini kullanma ve Yahudi aleyhtarlığı içerikli açıklamalarda bulunma suçlamalarına hedef olan Maassen, “Partiye zarar veriyor” gerekçesiyle CDU’dan ihraç edilmek istendi. CDU yönetimi ihraç edilmesini desteklediği halde partinin ilçe teşkilatı buna karşı çıktı. Maassen de CDU yönetiminin tutumunu eleştirirken, “Bu Genel Başkan Friedrich Merz’e atılan bir şamardır” dedi.

BAKMADAN GEÇME!