İş gücü açığının maliyeti 86 milyar Euro

Güncelleme Tarihi:

İş gücü açığının maliyeti 86 milyar Euro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 12:51

Yönetim danışmanlığı şirketi Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan hesaplamalara göre, işçi sıkıntısı Almanya’ya her yıl 86 milyar Euro’luk ekonomik kayba mal oluyor. BCG tarafından yapılan araştırmaya göre, Alman ekonomisindeki kayıplar, ekonomik olarak en güçlü ülkeler karşılaştırıldığında ABD’den sonra ikinci sırada.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMACILAR Johann Harnoss ve Siemens İnsan Kaynakları eski Direktörü Janina Kugel, çalışmayı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün iş birliğiyle, Nürnberg İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü’nün ikinci çeyrek için bildirdiği 1.9 milyon açık pozisyon rakamlarına dayandırarak hazırladı. Harnoss, dpa’ya verdiği demeçte, “Bu, uzun vadeli ortalamanın yaklaşık 1 milyon üzerinde. Bunu hem ekonomistler hem de biz yapısal bir eksiklik olarak görüyoruz” dedi. Harnoss ve Kugel, ortalama olarak bu 1 milyon eksik çalışanın her birinin yılda yaklaşık 86 bin Euro, toplamda ise 86 milyar Euro ekonomik çıktı üreteceğini varsayıyor. Yılda 300 bin ila 400 bin kişinin göç ettiği varsayılsa bile, çalışma yaşındaki insan sayısının 2035 yılına kadar 3 milyon ve 2050 yılına kadar 9 milyon azalacağı tahmin ediliyor.

İş gücü açığının maliyeti 86 milyar Euro
KENDİ ÜLKESİNDE EĞİTİM
Kugel, “Eğer buna karşı koymazsak, 86 milyarın maliyeti daha da büyük olacak. ABD, en fazla açık pozisyona sahip ülke olsa da açığı kapatmak için en uygun şartlara sahip yer” Kugel ve Harnoss, ABD’de 2050 yılına kadar 19 milyonluk bir iş gücü açığı ve aynı zamanda eşit sayıda göçmen öngörüyor. Harnoss, Almanya’nın özellikle nüfusu hâlâ artan ülkelerden işçi istihdam etmesini öneriyor. “Bir olasılık, insanları Almanya’ya gelmeden önce kendi ülkelerinde eğitmek olabilir. Bunun göçmenler, köken ülkeler ve hedef ülkeler için de avantajları olacaktır” diyen Harnoss, Hindistan, Nijerya, Endonezya ve Mısır’ı örnek olarak gösterdi.
İş gücü açığının maliyeti 86 milyar Euro
ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK TAVSİYESİ
İdeolojik olmayan çizgilerin olması gerektiğini belirten Janina Kugel, emeklilik ve sağlık sistemlerinin karşılanabilirliğine atıfta bulunarak, “Kalifiye işçi sıkıntısı daha da artarsa, tamamen farklı tonlarda siyasi tartışmalar yapacağız. Göçün büyük ölçekte gerçekleştiği yerlerde, kabul de önemli” diyerek Münih gibi şehirlere atıfta bulundu. Kugel ve Harnoss, Alman orta ölçekli şirketlerine uluslararası iş piyasasına daha yakından bakmalarını ve sadece ihtiyaç halinde değil, genel olarak bakmalarını tavsiye ediyor. Janina Kugel, çok sayıda göçmen istihdam eden ABD teknoloji şirketlerine atıfta bulunarak, “Şirketler ne kadar çok kültürlüyse o kadar yenilikçidir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!