İNTİHARA MI UÇTU

Güncelleme Tarihi:

İNTİHARA MI UÇTU
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 14:06

Alman yolcu uçağı Fransa Alpleri'ne düşerken uçağın içinde dehşet verici anlar yaşandı. Kaptan pilot kumandayı ikinci pilota bırakıp dışarı çıktı. Bu andan itibaren ikinci pilot inişe geçti ve kaptan pilotu tekrar kokpite almadı. Olay kasıtlı. Ses bandında yolcuların çığlıkları duyuluyor.

Haberin Devamı

Fransa Alpleri'nde düşen, aralarında bebek ve gençlerin bulunduğu 150 kişiye mezar olan Germanwings yolcu uçağı nasıl düştü?

Uçağın düşüş nedenini büyük bir merakla bekleyen dünya kamuoyu, “Düşüş esnasında kokpitte bir pilot bulunuyordu” haberiyle sarsıldı.

İNTİHARA MI UÇTU


Pilotların ses kaydı analizlerinden dışarıya sızan bilgilere göre, kokpitte tek pilot vardı.

Bunun üzerine Fransa'nın Marsilya Savcısı Brice Robin bir basın toplantısıyla acı gerçeği doğruladı.

İNTİHARA MI UÇTU


Bu bilgilere göre ses bandının çözümü şöyle:
Uçak Barcelona'dan kalktıktan sonra, son 30 dakikanın 20 dakikalık bölümde iki pilot arasındaki konuşmalar tamamen normal ve nazik. Kaptan pilot
İNTİHARA MI UÇTU
20 dakika sonra uçağın kumandasını ikinci pilota devredip dışarı çıkıyor. O andan itibaren ikinci pilot inişe geçiyor. Tekrar kokpite dönmek isteyen kaptan pilotu ikinci kaptan içeri almıyor ve kapıyı bilinçli olarak kilitliyor.

CEVAP VERMİYOR

İkinci kaptan tüm çabalara rağmen hiç cevap vermiyor. Ses bile çıkarmıyor. Ses kaydında ikinci pilotun nefes alıp vermesi duyuluyor ve nefesi normal.

Savcı Brice Robin, “İçerideki pilot, Kaptan pilotun kapıdan içeri girmek istediğini görüyor. Ama kapıyı açmıyor. Biz kasıttan hareket ediyoruz. 28 yaşındaki Andreas Lubitz adlı ikinci pilot tek başına uçağı yönetecek tecrübeye de sahip. Biz kasıtlı adam öldürmekten hareket ediyoruz. Şimdiye kadar elimizdeki bilgilere göre bir terör saldırısı yok” dedi.

İNTİHARA MI UÇTU


NİÇİN AÇILMIYOR

Dışarıdaki pilot niçin içeri giremiyor sorusu ise tamamen bir bilmece. Kurallara göre pilotlardan biri uçuş esnasında sadece fiziki ihtiyaç durumunda kokpiti terkedebilir. Kokpitten çıkan pilot tekrar içeri nasıl girebilir? 11 Eylül terör saldırısından bu yana güvenlik nedeniyle kokpite girmek çok zorlaştırıldı. Bir Lufthansa sözcüsü dışarıdaki pilotun buna rağmen kapıyı açma imkanı bulunduğunu söyledi. Lufthansa sözcüsünün verdiği bilgilere göre dışarıdaki pilot kokpit kapısının dış tarafındaki tuşlarla şifreyi girip kapıyı açabilir. Ancak içerideki pilot bu sistemi kilitleyebilir. Bu durumda kapının dışarıdan açılması 5 ile 20 dakika arasında mümkün değil.

İNTİHARA MI UÇTU


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

11 Eylül terör saldırısından bu yana uçaklardaki güvenlik önlemine göre kokpit kapısı üç sürgüyle kapanıyor. Ayrıca pilotlar kokpitte üç güvenlik kamerasından kapının dışındaki alanı görebiliyor. Basınç kaybı durumunda kokpit kapısı otomatik açılıyor. Bunun dışında Cockpit Door Look sistemi devreye giriyor. Bu sistemde kokpit kapısı elektronik açılıp kapanıyor. Kapının açılması için “Rutin” ve “Acil” olmak üzere iki imkan bulunuyor. Rutin durumda dışarıdaki pilot kapıya gelince, kokpitte birkaç saniye sinyal ötüyor. İçerideki pilot kapıyı elektronik açıyor. Acil durumda sinyal devamlı ötüyor ve kapı 15-20 saniye arasında otomatik olarak açılıyor. Ancak içerideki pilot bu sistemi kilitleyebiliyor. Bu durumda kokpit kapısını dışarıdan 5 ile 20 dakika arasında açmak mümkün değil.

PİLOTLAR KİM

Lufthansa düşen uçaktaki pilotlarla ilgili bilgiler açıkladı. İki pilot da Alman. İkinci pilot 2013 yılından beri Germanwings'te çalışıyor. 630 uçuş saati var ve Lufthansa'nın Bremen'deki pilot okulunda yetişme. İki çocuk babası kaptan pilot çok tecrübeli biri. 10 yılı aşkın bir süredir Lufthansa ve Germanwings'e çalışıyor. Kaptan pilotun A 320 tipi uçakla 6 bin saati aşkın uçuşu var.

YOLCULAR GÖRDÜ MÜ

Savcı Dışarı çıkan pilotun, tekrar kokpite girmek için kapıyı kırmaya çalışmasını yolcular gördü mü? Uzmanlar yolcuların bu olayı görmüş veya duymuş olabileceğini belirtiyor. Bu durumda uçak hızla irtifa kaybederek, düşerken içeride dehşet verici anlar yaşandığı kaçınılmaz görünüyor. Ancak Savcı Brice Robin, yolcuların uçak dağa çarpmadan kısa bir süre önce çığlıkları ses bandında duyuluyor” dedi.

İNTİHARA MI UÇTU

BAKMADAN GEÇME!