İngiltere ile AB bu kez de mahkumlar yüzünden karşı karşıya geldi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere ile AB bu kez de mahkumlar yüzünden karşı karşıya geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 10:58

İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkan karara rağmen mahkumlara oy kullanma hakkı tanımaya yanaşmaması ülkeyi Avrupa Birliği yönetimi ile karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının AB üyesi ülkeler tarafından yürürlüğe sokulmasını sağlamaktan sorumlu olan Avrupa Konseyi, konu ile ilgili olarak İngiltere yönetimini şiddetle eleştirdi ancak ülkeye insan hakları ihlali olarak görülen bu durumu sonlandırması için bir yıl ek süre vermeyi de kabul etti. 

Avrupa Konseyi’nin bu hamlesi İnsan Hakları düzenlemelerinden sorumlu devlet bakanı Dominic Raab’ın “mahkumlara oy hakkı tanımaya hazır olmadıklarını” söylemesinin ardından geldi. Raab İngiltere’nin bu konuda geri adım atmaya hazır olmadığını ancak hükümetin bu konuda “Avrupa ile çatışma yaşamak da istemediğini” söylemiş ve konuyu mümkün olduğunca sessiz bir şekilde gündemden çıkartmayı amaçladıklarını belirtmişti. 

İngiltere’nin mahkumlara oy hakkı tanımamasının insan hakları ihlali olduğuna dair ilk karar bundan on yıl önce alınmış ve bu süreçte Avrupa Konseyi konu ile ilgili İngiltere’yi eleştiren bir dizi rapor yayınlamıştı. 

Avrupa Konseyi konuyla ilgili son açıklamasında, İngiltere’nin bu konudaki tavrının “büyük bir endişe nedeni” olduğunu söyledi ve ülke yönetimine mahkeme kararlarını uygulama konusundaki sorumluluğunu bir kez daha hatırlattı. 

Milletvekilleri 2011 yılında  İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen oylama sırasında Strasbourg’daki mahkemeden çıkan karara rağmen mahkumlara oy hakkı tanımama uygulamasını sürdürmeye karar vermişti.

AB’den gelen baskının artması sonucu 2012 yılında Muhafazakar Parti liderliğindeki koalisyon hükümeti konuyla ilgili bir inceleme başlatmış ve yasada yapılabilecek olası değişiklikleri araştırmıştı. Bu süreç sonucunda 2013 yılında partiler arası bir komite bir yıl ya da daha az süreli hapis cezası almış olan mahkumlara oy hakkı tanınmasını önermiş, ancak milletvekilleri bu öneriye de şiddetle karşı çıkmıştı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!