İlk değil, son da olmayacak

Güncelleme Tarihi:

İlk değil, son da olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 10:35

Gündeme bomba gibi düşen ‘dinleme skandalı’ da casusluk işleri de maalesef Almanya’da ilk kez yaşanmıyor. Bundan daha kötüleri de oldu. Dönemin Başbakanı Angela Merkel, ‘dost’ ülke ABD tarafından dinlendi. Sosyal Demokratlar’ın ‘anıt adamı’ Willy Brandt, ‘casus’ çıkan Özel Kalem Müdürü Günter Guillaume yüzünden başbakanlık koltuğundan oldu.

Haberin Devamı

İlk değil, son da olmayacak
RUSYA devlet televizyonlarından Russia Today’in Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, geçen hafta sosyal medyada Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz’ın yüksek rütbeli 3 subayın katılımıyla gerçekleştirdiği video konferansından gizlice elde edilen ses kayıtlarını paylaştı.
Söz konusu video konferansın 19 Şubat’ta yapıldığına yer verilen ve 38 dakika süren ses kayıtlarında, Ukrayna’nın talep ettiği uzun menzilli Taurus seyir füzelerinin Kiev’e naklinin, hatta Kırım ile Rusya arasındaki ‘Kırım Köprüsü’nün nasıl imha edilebileceğinin bile konuşulduğu yer aldı.
Margarita Simonyan’ın, kendisine ‘üniformalı yoldaşlar’ tarafından verildiğini söylediği bu ses kayıtları, iki ülke arasında ciddi bir biçimde politik ve diplomatik gerginliğe yol açtı.
Rusya, neredeyse Almanya’yı düşman ilan etti.
Hatta “Putin’in adamı” olarak bilinen Rusya’nın eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, “Sürekli rakibimiz Almanlar yine baş düşman oldular” paylaşımında bile bulundu.
Tabii bu gelişme, Almanya’da da yeni bir ‘casusluk tartışması’ başlattı.
Bu video konferansın ses kayıtlarının Rusya’ya kim veya kimler tarafından ve nasıl ulaştırıldığının ortaya çıkarılması için harekete geçildi.
Alman Hava Kuvvetleri Komutanı ile yüksek rütbeli subayların katıldığı video konferansın gerçekleştiği WebEx sitesindeki güvenlik derecelerine riayet edilip edilmediğinin de ortaya çıkarılması da istendi.

Haberin Devamı

DAVALAR AÇILDI
Evet...
Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu olayın tüm boyutlarıyla araştırılıp aydınlatılması için Askeri İstihbarat Servisi’ni (MAD) derhal devreye soktu.
Aslında dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, ‘casusluk’, ‘gizli dinlemeler’, ‘siber saldırılar’ Almanya’da da yeni bir olgu değildir.
Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) ile Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi’nin (KGB) yıllardır Almanya’da gizli faaliyetlerde bulunduğu bilinmektedir.
Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV), dış istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Servisi (BND) ile MAD’da görev yapan bazı elemanların Rusya’ya gizli bilgiler sızdırdıkları, hatta aktardıkları, Rusya adına casusluk yaptıkları ve haklarında dava açıldığı da bilinmektedir.
Rusya’nın Alman makamlara dönük siber saldırılarda bulunduğu da bilinmektedir.
Hatta GRU’nun, 2015 yılında Federal Meclis ile Başbakanlık’ın internet sitelerine siber saldırıda bulunduğu kayıtlara bile geçmiştir.
Resmi verilere göre 2023 yılında 58 Alman işletme siber saldırıya uğramıştır.

Haberin Devamı

YA DOST ÜLKELER!
Ama yalnız Rusya ile değil, Almanya’da zaman zaman Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de aralarında bulunduğu ‘dost’ ülkelerle de benzer sıkıntılar yaşanmıştır.
Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından gizlice dinlendiği ortaya çıktı 2013 yılında.
Hem de Başbakanlık binasına birkaç yüz metre mesafedeki Amerikan Büyükelçiliği binasının çatısına monte edilen cihazlarla.
Hatta bundan dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın bilgisinin olduğu bile ileri sürüldü.
Obama, kendisinin böyle bir girişimden haberi olmadığını söylerken, 2005-2021 yıllarında Almanya’nın Başbakanlığını yapan Angela Merkel, “Dostlar arasında böyle şeyler olamaz” diyerek isyan etti.
Ama daha sonraki dönemlerde yapılan araştırmalar, Merkel’in telefonlarının NSA tarafından 2002 yılından beri gizlice dinlendiğini ortaya koydu.
Yalnız Merkel’in değil, kendisinden önce 1998-2005 yıllarında Almanya Başbakanı olarak görev yapan Gerhard Schröder’in telefonlarının da NSA tarafından 2002’den itibaren gizlice dinlendiği de ortaya çıktı.
Tabii yüksek düzeyde sorumluluk taşıyan bazı bakanlar ile görevlilerin telefonlarının da...

Haberin Devamı

EN BÜYÜK KURBAN BRANDT
Ama Almanya’da ‘casusluğun en büyük kurbanı’, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Sosyal Demokrat Partili (SPD) ilk Başbakanı Willy Brandt oldu.
Sosyal Demokratlar’ın ‘anıt adamı’ olarak bilinen ve “Ostpolitik” (Doğu Politikası) ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) güdümlü ‘Doğu Blok’un çökme yolunu açan Willy Brandt’ın en yakın danışmanlarından olan Özel Kalem Müdürü Günter Guillaume’un Doğu Almanya (Alman Demokratik Cumhuriyeti) adına yıllardır casusluk yaptığı 1974 yılında ortaya çıktı.
Doğu Almanya ordusunun subayı ve ‘STASI’ kısa adıyla tanınan Gizli İstihbarat Servisi ajanı olduğunu itiraf eden Guillaume, 24 Nisan 1974 tarihinde yakalanarak gözaltına alındı.
Şansölye Willy Brandt da 6 Mayıs 1974’de istifa ederek görevi bıraktı.
Yani casusluğun kurbanı, hem de ‘en büyük kurbanı’ oldu.
*
Evet...
Casusluk da gizli dinlemeler de siber saldırılar da Almanya için de yeni olgular değildir.
Alman Hava Kuvvetleri Komutanı’nın katıldığı video konferansın ses kayıtları Ruslara ilk kez sızdırılmıştır.
Ama bu olgu bir ilk değildir...
Son da olmayacaktır...
Tabii Almanya da boş durmamaktadır.
Almanya’da yurt dışı istihbarattan sorumlu BND de yıllardır başka ülkelerde faaliyette bulunmaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!