‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’

Güncelleme Tarihi:

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 11:57

MÜSİAD’ın Berlin’deki iftarına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupalı Türklere ülkeler arasındaki ilişkilerin ve dostlukların gelişmelerine katkılarını sürdürme çağrısında bulundu. Türkiye’nin 2023’te ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya’nın birinci sırada olduğuna da değinen Bolat, “Geçen yıl 50 milyar Dolar’lık ticaret hacmiyle ikili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık. Hedefimiz, birkaç yıl içerisinde bu rakamı dengeli bir şekilde 60 milyar Dolar’a çıkarmak” dedi.

Haberin Devamı

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Berlin’in iftarında Türkiye ile Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesi için yurt dışında yaşayan Türklere önemli görevler düştüğünün altı çizildi. Berlin’de bir otelde verilen iftara, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, bazı milletvekilleri ve Almanya başta olmak üzere komşu Avrupa ülkelerinden çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi ile davetli katıldı. Ev sahibi konumundaki MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan, konukları selamlarken, Büyükelçi Şen, Türk toplumunun bir ramazana daha huzur içinde ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi, yaşanan acıların dinmesi için bir an önce Gazze’de, Ukrayna’da ölümlerin durmasını istediğinin altını çizdi. Türkiye’nin Orta Doğu’da barışın ve ateşkesin sağlanması için yoğun çaba sarf ettiğini hatırlatan Büyükelçi Şen, geçen yıl Türkiye’de meydana gelen depremde yaşamını yitiren insanlarımızı anarken, yardıma koşan STK’lara ve Türk vatandaşlarına da teşekkür etti.

Haberin Devamı

DOSTLUKLARI PEKİŞTİRELİM
Almanya Orta Ölçekli İşletmeler Birliği’nin (BVMW) Genel Kurulu vesilesiyle geldiği Berlin’de farklı alanlarda faaliyet gösteren Türk STK temsilcilerinin ve yöneticilerinin verilen bu iftarda bir araya gelmelerinin memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Bakan Bolat ise “İşte özlenen Türk tablosu budur” dedi. “Almanya’da yaşayan, sizlerle ortak bir kaderi ve geleceği paylaşan yaklaşık 3 buçuk milyon Türk’ün Alman ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu özellikle belirtmek isterim” derken, insanlarımızın iki ülke arasındaki ikili yatırım ve ticaretin gelişmesinde köprü görevi üstlendiklerinin altını çizdi. Bolat, Almanyalı, Avrupalı Türklere, Türkiye ile yaşadıkları ülkeler arasındaki dostluk ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi için katkıları sürdürme çağrısında da bulundu. 

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE YÜZDE 4.5’LİK BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ
Bakan Bolat, pandemi, Ukrayna’da sürdürülen savaş ve yaşanan krizlere rağmen, geçen Türkiye’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da (GSYH) yüzde 4.5’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini de söyledi. “GSYH 1.1 trilyon dolara ulaşarak ilk kez 1 trilyon dolar sınırını aştı. Kişi başına gelir de bir önceki yıla göre 2 bin 451 dolar artarak 13 bin 110 dolara ulaştı” dedi. Türkiye’nin 2023’te ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya’nın birinci sırada, ithalat yaptığı ülkeler arasında ise üçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Bolat, “Geçen yıl 50 milyar Dolar’lık ticaret hacmiyle ikili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık. Hedefimiz, birkaç yıl içerisinde bu rakamı dengeli bir şekilde 60 milyar dolara çıkarmak. Ve birkaç yıl içerisinde buna da ulaşmayı ümit ediyoruz. Türkiye’deki yabancı sermayeli uluslararası şirket sayısı 2002’de sadece 5 bin 600’dü. Bu rakam geçen yıl sonu itibarıyla 80 bin 500’e ulaştı. Alman dostlarımızın Türkiye’deki yatırımları yaklaşık 25 milyar Dolar’a ulaştı. Alman şirketlerinin sayısı 8 bini aştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

REFAHA KATKI
Konuşmasına, “Bu yıl ramazana buruk girdik. İnşallah Orta Doğu’da, Gazze’de yaşananlar bir an önce sona erer” temennisiyle başlayan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Gazze’ye yardımlarını sürdürdüklerini söyledi. “Gazze’de insanlar Ramazan Bayramı’na inşallah barış içinde girer” diyen Asmalı, Türkiye’nin, barışın sağlanması için yoğun çaba sarf ettiğini hatırlattı. Yaşanan tüm sıkıntılara ve zorluklara rağmen Türkiye’nin bölgesinde ekonomik güvenli bir liman konumunu sürdürdüğünü belirtirken, savunma sanayinden enerjiye, sağlıktan turizme kadar farklı alanlarda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Hedefin, Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya ile ticari ilişkileri daha da ileri taşımak olduğunu belirten Asmalı, “Bugün Almanya Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ile bir ‘İyi Niyet Anlaşması’ imzaladık. İş insanları arasındaki diyaloğun artırılmasıyla karşılıklı güvenin de ticaretin de artırılacağına inanıyoruz. MÜSİAD olarak hedefimiz, her alanda ülkemizi ileri taşımak, refaha katkıda bulunmaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’

‘İkili ticaretimizde rekor seviyeye ulaştık’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!