‘İhracat ülkesiyiz, ekonomimiz iyi’

Güncelleme Tarihi:

‘İhracat ülkesiyiz, ekonomimiz iyi’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 10:38

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkeye dış yatırımların arttığını ve Almanya’nın ihracat ülkesi konumunu koruyacağını söyledi. Scholz, “Putin’in elini sıkacak mısınız?” sorusuna “Öyle bir durumda birine elimi verip vermeyeceğimi değil, açık sözlerimin ve açık taleplerimin olup olmadığını düşünürüm” diyerek kaçamak bir yanıt verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, ülkede ekonomik alanda son üç çeyrekte yaşanan durgunluğa rağmen iç ve dış yatırımların artmaya başladığına dikkati çekerken, bir ihracat ülkesi olan Almanya’nın bu konumunu koruması için hükümetin tüm imkânlarını kullanmakta olduğunu ve bu tutumlarını sürdüreceklerini söyledi. Şansölye Scholz, Alman Devlet Televizyonu ZDF’te yayınlanan ‘Berlin Direkt-Yaz Söyleşileri’ programında soruları yanıtlarken, Alman ekonomisinin geleceğinden endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YATIRIMLARI YAPILIYOR
Scholz, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Alman ekonomisinin son çeyrekte yüzde 0.3 küçüldüğü raporu, vergilerin yüksekliği ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yatırımcıların yurt dışına kaçmaya başladığı yönündeki uyarılarla ilgili soruya, şöyle cevap verdi: “Biz iktidara geldiğimizden bu yana hem iç hem dış yatırımların artırılmasına önem veriyoruz. Bizim stratejik bir konseptimiz var. Enerji fiyatlarının düşürülmesi için yatırımları hem artırdık hem de hızlandırdık. Hem üretimin hem de yatırımların artırılması için yasal düzenlemelerde bir dizi değişiklikler yaptık. Almanya’da şu günlerde Avrupa’nın en büyük yatırımları yapılıyor. Saarland’da yarı iletken çip üretimi yatırımları. Dresden’de dünyanın en büyük elektrikli araçlar için akü üreten fabrikası yatırımı yapıldı. Daha kısa bir süre önce Tayvanlı bir şirket Magdeburg’da yarı iletken çip fabrikası kurmak için 10 milyar Euro hacimli yatırım kararı aldı. Yurt içi ve yurt dışından şirketler Almanya’da 80 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor. Amerika’nın en büyük elektrikli araç üreten şirketi bilinçli olarak Avrupa’da en büyük yatırımı için Almanya’yı tercih etti ve yatırımlarını artırma kararı aldı. Çelik ve kimya sanayine dönük milyarlık yatırımlar yapılıyor. Bazı alanlarda yapılan üretimlerin yüzde 80’i ihraç ediliyor. Almanya bir ihraç ülkesidir. Biz Almanya’nın ihraç ülkesi olarak kalması için gereken her şeyi yapmaya kararlıyız.”

Haberin Devamı

‘İhracat ülkesiyiz, ekonomimiz iyi’
‘SÜREKLİ SÜBVANSİYON OLMAZ’
Başbakan Scholz, pandemi döneminde Almanya’da üretim yapan şirketlere de çeşitli kurum ve kuruluşlara da küçük ve orta ölçekli işletmelere de yurttaşlara da katkılarda bulunulduğunu hatırlatırken, sanayi kuruluşlarına elektrik ve enerji giderleri için sürekli yardımın mümkün olmayacağını da söyledi. Hükmetin hedefinin enerji fiyatlarını düşürmek olduğunu özellikle vurgulayan Scholz, “Biz baştan beri yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyoruz. Enerji fiyatlarını aşağı çekmek bizim en önemli görevlerimizden biri. Ama sürekli olarak enerji ve elektrik fiyatlarını sübvanse etmemiz mümkün değildir. Zamanında rüzgâr enerjisine gereken ağırlık verilseydi şimdi elektrik fiyatları daha düşük olurdu. İşte bu nedenle biz hedefe ulaşmak için güneş ve rüzgâr enerjisine de ağırlık veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KALİFİYE GÖÇ ŞART
Başbakan Scholz, Almanya’da 2.5 milyonun üzerinde işsiz olduğu halde ülkede kalifiye eleman sıkıntısının büyük boyutlara ulaşması nedeniyle hükümetin Kalifiye Göç Yasası’nı devreye soktuğunu da söyledi. Kendisinin geçen hafta bu yasayı imzalandığını belirten Scholz, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışından nitelikli eleman gelmesinin yeni yasal düzenlemelerle çok daha kolay hale geleceğini belirtti. Başbakan Scholz ayrıca hükümet olarak ülkede yaşayan gençlerin meslek eğitimine önem verdiklerini, çalıştıkları iş yerlerinde eğitim ve kurslar yoluyla kendilerini geliştirmek isteyenlere de her türlü destekte bulunulacağını vurguladı.
SINIR DIŞINDA ISRARLI
Şansölye Scholz, Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser’in sığınma başvuruları reddedilen ve Almanya’ya kaçak gelen yabancıların sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılması planlarına tam destek verdiğini de söyledi. Bu konuyla ilgili olarak eyaletlerle görüşmelerin sürdürüldüğünü, yabancılar dairelerine ulaşımın 24 saat mümkün olması için çalışmalar yapıldığını belirtirken, Gürcistan ve Moldova’nın ‘güvenli ülkeler’ listesine alınması için girişimlerde bulunduklarını vurguladı.
PUTİN’LE BULUŞMA
Başbakan Scholz, ZDF moderatörü Theo Koll’un “Hindistan’daki G20 Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Putin’i göreceksiniz. Başbakan olarak değil, şahıs Olaf Scholz olarak buluştuğunuzda nasıl davranacaksınız?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu savaşa neden olanın Rus Devlet Başkanı olduğunu bilmek bunaltıcıdır. Birçok insanın, Ukraynalı askerlerin, Rus askerlerin yaşamlarını yitirmesinin sorumluluğunu Putin’in taşıdığı aklımızdan çıkmıyor. Geçmişte onunla telefonlaşırken de bunun hep bilincindeydim.” Scholz, konuşması sırasında araya giren Koll’un, “Elini sıkacak mısınız?” sorusuna da, “Bunun düşünülmesi gerektiği görüşündeyim. Ama öyle bir durumda birine elimi verip vermeyeceğimi değil, açık sözlerimin ve açık taleplerimin olup olmadığını düşünürüm. Durum budur” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!