HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 00:00

Haberin Devamı

Mavi Kart alınca tüm haklarım kaybolur mu
Cengiz Nişli – Almanya

HAYIR, seçme ve seçilme hakkı ile bazı meslekleri icra etme hakkı ile gayrimenkul alımındaki bazı kısıtlamaların dışında Mavi Kart sahibi olarak hiçbir hakkınız kaybolmaz. Mavi Kartlıların emekli olamadığına ilişkin internette okuduğunuz yazılara pek itibar etmemenizi tavsiye ediyorum.
Geçen yılın eylül ayında yürürlüğe giren ve halk arasında Torba Yasa olarak bilinen, 150’ye yakın kanunda değişiklik yapan 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun uyarınca, Mavi Kart sahipleri yurtdışında Türk vatandaşı olarak geçen sigortalı sürelerini Türkiye’ye borçlanabiliyorlar. Siz de Mavi Kart aldığınızda, yurtdışı borçlanma hakkından yararlanabilirsiniz. Borçlanacağınız bu süreler, Türkiye’de daha önce sigortalı olarak çalıştığınız 5 bin güne eklenir. Bu yolla hem sigortalı çalışma süreniz artacağı gibi, ilerde bağlanacak aylık miktarını da yükseltir. Mavi Kartlı olarak, sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün şartlarını doldurduktan sonra aylık talebinde bulunma hakkınız doğar.
“Yoksa yabancı ülke vatandaşlığına geçtiğim anda tüm haklarım yanıyor mu?” sorunuza çok açık ve net bir şekilde “Hayır” cevabını verebilirim.

9 bin gün borçlandım üçte birini ödedim
Ahmet Taytaş – Almanya

GEÇEN yılın eylül ayında yürürlüğe giren Torba Yasası’ndan siz de yararlanarak Almanya’daki iş başlangıcınızı Türkiye’de de sigorta başlangıcı olarak saydırabilirsiniz. O zaman 45 yaş ve 5 bin gün şartlarına tabi olursunuz. 2006 yılında dolar üzerinden yaptığınız 9 bin günlük borçlanmaya istinaden 3 bin gününün karşılığındaki parayı yatırdığınızı belirtiyor, geriye kalan 6 bin günü ödemek zorunda olup olmadığınızı merak ediyorsunuz.
Hayır, geri kalan 6 bin günün tamamını ödemek zorunda değilsiniz. Sigorta girişiniz itibariyle eksik kalan 2 bin gün karşılığında 7 bin dolar daha ödemeniz halinde, 5 bin gün şartını yerine getirmiş olursunuz. Evet, eksik olan 5 bin günü borçlanmanız ve Almanya’daki işinize son vermeniz halinde, hemen emekli olabilirsiniz. Eğer 3 bin 600 günden emekli olmak istiyorsanız, bin 600 gün daha borçlanıp 60 yaşını beklemeniz gerekir.

Yurt dışına çıkışımı nasıl kanıtlayabilirim
Remziye Taş – Almanya

TÜRKİYE’de ikamet adresinizin bulunduğu ildeki Emniyet Müdürlüğü’nden 2002 yılındaki yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren bir çizelge temin

HÜRDANIŞ
edebilirsiniz. Fakat Emniyet kayıtlarından sadece yurda giriş tarihleriniz kayıtlıysa o zaman elinizde – varsa tabii ki – o tarihe ait uçak biletinizi de ibraz etmek suretiyle, Türkiye’den çıkış yaptığınızı Emniyet’e kanıtlayıp söz konusu evrakın tanzimini talep edebilirsiniz.
SGK ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, emniyetin vereceği yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren evrak dikkate alınıyor. Ayrıca 2002 yılında Türkiye’den çıkış yaptıktan sonra giriş yaptığınız ülkeden de, yurda giriş kaydı alarak yurtdışına çıkışınızı kanıtlama yoluna girebilirsiniz. Bu yolla, o dönemde kullandığınız ancak kaybettiğinizi belirttiğiniz pasaport yerine yurttan çıkış tarihini belgeleyebilirsiniz.

Türkiye’deki süreleriniz Almanya’ya aktarılmaz
Bedri Ardoğan – Almanya

ÖNCELİKLE şunu belirtelim, Türkiye ile Almanya arasında 1964 yılında imzalanan İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre, iki ülke arasında sigorta prim sürelerinin aktarımı söz konusu değil. Bu konu genellikle, sözleşme aylığı bağlanırken, iki ülkede de geçen sigortalı sürelerin, sadece süre olarak, emekli aylığı bağlayacak ülkenin sosyal güvenlik kurumunca dikkat alınması ile bu sürelerin başka bir ülkeye aktarılmasıyla karıştırılıyor. Sigortalı sürelerin aktarılması uygulaması örneğin Türkiye ile İsviçre arasında mevcut. Almanya ile Türkiye arasında sigorta sürelerinin aktarımı söz konusu değil. Sigortalının iki ülkede de hizmeti varsa, emeklilik aşamasında iki ülkede geçen sigortalılık süresi toplanır, ancak primler aktarılmaz.
Almanya’ya 1990 yılında gelip çalışmaya başladığınızdan hareket edersek, 52 yaş ve 5 bin 525 gün şartlarına tabi olursunuz. 30 Haziran 2015 tarihine kadar başvuruda bulunursanız, gün şartınızı yerine getirmek için günlük 12.82 liradan toplam 70 bin 831 lira ödemeniz gerekiyor.

Türkiye’ye hiç sağlık masrafım olmadı
M Karakaslar – Fransa

TÜRKİYE ile Fransa arasında 20 Ocak 1972 tarihinde imzalanan ve 14 Ağustos 1973 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ağustos 1973’te yürürlüğe giren ikili sosyal güvenlik sözleşmesine göre, Türkiye’ye gidip geldiğinizde sağlık tedavilerinizi Fransız kurumları tarafından karşılaması gerekiyor. Sürekli Türkiye’de ikamet etmeniz halinde, durum değişirdi. Ancak gidip geldiğiniz sürece, ağırlıklı olarak hangi ülkede ikamet ediyorsanız, o ülkenin sağlık kurumu tedavilerinizi karşılamakla yükümlü. Bundan dolayı Türkiye’den bağlanan aylığınız da etkilenmez.
Fransa’da çalışan ve yıllık izinde memleketine giten Türk vatandaşlarının sağlık tedavilerine ilişkin düzenleme, sözleşmenin 12’nci maddesinde şu şekilde yer aldı:
ÜÇ AYA KADAR...
“Madde 12: Türkiye’de ikamet eden bir Fransız işçisi veya Fransa’da ikamet eden bir Türk işçisi, senelik ücretli izin münasebetiyle geçici olarak kendi memleketinde bulunduğu sırada, sağlık durumu tedaviyi gerektirdiği zaman, kayıtlı bulunduğu Türk veya Fransız kurumunun muvafakatiyle, hastalık veya analık sigortası yardımlarından, hastaneye yatırılma dahil, yararlanır. Sağlık sebepleri ile izin müddeti sonunda işçi çalıştığı ülkeye dönemediği takdirde, doktor raporu ve kayıtlı bulunduğu Türk veya Fransız kurumunun muvafakatıyla, bu yardımlardan yararlanma süresi üç aya kadar uzatılabilir. Bu süre dışında yardımların devamı, işçinin kayıtlı bulunduğu kurumun muvafakatı ile ve yalnız idari Anlaşmada tarif edilen şekilde vahim bir mahiyet arz eden hastalık halinde mümkündür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!