Hükümeti uyardı: Çiftçilerle görüşün

Güncelleme Tarihi:

Hükümeti uyardı: Çiftçilerle görüşün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2024 11:19

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine güven ve destek sistematik olarak azalırken, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, hükümete yaptığı uyarıda karar alırken halkın beklentilerini ve taleplerini göz önünde bulundurmalarını, onların da görüşlerini almalarını istedi.

Haberin Devamı

Süddeutsche Zeitung’a konuşan Steinmeier, şunları söyledi: “Bir hükümete güvenin azalması, alınan kararların yeteri kadar iyi anlatılamamasından, içte yaşanan görüş ayrılıklarının dışa yansımasından da kaynaklanmaktadır. Hükümet karar alırken halkın da görüşlerine başvurmalıdır, onları kararlarına ortak etmelidir. Bu alanda iyileştirme yoluna gitmek hükümetin çıkarınadır. Berlin’de politik kararlar almadan önce sorumluluk taşıyan politikacılar köy ve kasabalara da uğrayıp halkla diyalog kurmalı. Onların beklentilerini ve taleplerini ilk ağızdan ve yerinde duymalı. Bazı kararlar alınırken de muhalefetle iş birliği yapılmalı. Bu hem ülkenin hem de toplumunun yararına olur.”

‘DAHA İYİ ÖRGÜTLENİLMELİ’
Sağ popülist AfD’nin yasaklanması tartışmalarına da değinen Steinmeier, bu partinin yasaklanması için dava açılmasına sıcak bakmadığını söyledi. Böyle bir davanın başarılı olma şansıyla ilgili yorumda bulunmayan Steinmeier, şöyle devam etti: “Ben bu yılki imkânlara ve gerekenlere odaklanılmasından yanayım. Sorunlara daha iyi yanıtlar bulmalıyız, demokratik çoğunluğu daha iyi örgütlemeli ve güçlendirmeliyiz. Alman Anayasası’nın şekillendirdiği demokrasisiyle Almanya şimdiye kadar çok iyi yaşadı. Bu ülkede başkalarının özlemini çektikleri çok şey gerçekleşti. Bu, hırçın siyasi tartışmaların ardından uzlaşıya varılmasıyla mümkün oldu. Ben, seçmenlerin sandık başına gidip oy verirken bunları hatırlamalarını arzu ediyorum. Ben, seçmenlerin kin ve öfkeyle değil, sonuçlarının bilincine vararak oylarını kullanmalarını umut ediyorum.”
Sübvansiyonların kısıtlanması nedeniyle gösteri düzenleyen çiftçilerle hükümet arasındaki diyalogsuzluğu da eleştiren Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Federal hükümet ile çiftçiler arasındaki suskunluk, diyalogsuzluk her iki tarafa da zarar verir. Bu durumda acilen irtibata geçip kişisel görüşmeler yapılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!