Hükümeti Merz kursun

Güncelleme Tarihi:

Hükümeti Merz kursun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2023 11:55

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine desek düşerken, halkın daha çok CDU Genel Başkanı Friedrich Merz liderliğinde yeni bir hükümet kurulmasından yana olduğu saptandı.

Haberin Devamı

INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanların yüzde 26’sı yeni hükümeti CDU ile kardeş parti CSU’nun, yüzde 14’ü SPD’nin ve yüzde 13’ü de sağ popülist AfD’nin kurmasını istediği belirlendi. Aynı kamuoyu yoklamasında CDU/CSU ile SPD’nin bundan önce de olduğu gibi ‘büyük koalisyon hükümeti’ oluşturmasını desteklediği, ancak yüzde 24’ünün de muhafazakâr kanadı (CDU/CSU) ‘küçük ortak’ olarak görmek istediği kaydedildi. Almanların yüzde 22’sini CDU/CSU’nun FDP ile yüzde 20’sinin de Yeşiller’le ortaklık etmesinden yana olduğu belirlendi. AfD’nin koalisyonda yer almasını isteyenlerin oranı yüze 15’i bulurken, halkın yüzde 13’ünün Sol Parti’nin iktidara ortak olmasını istediği saptandı. CDU/CSU’lu seçmenlerin yüzde 79’unun, SPD’lilerin yüzde 67’sinin ve Yeşiller’lilerin de yüzde 55’inin kendi partilerinin öncülüğünde yeni bir hükümet kurulmasından yana olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

AfD BARAJI AŞAMASIN
INSA tarafından yapılan araştırmada Almanların yarıya yakınının AfD’nin Federal Meclis’te temsil edilmesinden yana olmadığı da ortaya çıktı. Almanların yüzde 48’inin AfD’nin, yüzde 39’unun da Sol Parti ile Yeşiller’in yüzde 5 barajına takılmalarını istediği saptandı. Son kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 30.5, AfD yüzde 22, SPD yüzde 15.5, Yeşiller yüzde 12.5, FDP yüzde 6, Sol Parti yüzde 4 ve Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3 oy alacak. Almanya’da erken seçim tartışmaları gündeme gelirken, CDU Lideri Friedrich Merz, başbakan adaylığı konusunda renk vermemeye özen gösteriyo8r. Alman Devlet Televizyonu ZDF’te açık oturuma katılan Merz, “Başbakan adayı olacak mısınız?” sorusuna, “Buna zamanı gelince CDU karar verecektir” diyerek somut bir yanıt vermekten kaçındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!