Hollanda ‘çifte vatandaşlık’ ayıbını düzeltiyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda ‘çifte vatandaşlık’ ayıbını düzeltiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 13:01

Hollanda hükümeti, son 20 yıl içinde başka bir ülkede çok uzun süre yaşadıkları için Hollanda pasaportlarını kaybeden çifte pasaport sahibi kişilerin yeniden Hollanda vatandaşlığını alması için yasal değişiklik planlıyor. Yasanın uzun süredir tartışmalı olduğunu belirten avukat İsmet Özkara, yasal düzenlemeyle büyük bir haksızlığın önüne geçileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Türklere yönelik çifte vatandaşlık tartışması yıllardır devam ederken, Hollanda’da belli şartlar altında çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Buna göre 65 yaş üstündekiler veya eşi Hollanda vatandaşı olanlar ya da Hollanda doğumlular, en az 5 yıl legal olarak Hollanda’da yaşamışlarsa Hollanda vatandaşlığına geçerken Türk vatandaşlıklarını vermek zorunda kalmıyor. Ancak göç hukuku uzmanlarından avukat İsmet Özkara, 2003 yılında çıkan bir yasayla bazı durumlarda Hollanda vatandaşlığının geri alındığını ve bunun son dönemlerde sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti. Buna göre çifte vatandaşlığa sahip bir kişi 10 yılı aşkın bir süre Hollanda dışında yaşıyor ve bu süre içinde süresi biten Hollanda pasaportunun süresini uzattırmamışsa otomatik olarak Hollanda vatandaşlığını kaybediyor. İsmet Özkan, benzer durumda bir vatandaşın 2 yıl önce davasını ele aldıklarını ve Avrupa Adalet Divanı’nda davayı kazandıklarını kaydetti.

Hollanda ‘çifte vatandaşlık’ ayıbını düzeltiyor
AB YASALARIYLA DA UYUŞMUYOR
Hollanda hükümetinin, çifte vatandaşlara yönelik bu uygulamasının AB yasalarıyla da uyuşmadığını ifade eden Özkara, “Hollanda vatandaşlığını geri alırken bir anlamda o kişinin AB vatandaşlığını da elinden almış oluyor. Dolayısıyla Hollanda hükümeti, bu durumda olanlara ikinci bir fırsat tanıyan yeni bir düzenleme çıkaracağını duyurdu. Özellikle emeklilik yaşına gelenler uzun süre memleketlerinde yaşıyor ve Hollanda pasaportunun süresini uzatmayı unutabiliyor. Eğer yasa çıkarsa bu durumda olanlar Hollanda vatandaşlıklarını kaybetmeyecek” dedi.

BAKMADAN GEÇME!