Hızlı sınır dışına hükümetten onay

Güncelleme Tarihi:

Hızlı sınır dışına hükümetten onay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 13:44

Federal Kabine, Almanya’da kalma hakkı olmayan yabancıların hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini sağlayan yasal düzenlemeyi kabul etti. Kabinenin onayladığı tasarı Federal Meclis’te de görüşülecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da son verilere göre ülkeyi terk etmek zorunda olan yaklaşık 280 bin yabancı olduğu tahmin ediliyor. Ancak her beş vakadan dördünde sınır dışı işlemi askıya alınıyor. İllegal şekilde Almanya’da bulunanların, geldikleri ülkedeki güvenlik durumu, hasta olmaları ya da evraklarının eksik olması sınır dışı edilmelerini engelleyen nedenler arasında yer alıyor. Bu durumdaki kişilere genellikle tolerans gösteriliyor. Şu ana kadar planlanan birçok sınır dışı işlemi de ilgili kişiler bulunamadığı için gerçekleşmedi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, birkaç ay önce yaptığı öneride geri dönüşlerin nasıl daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceğine dair açıklamalarda bulunmuştu. İktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise iki hafta önce bir yasa tasarısı sundu. Tasarı bugün Federal Kabine tarafından kabul edildi. Onaylanan tasarı Federal Meclis’te de görüşülecek.

Hızlı sınır dışına hükümetten onay
GÖZALTI SÜRESİ UZADI
Bir dizi tedbirin yer aldığı yasal düzenlemeye göre, polise daha fazla yetki ve yetkililere sınır dışı işlemlerini hazırlamaları için daha fazla zaman tanınacak. Örneğin; Ülkeyi terk etmek zorunda kalan kişiler daha uzun süre gözaltında tutulabilecek. Daha önce evraklarının incelenmesi ve doğrulanması için belirlenen 10 günlük gözaltı süresi 28 gün olacak. Ayrıca insan kaçakçılarıyla da mücadele edilecek ve daha hızlı bir şekilde sınır dışı edilecek. Buna ek olarak polis, ülkeyi terk etmek zorunda olan kişilerin yasadıkları ortak konutlarda arama yaparken, diğer sakinlerin odalarını da arayabilecek. En önemli değişikliklerden biri de sınır dışı edilecek kişiye artık sınır dışı edilecekleri yönünde önceden bilgi verilmeyecek. Ancak 12 yaşından küçük çocukları olan aileler istisna olarak sınır dışı edilecekleriyle ilgili önceden bilgilendirilecek.

Haberin Devamı

YEŞİLLER KIZDI
Federal İçişleri Bakanı Nancy Feaser, yeni düzenlemeyle düzensiz göçün azalacağını söyledi. Ancak yasa tasarısına SPD’nin bazı kesimlerinden ve özellikle de koalisyon ortağı Yeşiller’den eleştiri geldi. Yeşiller İçişleri Politika Uzmanı Filiz Polat, “Bizim bakış açımıza göre bunlar temel haklara yönelik büyük tecavüzlerdir. Sınır dışı edilme hakkı, bence orantısız ve çok ağır bir şekilde sıkılaştırılacak” dedi. Koalisyonun küçük ortağı FDP öneriye destek verdi. FDP Federal Meclis Grubu Başkanı Stephan Thomae, “Devlet, kararlarının uygulanabilmesi için gerekli koşulları yaratmalıdır” diyerek düzenlemeye destek verdi.

Hızlı sınır dışına hükümetten onay
SCHOLZ’DAN MERZ’E MEKTUP
Başbakan Olaf Scholz (SPD), kabine toplantısı öncesinde ana muhalefet lideri CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’e bir mektup yazarak göç politikası konusunda işbirliği yapmasını istedi. Scholz mektubunda, “Ülkemizin vatandaşları haklı olarak, kalma hakkı beklentisi olmadan bize gelenlerin sayısının hızla ve önemli ölçüde azalmasını bekliyor” dedi. Mektupta, hazırlanan düzenlemedeki tedbirlerin birçoğunun, CDU/CSU parlamento grubu tarafından 13 Ekim tarihli bir belgede formüle edilen önerilerde de yer aldığına dikkati çeken Scholz, “Bu nedenle Federal Meclis’teki ilgili yasa tekliflerinin parlamento grubunuz tarafından da destekleneceğinden eminim” diye yazdı. Başbakan ayrıca, federal hükümet ve eyaletlerin 6 Kasım’da yapılacak üst düzey toplantıda göç politikası konusunda ‘somut anlaşmalara varmalarının’ kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

BİZİM PLANLARIN KOPYASI
Kabinede kabul edilen sınır dışını kolaylaştıran düzenlemeyi değerlendiren aşırı sağcı AfD ise hükümeti kendilerini kopya etmekle suçladı. AfD Federal Meclis Grup Başkanı Alice Weidel, Faeser’in planlarını partisinin taleplerinin bir kopyası olarak nitelendirirken, “AfD’nin talepleri tabii ki panikle kabul ediliyor” dedi. Sol Parti ise mülteci politikalarında sağcı söylemlerin benimsenmesini eleştirdi. Sol Parti Mülteci Politikası Sözcüsü Clara Bünger, düzenlemenin, sınır dışılar söz konusu olduğunda orantılılık ilkesini ve insan onurunun korunmasını ihlal ettiğini ifade etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!