Herkesin gözü bu toplantıda

Güncelleme Tarihi:

Herkesin gözü bu toplantıda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 16:41

Almanya’da salgınının önlenmesi amacıyla halen görevde olan Başbakan Angela Merkel ve başbakanlığı devralacak olan Olaf Scholz ile eyalet başbakanları koronavirüs zirvesinde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Birlik Partili eyaletler ortaklaşa hazırladığı kararda, diskoteklerin ve gece kulüplerinin kapatılması, büyük etkinliklerin iptali veya katılımın en aza indirilmesi, aşı olmayanların sosyal temaslarının kısıtlanmasını talep etti. Bild gazetesi, Olaf Scholz’un aşı zorunluluğundan yana görüş belirttiğini ve Meclis’te milletvekili olarak bundan yana oy vereceğini söylediğini yazdı. Federal Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının anayasaya uygun olduğunu yönündeki kararı, zirveden çıkacak kararı nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Kararın ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, “Çizgimiz onaylandı. Yeni bir acil durum freninin temeli budur. Şimdi hızlı hareket etmeliyiz” dedi. Söder, futbol maçlarının yeniden seyircisiz oynanmasını istiyor. Bild gazetesi, Söder’in zirvenin başında, başbakan olmaya hazırlanan Olaf Scholz’u hedef aldığını belirtti. Gazetenin aktardığı kulis bilgilerine göre Söder, Scholz’a “Yeni Sağlık Bakanı nerede? Bu bakanın işi değil miydi?” diye sordu. Scholz, ise federal hükümetin gelecek hafta seçileceğini ve bakanların ondan sonra göreve başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

YASA HIZLA DEĞİŞTİRİLMELİ
Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya genelinde geçerli olacak yakın temas kısıtlamaları talep etti. Kretschmer, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken, “Karar, halkı korumak için cesur bir eylem çağrısında bulunuyor. Federal hükümet, Enfeksiyondan Korunma Yasası’nı hızla değiştirmeli ve eyaletler için tüm kriz yönetimi araçlarını etkinleştirmelidir” dedi.
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann da artan vakalar nedeniyle halka açık etkinliklerin ciddi şekilde kısıtlanacağını duyurdu. Yeşiller’li politikacı, Stuttgart’ta futbol maçlarının ve büyük spor etkinliklerinin ancak seyircisiz gerçekleşebileceğinin ‘oldukça kesin’ olacağını söyledi. Gece kulüpleri ve disko gibi mekânların da kapalı olması gerektiğini kaydeden Kretschmann, yoğun bakımlardaki durumun iyileşmemesi durumunda, alkol satışının da yasaklanması gerektiğini ifade etti.
Yeni kurulacak hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev alacak olan Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck ise, ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, “Ne olması gerektiği tamamen açık: Temaslar azaltılmalı, 2G ülke çapında bağlayıcı bir şekilde tüm kamu kurumları için süpermarketler veya eczanelerde bulunan ihtiyaçlar dışında uygulanmalı” dedi. Habeck, kış ayları için ortak tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

 

BAKMADAN GEÇME!