Her şey o kadar da kötü değil!

Güncelleme Tarihi:

Her şey o kadar da kötü değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 09:12

BU hafta IŞİD’in yayınladığı mide bulandırıcı Seks kölelerini kullanma rehberi ile ilgili haberi yazma işi bana düştü.

Haberin Devamı


Rehberde anlatılan barbarlıkları gazetede yayınlanmaya uygun bir dilde ifade etmeye çalışırken ne kadar karanlık bir çağda yaşadığımızı düşünmeden edemedim.Ve bir aydan kısa süre sonra sona erecek olan 2014 yılının özellikle pek kasvetli geçtiğini fark ettim.

Suriye, Filistin, Ukrayna’dan gelen korkunç haberler; Avrupa’da aşırı sağın ırkçılığın yükselişi, Afrika’da Ebola, El Şabab, Boko Haram; Amerika’da polis cinayetleri, bilgisayar başında avlanan pedofiller; memlekette maden faciaları,
yolsuzluklar, cinayetler...

Son bir yılın moral bozucu manşetlerini içimden teker teker sayıp “Bu dünyaya çocuk getirmek belki çok da mantıklı bir plan değil” diye düşünürken (Evet sanırım 30’uma yaklaşırken benim de biyolojik saatim harekete geçti. Her düşüncem potansiyel çocuklara kayıyor), bir hocamın insan psikolojisi ile ilgili bir sözünü hatırladım.

Yüksek lisansın ilk haftalarında sınıfça hangi olayların haber değerinin daha yüksek olduğunu ve bunun nedenlerini tartışırken hocamız, “İnsan beyni evrimsel olarak olumsuz haberlere daha çok tepki vermeye ve onları daha uzun süre hatırlamaya odaklanmıştır. Bu yüzden de kötü haberler medyada daha çok yer tutar” demişti.

Bu sözü kendime baz alıp, biraz olsun moralimi düzeltmek ve torunlarımın post-apokaliptik bir dünyada hayatları için savaşmak zorunda kalmayacağını kendime hatırlatmak için, 2014 yılında beni bir kaç saniyeliğine gülümseten ama sonra hemen unuttuğum haberleri listelemeye karar verdim.

¡¡¡

Ve belki sizlerin de biraz morale ihtiyacı vardır diye listemi sizlerle de paylaşmak istedim.

Evet seks kölelerinin sadece karanlık çağları anlatan filmlerde ve internetin karanlık köşelerindeki porno hikayelerde yer aldığı, kadınla erkeğin gerçekten eşit olduğu, herkesin insanca muamele gördüğü bir çağda yaşamıyoruz belki...

Ölüm, sefalet ve adaletsizlik dört bir yanımızda.

Ama büyük resme baktığımızda her şey o kadar da kötü değil, insanlık ilerlemeye, güzel şeyler yapmaya tüm hızıyla devam ediyor bir yandan.

Umarım bu ufak liste (ki bu senenin güzel gelişmelerinin belki de sadece yüzde 1’ini içeriyor) umarım sizleri de kötü haberlerle dolu bu günlerde biraz olsun gülümsetmeyi başarır...

2014 YILINDAN BİR KAÇ GÜZEL HABER

- Dünya’nın dört bir yanından bilim insanları gen terapisi kullanarak körleri tedavi etmeyi başardı, hissedebilen bir protez el üretti, Mars’tan dünyanın bir fotoğrafını çekti, insanların duygularını anlayabilen akıllı bilgisayarlar üretti,
aboratuvarda insan organları yaptı, rahmi olmayan bir kadına rahim nakledip hamile kalmasını ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmesini sağladı.

- Bu yıl ABD ve Avrupa’da binlerce eşcinsel çift evlenme hakkını elde etti.

- Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bir ilki gerçekleştirerek on yıl süren zorlu bir yolculuktan sonra Philae isimli modülü bir kuyruklu yıldızın üzerine indirmeyi başardı. Philae’nin yolladığı veriler Dünya’da hayatın oluşumuna dair insanlığa yeni ipuçları sağladı.

- Kızların eğitim hakkını savunduğu için henüz 15 yaşındayken Taliban militanları tarafından başından vurulan Malala Yusufzay tamamen iyileşti ve Nobel Barış ödülü aldı. Şimdi bir gün ülkesinin başbakanı olmayı hayal ediyor.

- Afrika’nın en büyük güneş enerjisi çiftliği kullanıma açıldı.

- Binlerce doktor ebola hastalarına yardım edebilmek için hayatlarını riske attı ve virüsü kontrol altına almakta büyük başarı sağladı.

- Kanada’da radikal bir İslamcı’nın gerçekleştirdiği terör saldırısının ardından ırkçı gruplar ülkedeki bir caminin duvarına “Evinize gidin” yazdı. Cami duvarını el birliği ile yeniden boyayan halk, tehdit mesajlarının yerine “Siz zaten
evinizdesiniz” yazan bir not bıraktı.

- İstanbul Üniversitesi’nden öğrenciler sadece 7.5 liralık elektrikle 200 km yol yapan bir otomobil üretti.

- Cardiff Üniversitesi’nin Masumiyet Kampanyası’na katılan hukuk fakültesi öğrencileri cinayetten hüküm giymiş masum bir adamı özgürlüğü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!