Haziranda neler değişecek

Güncelleme Tarihi:

Haziranda neler değişecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2023 09:24

Almanya’da tatil ve izin sezonu kapıya dayanırken, bu yılın ilk yaz ayı, yasal değişiklikler ve yenilikler açısından göreceli olarak sakin geçecek. Buna rağmen tüketiciler açısından haziran ayında yine de bazı önemli değişiklikler ve yenilikler yaşanacak.

Haberin Devamı

Haziranda neler değişecek
ÖZELTE haziranın başında, Alman tren yolcuları için yeni yolcu hakları yürürlüğe girecek. Ayrıca, bu ay koronavirüs salgını nedeniyle ödenen yardımların denetimine ilişkin hesap-kitap işleri için süre dolacak, koronavirüsle ilgili sanal uyarı uygulaması da sona erecek. Bu ayın ortasından itibaren Alman hava sahasını etkileyebilecek NATO tatbikatları gerçekleştirilecek, 18 yaşına basacak gençler için kültürel aktivitelerde harcamak üzere 200 Euro değerinde ‘Kültür Kartı’ uygulaması başlayacak.
Siz değerli okurlarımız için haziran ayında yürürlüğe girecek yenilikleri araştırıp derledik:
AB’DEKİ YENİ YOLCU HAKLARI
07.06.2023’te demiryolu yolcuları için yeni Avrupa Birliği (AB) yolcu hakları yürürlüğe girdi. Bu haklar, aynı zamanda İzlanda, Liechtenstein ve Norveç’teki yolcular için de geçerli olacak. Yeni düzenlemelerin içeriği şu; Herhangi bir yolcu veya üçüncü bir kişinin hatalı veya kasıtlı davranışından veya fırtına, şiddetli yağış, sel, deprem gibi doğal afetten dolayı tren seferlerinde yaşanacak aksama veya rötarların veya yolculuğun iptalinde, demiryolu şirketleri tazminat ödemek zorunda kalmayacak. Üçüncü şahısların hatalı davranış olarak, kişilerin rayların üzerine çıkması, raylara yönelik sabotaj girişiminde bulunulması gibi durumlar sayılabilir. Bu arada, grevler ve uyarı grevlerinden dolayı tren seferlerinde yaşanacak aksaklıkların bu kapsama girmediğini belirtelim.
Haziranda neler değişecek
YENİ konut teşviki
Almanya’da ‘Baukindergeld’ olarak bilinen yürürlükteki konut teşvik programı kapsamında çocuk başına yapılan maddi yardımların kapsamı değişecek. Geçen yıla kadar, Almanya, bir konut inşa etmek veya satın almak isteyen ailelere çocuk başına hibe şeklinde para yardımı yapıyordu. Bu aydan itibaren söz konusu konut teşviki ‘Aileler İçin Konut Mülkiyeti’ (WEF) adlı yeni bir devlet teşvik programıyla değiştirilecek. Düşük ve orta gelirli aileler artık bir hibe almayacak, bunun yerine yıllık gelire göre düzenlenen ve yeniden inşa kredi kurumu olan KfW’den daha uygun koşullarda konut kredisi alabilecek. ‘WEF 300 KfW’ adlı krediyi alabilmek için ailenin inşa edilen veya satın alınan mülkte kendilerinin oturması ve konutun yeni ve başvuruda bulunan ebeveynlerin ilk kez konut sahibi olmaları şartları aranıyor. Ayrıca başvuru sahiplerinin toplam yıllık geliri 60 bin Euro’yu geçmemeli.
NATO TATBİKATI
Bu ay ayrıca Alman hava sahasında savaş uçakları, nakliye ve yakıt ikmal uçakları nedeniyle büyük bir hareketlilik yaşanacak. Farklı NATO üyesi ülkelerin katılımıyla Alman hava sahasında gerçekleştirilecek ‘Hava Savunucusu 23’ (Air Defender 23) adlı askeri tatbikat çerçevesinde, NATO üyesi ülkeler, sahip oldukları savaş uçaklarının ne kadar hızlı operasyonel hale getirilebileceğini test edecek. Yetkililer, tatbikat sırasında Alman hava sahasındaki uçuş trafiğinin etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Tatbikat uzun süredir planlandığı için havayolu şirketlerinin uçuş planlarını tatbikatı dikkate alacak şekilde değiştirdikleri bildiriliyor. Fakat buna rağmen, NATO tatbikatları hakkında güncel bilgiler önümüzdeki günlerde açıklanacağı için uçuşlarda bazı değişikliklerin olabileceği ve yolcuların seyahat öncesinde planladıkları havayolu şirketiyle temasa geçmeleri öneriliyor.
KORONAVİRÜS UYARISI BİTİYOR
Son yıllarda ‘Koronavirüs Uyarı Uygulaması’ Almanya’da en çok kullanılan uygulamalardan biriydi. 48 milyon kez akıllı cep telefonlara indirilen bu uygulama, koronavirüse bağlı salgının sona ermesinden sonra temas takibi için artık gerekli olmayacak. Söz konusu uygulama Haziran 2023’ten itibaren silinmeyecek ancak beklemeye alınacak, aşılama sertifikaları hâlâ görüntülenebiliyor olacak. Koronavirüs Uyarı Uygulaması’nı silmek isterseniz, sertifikaları kolayca indirip akıllı telefonunuzda saklayabilirsiniz.
YARDIMLAR İÇİN DENETİM ZAMANI
Almanya’da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında işletmelere sunulan yardımların denetimi bu ayın sonunda başlayacak. Bunun için şirketlerin bu tarihe kadar aldıkları yardımlara ilişkin gerekli tüm belgeleri ve hesaplamaları vergi danışmanları aracılığıyla ilgili birimlere sunmaları gerekiyor, çünkü şimdiye dek denetimsiz olarak ödenen yardımlar, 30.06.2023’ten itibaren incelenecek. Denetim sonunda bazı şirketler, aldıkları yardımların bir kısmını veya belgeler zamanında ibraz etmedikleri takdirde yardımların tümünü iade etmek zorunda kalabilir.
18 YAŞINDAKİLER İÇİN KÜLTÜR KARTI
Hükümet, bu yıl 18 yaşına basan gençler için yeni bir uygulamayı yürürlüğe koyuyor. Bu uygulamanın adı ‘Kültür Kartı’. Söz konusu kartın sahibi gençler, kültürel etkinliklere katılma imkânına sahip olacak, mağazalardan alışveriş yapabilecek, konser, sinema, tiyatro, müze ve diğer etkinliklere katılabilecek. Kültür Kartı sahiplerine iki yıl boyunca sanat ve kültür amaçlı harcamalarda bulunmak üzere 200 Euro’luk bütçe verilecek.
ECZANELER BİR GÜN KAPANACAK
Ve haziran ayında ilk eyalet yaz tatiline giriyor. Almanya’daki birçok eyalet temmuz ve ağustos aylarında yaz tatiline girerken, bu ay Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya 22 Haziran ile 4 Ağustos tarihleri arasında tatile girecek. Ayrıca 14.06.2023’te Almanya’daki eczaneler kapalı kalacak. Eczacılar, hükümetin sağlık politikasına karşı protesto etmek için o gün eczaneleri kapalı tutacaklar. Bu tarihte ilaca ihtiyacı olanları şimdiden uyarmak istiyoruz.
Haziranda neler değişecek
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Haberin Devamı

YAYA GEÇİDİ DEYİP GEÇMEYİN!
Yayalarla otomobillerin kesişme noktası olan yaya geçitlerinde hangi kuralların geçerli olduğunu biliyor musunuz? Yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğü her zaman yayalarda mı? Evet, Almanya’da yaya geçitleri için belirlenen kurallar gereği, yayalar ve tekerlekli sandalye kullananlar, yaya geçitlerinde her zaman geçiş önceliğine sahip. Diğer araç sürücüleri onlara saygı göstermek zorunda. Ancak buna rağmen gerek yaya gerekse araç sürücüsü olarak neye dikkat etmek gerekir?
Diğer trafik katılımcıları, yaya geçitlerinde beklemek zorunda olsa bile yayalar karşıdan karşıya geçerken asla dikkatsizce hareket etmemeli. Alman otomobil kulübü Auto Club Europa (ACE) yetkilileri, yayaların trafikte görülebilmeleri için yaklaşan araç sürücüleriyle mutlaka göz teması kurmalarını öneriyor. Yaya geçidini kullanırken bindiğiniz bisikletten inmeniz veya ayağınız yerle temas ederek karşıdan karşıya geçmeniz gerekiyor. Böylece bisiklet kullananlar, diğer sürücüler tarafından yaya olarak kabul edilir ve geçiş üstünlüğü hakkını kullanarak yolun karşı tarafına geçebilir.
KURAL İHLALİNİN CEZASI NEDİR?
Yaya geçitlerinde bisiklet veya e-scooter ile geçip diğer trafik katılımcılarını engelleyenlere 10 Euro tutarında para cezası kesilebilir. Burada, yaya veya tekerlekli sandalye kullananlar, yaya geçitlerine yaklaştıkları andan itibaren tam geçiş üstünlüğüne sahiptir. Bu durumda bisikletli yaya geçidinde öncelikli değildir. Bisikletinden inip yanında sürükleyen kişi ise yürüyen biri olarak kabul edilir ki, bu durumda da diğer yayalar gibi geçiş üstünlüğüne sahiptir.
ÇOCUKLARA DİKKAT
Almanya’da çocukların da bisiklet sürerek yaya geçidini kullanmalarına izin verilmediğini biliyor musunuz? 10 yaşın altındaki çocuklar, kaldırımlarda bisiklet sürebilir, ancak karşıdan karşıya geçerken bisikletlerinden inmek ve bunu sürüklemek zorunda. Çünkü bisiklet süren çocuklar da yetişkinler gibi aslında yaya geçidinde öncelikli değil. Bu demektir ki, çocuklar da ancak bisikletlerini sürükleyip yürüdüklerinde yaya geçitlerinde geçiş önceliğine sahip olur. Alman Trafik Yönetmeliği’nin 3. maddesinin 2a bendinde, çocuklara özel bir özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu, otomobil sürücülerinin çocukları tehlikeye atmayacak şekilde davranmaları gerektiği anlamına gelir ki, buradan tüm okurlarımıza, yaya geçitlerinde çocuklara özellikle dikkat etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Çünkü en ufak bir hata veya ihmal, canların yanmasına neden olabilir.
SOLLAMA YASAĞI
Motorlu araç, bisiklet veya scooter ile trafiğe çıkanlar, sadece beklemekle kalmayıp yaya geçidine yaklaşırken çevreyi çok iyi gözlemlemeli. En iyisi, yaya geçitlerinde geçerli olan sollama yasağına, kare şeklinde mavi renkli uyarı amaçlı trafik levhasından itibaren uymaktır. Trafik sıkışıklığında yaya geçitleri açık bırakılmalıdır. Ayrıca, yaya geçitlerinden beş metre öncesi ve sonrası için durma ve park yasağı uygulanır. ACE’ye göre, bu kurallara uymayanların Flensburg’da tutulan trafik sicillerine bir ceza puanı işlenmesiyle kalmaz, üstüne üstlük ihlalde bulunan sürücülere 80 Euro para cezası kesilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!