Haziran ayında şirket iflasları arttı

Güncelleme Tarihi:

Haziran ayında şirket iflasları arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2023 13:01

Almanya’da şirket iflaslarının sayısı önemli ölçüde arttı. Haziran ayında, son 7 yılda hiç olmadığı kadar çok iflas yaşandı. Binlerce çalışan bu durumdan etkilendi.

Haberin Devamı

YAPILAN bir araştırmaya göre, Almanya’da şirket iflasları kayda değer bir artış gösterdi ve son 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Araştırma, Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH) tarafından yapıldı. Buna göre haziran ayında toplam 1050 ortaklık ve şirket iflası kayıtlara geçti. Şirket iflaslarında mayıs ayına kıyasla yüzde 16, bir önceki yılın haziran ayına göre ise yüzde 48 artış gözlendi. Ancak en çarpıcı sonuç Haziran 2016’dan bu yana kaydedilen en yüksek iflas rakamı oldu. Çoğu ekonomi araştırma enstitüsünün tahminlerine göre Alman ekonomisi şu anda resesyonda ve 2023 yılında ekonomi küçülecek.
Etkilenen çalışan sayısı haziran ayında da yüksek oldu. Araştırmaya göre, iflas başvurusunda bulunan en büyük şirketlerin yüzde 10’unda yaklaşık 15 bin 400 kişi etkilendi. IWH enstitüsüne göre iflasa bağlı iş yeri tabi konusunda Ağustos 2020’den bu yana görülen en yüksek rakam. Yılın ilk yarısında, büyük şirketlerde toplam 64 bin çalışan iflaslardan etkilendi. Bu rakam 2016-2019 yılları arası iş yeri kaybı ortalamasından daha fazla oldu.

Haziran ayında şirket iflasları arttı
DEVLET DESTEK VERMİŞTİ
IWH’nın Yapısal Değişim ve Verimlilik Departmanı ve aynı zamanda iflas araştırma biriminin başında bulunan Steffen Müller, “IWH’nın öncü göstergeleri önümüzdeki aylarda iflas rakamlarında yine hafif bir düşüşe işaret ediyor” dedi. Koronavirüs salgını ve enerji krizlerine rağmen, şirket iflaslarının sayısı son yıllarda tarihsel olarak düşük bir seviyede kalmıştı. Bunun nedeni salgın zamanında hayata geçirilen devlet yardımları oldu. Bu süre içinde iflas başvurusunda bulunma yükümlülüğü de kısmen askıya alınmıştı. Ayrıca kısa süreli ödenek uzatıldı, şirketler için mali destek verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!