Havalar iyi gitti, gaz tüketimi azaldı

Güncelleme Tarihi:

Havalar iyi gitti, gaz tüketimi azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 10:31

Almanya’daki haneler ve küçük ölçekli şirketler, sıcak seyreden havalar nedeniyle geçen hafta da önceki yıllara kıyasla önemli ölçüde daha az doğalgaz tüketti. Federal Ağ Ajansı, yılın 42. haftasında günlük ortalama gaz tüketiminin 549 gigawatt saat (GWh) olduğunu bildirdi. 2018-2021 yıllarının aynı haftalarındaki günlük ortalama tüketiminin ise 935 gigawatt saat olduğu kaydedildi. Buna göre gaz tüketiminin yüzde 41 daha az olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

YETKİLİLERE göre bu durum, nispeten yüksek hava sıcaklıklarından kaynaklanıyor. Almanya genelinde bu dönemde yaklaşık 13 derece olan ortalama sıcaklık, 2018-2021 yıllarındaki ortalamanın yaklaşık 2.5 derece üzerinde seyrediyor. Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller, hava daha da soğusa bile tasarruf çabalarının sürdürülmesi çağrısında bulundu. İyi doldurulmuş gaz depolama tesislerine rağmen ülke genelinde yüzde 20’lik bir tasarrufun gerekli olduğuna dikkati çekti. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİW) ‘İşi Monitörü’ raporuna göre, genel olarak Almanya’daki haneler, artan ‘evde ofis’ çalışmalarına rağmen 2020 ve 2021 yıllarında ısıtma enerjisi için daha az para harcadı. Araştırmada, gaz, kalorifer yakıtı, bölgesel ısıtma ve elektrik dikkate alındı.

Havalar iyi gitti, gaz tüketimi azaldı
ŞİRKETLER KARAMSAR
Ancak şirketler gaz tüketimindeki tasarruf potansiyellerinin büyük ölçüde sonuna gelindiğini düşünüyor. Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından tüm sektörlerden 3 bin 500’den fazla şirket arasında yapılan ve yayımlanan ankete göre, şirketlerin yüzde 60’ı önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 2’ye kadar tasarruf potansiyeli görmediğini veya çok az tasarruf imkânı gördüklerini açıkladı. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkanı Peter Adrian, “İşletmelerin hızla artan enerji fiyatları karşısında verdikleri ayakta kalma mücadelesi, kısa vadeli operasyonel potansiyelin tükenmesine yol açtı. Bu nedenle, mevcut üretim faaliyetlerinde gaz tüketimini daha da azaltmaya yönelik geniş kapsamlı hedefler gerçekçi değildir” dedi. Ekonomide gaz tüketimindeki düşüşün artık giderek artan bir şekilde tesislerin kapanması veya üretim kesintilerinden kaynaklandığını belirten Adrian, “Bu nedenle ilave gazı harekete geçirmenin ya da örneğin elektrik üretiminde gaz tasarrufu yapmanın başka yollarını aramalıyız. İflasları önlemenin ve değer zincirlerini korumanın tek yolu budur” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!