‘Hartz IV’ yerine ‘Yurttaş Parası’

Güncelleme Tarihi:

‘Hartz IV’ yerine ‘Yurttaş Parası’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2023 09:32

Almanya’da 2023 yılı için cebimizi ilgilendiren birçok yeni uygulama ve kararlar hayata geçirildi. Örneğin Hartz IV veya ALG II (işsizlik parası II) olarak bilinen sosyal yardım parasına 1 Ocak 2023’ten itibaren çeki düzen verildi, hatta adı da değiştirildi. Halk arasında hak sahiplerine yönelik ön yargılara yol açan Hartz IV tarihe karışırken, yerine yurttaş parası geldi.

Haberin Devamı

ALMANCASI ‘Bürgergeld’ olan yeni sosyal yardım ödeneğinde sadece isim değişikliği yapılmadı, işsiz olup da iş bulamayanlara verilen bu paranın miktarı da 449 Euro’dan 502 Euro’ya yükseltildi. Sosyal yardım alanların, tekrar iş hayatına kazandırmak için, yardım ödeneğinde kesinti yapılmadan elde edebilecekleri gelir miktarı da artırıldı. Yurttaş parası ile ilgili yeni uygulama yıl başında yürürlüğe girerken, kesintisiz elde edilebilen gelir miktarına yapılan artış, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak.

‘Hartz IV’ yerine ‘Yurttaş Parası’

GELİRDEKİ MUAFİYET SINIRI DEĞİŞTİ
2023’ten önce sosyal yardım ödeneği almaya hak kazananlar, ALG II veya Hartz IV alanlar için ön görülen kesintisiz gelir miktarı, bu yılın ortasına kadar geçerli kalacak. Bu miktar 100 Euro tutarında. Diğer bir ifadeyle, sosyal yardım alanlar, ek işten elde ettikleri gelirden 100 Euro’luk kısmı muafiyet kapsamına alınırken, bu miktarı aşan gelir ise, sosyal yardım ödeneğinden düşülüyor. Örneğin çalıştığı işten 300 Euro tutarında gelir elde eden bir kişi, gelirinin 100 Euro’sunun dışındaki 200 Euro’luk bölümü yardım ödeneğinden kesiliyor.

Haberin Devamı

EK MUAFİYET VAR
Bunun dışında, 101 ile 1000 Euro arasında gelir elde edenlerin brüt kazançlarının yüzde 20’si de sosyal yardım miktarından düşülmüyor. Aylık geliri 1.001 Euro ile 1.200 Euro arasında olanlarda, brüt gelirinin yüzde 10’u, muaf gelir miktarı olarak kabul ediliyor. Çocuğunu tek başına yetiştiren hak sahiplerine yönelik muafiyet oranı 1.001 ile 1.500 Euro arasındaki gelirler için uygulanıyor. 01.07.2023’ten itibaren 520 ile 1.000 Euro arasında gelirle sigortalı işte çalışarak kazanç elde edenlerin brüt gelirlerinin yüzde 30’u muafiyet kapsamında sayılacak. Ayrıca, meslek geliştirme eğitimine tabi olanlara, 150 Euro maddi destek yapılacak.

SERMAYEDE 40 BİN EURO SINIRI
Yurttaş parası, iş arayıp da iş bulamayanlar veya çalışmalarına rağmen elde ettikleri gelirle geçinemeyenlere ödeniyor. Gelirden kasıt, sadece çalışarak kazanılan para değil, aynı zamanda sahip olunan 40 bin Euro’nun altındaki sermayeyi de kapsıyor. 01.01.2023’ten itibaren ilk 12 aylık süre için sahip olunan sermaye, sosyal yardım ödeneği tahsisinde dikkate alınmayacak. 40 bin Euro’yu geçen sermayeler ise muafiyet kapsamında olmayacak. Sermayeye tanınan muafiyet hakkı, hanede yaşayan kişi başına 15 bin Euro artırılacak. Sosyal yardım alanlardan kendine ait konutta (müstakil ev veya apartman dairesi) yaşayanların, sahip oldukları emlakların parasal değeri de sermayeden sayılmayacak.
DEVAM EDECEK: Almanya’da hangi branşlarda asgari ücretler artırıldı?

Haberin Devamı

ÇOCUK PARASI DA ARTTI
Almanya’da 01.01.2023’ten itibaren çocuk başına ebeveynlere ödenen çocuk parası artırıldı. 2022 sonuna kadar birinci ve ikinci çocuk ile üçüncü veya dördüncü çocuktan sonra ödenen yardım miktarlarında farklılık varken, 01.01.2023’ten itibaren bu fark kaldırıldı ve çocuklar için kişi başına 250 Euro tutarında ödeme yapılmaya başlandı. Daha önce birinci ve ikinci çocuk için kişi başına 219, üçüncü çocuk için 225 ve dördüncü çocuktan itibaren çocuk başına 250 Euro veriliyordu.

MOTORLU ARAÇ SİGORTASI PAHALANDI
Almanya’da birçok sigorta, 2023 yılında motorlu araç sigorta poliçelerine zam yaptı. Zamma gerekçe olarak, Temmuz 2021’de ülke genelinde meydana gelen dolu yağışlarının yol açtığı maddi hasarlar ve son aylarda artışa geçen enflasyon oranı gösteriliyor. Buna ek olarak yaklaşık 10 milyon motorlu aracın farklı bir bölgesel sınıfa geçirilmesi sonucu mesuliyet ve kasko sigorta poliçelerinde artışlar oldu. Sigorta uzmanları, şirketlerin sunduğu motorlu araç sigortalarını fiyat ve hizmet kalitesinin mutlaka kıyaslanıp sigortalama tercihinin de en uygun olanından yana yapılmasını öneriyorlar.

Haberin Devamı

KONUT YARDIMI ALANLARIN SAYISI ARTTI
Almanya’da 1 Ocak 2023’ten itibaren hem konut yardım miktarı hem de bu yardımı hak edenlerin sayısı arttı. Konut yardımı bu yılın başından bu yana aylık ortalama 190 Euro yükseltildi. Buna gerekçe olarak, yakıt giderlerinde yaşanan artışlar gösterildi. Yardım miktarı hesaplanırken, hak sahiplerinin geliri, kira bedeli ve ikamet edilen bölgeye göre farklılık arz edebiliyor. Şimdiye dek ülke genelinde 600 bin kişi, konut yardımından faydalanırken, bu sayının bu yılla birlikte yaklaşık 2 milyon sınırına dayanacağı bildiriliyor. Ayrıca konutta yapılan enerji tasarrufu amaçlı modernizasyon çalışmaları nedeniyle kirası artan hak sahiplerine tahsis edilen konut yardımında aynı miktarda yapılacağı gelen bilgiler arasında.

BAKMADAN GEÇME!