Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart etkinliği!

Güncelleme Tarihi:

Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2023 11:36

Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yılı için düzenlenen törene STK’nın temsilcileri vatandaşlar ve konsolosluk personeli katıldı.

Haberin Devamı

KONSOLOSLUK personeli Derya Karakaya’nın moderatörlüğünü yaptığı anma etkinliği tüm şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası Adnan İltuş’un okuduğu Kur’an tilaveti ile devam etti. Daha sonra Hannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya kürsüye gelerek “Bugün Çanakkale Zaferi’nin 108. yılını ve İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yılını anmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tarihimiz açısından büyük önem arz eden bu iki günü kutlarken, aynı zamanda ülkemizde yaşanan depremlerin yüreklerimizde bıraktığı büyük acıyı da derinden hissediyoruz. Çanakkale ruhunu özümsemiş bir millet olarak el ele vererek bu zor günlerin üstesinden geleceğimize inancım tam. Çanakkale Zaferi, milli mücadelemizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu güzel vatandaki varlığımızı borçlu olduğumuz, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşımız’dan günümüze, milli mücadelemizin her döneminde, tarihte ve günümüzde vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve milli birliğimizi savunmak için canlarını düşünmeden feda eden tüm şehitlerimizi, ve vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmanın yanı sıra inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihidir. Teknik olarak ve sayıca üstün olanlara karşı kazanılmış bir zaferdir. Arıburnu ve Conkbayırı muharebelerinde, askeri dehası ve liderlik özellikleriyle savaşın gidişatını değiştiren Yarbay Mustafa Kemal, ilerleyen yıllarda Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinin önderi haline gelmiştir.
Çanakkale Zaferi’nin Türk milletine en büyük armağanı, Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart etkinliği

Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart etkinliği

Hannover Başkonsolosluğu’nda 18 Mart etkinliği
724 ŞAİRİMİZ İŞTİRAK ETTİ
Milletimiz, tarihinin en zor günlerinde dahi milli mücadeleden vazgeçmemiş ve bu mücadelenin kazanılacağına inancını asla yitirmemiştir. Bu inancın en önemli göstergelerinden biri, İstiklal savaşımız hâlâ devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığımızın İstiklal Marşımız için açtığı şiir yarışmasına 724 şairimizin iştirak etmiş olmasıdır. Dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın ısrarıyla yarışmaya katılan Burdur milletvekili Mehmet Akif, şiirini kahraman ordumuza atfetmiştir. Mehmet Akif’in şiiri, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir. Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, terör örgütlerince şehit edilen merhum büyükelçilerimiz, başkonsoloslarımız, ataşelerimiz ile aile bireylerini, Türk ulusunun müreffeh bir geleceğe umutla bakabilmesi için canlarını çekinmeden feda eden tüm kahraman şehitlerimizi, ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u minnet, şükran ve rahmetle yad ediyoruz. Huzur içinde yatsınlar. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. 6 Şubat’taki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabır diliyorum. Hep birlikte yardımlaşma ve kardeşlik duyguları içerisinde bu zor zamanları geride bırakacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘HİÇ UMMADIKLARI MUKAVEMETLE KARŞILAŞTILAR’
18 Mart Deniz Savaşı Zaferi hakkında konuşma yapan Eğitim Ataşesi Doç. Dr. H. Kazım Kalkan ise “Güneş batmayan ülkenin güçlü donanmasıyla Çanakkale’den geçip, İstanbul’u işgal etmeyi hedefleyen başta İngilizler, Anzaklar, Yeni Zellandılar hiç de ummadıkları mukavemetle karşılaştılar. Bombaladıkları siperlerimizdeki topları susturduklarını sanıp, kolayca Boğaz’ı geçmeye kalkışanlar; pusuda avını bekleyen arslanlar gibi saldıyla karşı karşıya kaldılar. Batan ve savaş dışı kalan büyük savaş gemileriyle geri çekildiler. Karaya çıkarma yaparak ordumuzu kolayca yenerek İstanbul’u ele geçirme sevdalarını sürdürdüler. İşte burada başta Yarbay Mustafa Kemal’in komutasında vatanı için seve seve ölümü gülerek kucaklayan askerimizi hesap edemediler; sonuçta mağlup olmaktan kurtulamadılar. Böylece İstaklal Savaşımızın başkomutanı ve Cumhriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıkmasına da vesile olmuş oldu” diye konuştu. Anma töreni şehitlerimiz için yapılan dua ile sonlandı.

BAKMADAN GEÇME!