Haftada 4 gün çalışma olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Haftada 4 gün çalışma olur mu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2023 11:51

Berlin’deki danışmanlık şirketi Intraprenör, gelecek yıldan itibaren başlatılması planlanan bir pilot proje ile haftada dört gün çalışma sistemini şirketler üzerinde deneyecek. Projeye dahil olmak isteyen şirketler perşembe gününden itibaren başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

Intraprenör’ün haftada dört gün çalışma sisteminin denenmesi için en az 50 şirketin projeye katılması hedefleniyor. Altı ay için öngörülen projede, yüzde 100 verim, yüzde 80 çalışma süresi, yüzde 100 ödeme modeli uygulanacak. Haftada dört gün çalışmada gündeme gelen diğer modellerde, çalışma süresi ile birlikte ödenen ücretin düşürülmesi öngörülüyor. Bazı küçük işletmeler haftada dört gün çalışırken fazla mesaiyi gündeme getiriyor. Bu projede ise çalışma günleri azaltılırken, verim ve ücretin aynı kalacağı vurgulanıyor. DW Türkçe’nin haberine göre proje kapsamında şirketler uzmanlara danışabilecek, yeni yöntemler deneyecek ve birbirleriyle görüş alışverişinde bulunabilecek. Altı ay sonra ise sonuçlar Münster Üniversitesi tarafından değerlendirilecek.

Haftada 4 gün çalışma olur mu
ÇALIŞANLAR İSTİYOR
Hans Böckler Vakfı tarafından sonuçları mayıs ayında açıklanan ankete göre ücretli çalışanların yüzde 73’ü kazandıkları para aynı kaldığı sürece haftada dört gün çalışmaya sıcak bakarken, Orta Ölçekli İşletmeler Birliği ise bu konuya mesafeli duruyor. Birlik Genel Sekreteri Christoph Ahlhaus, işveren ile çalışanlar arasında bireysel çözümlerin mümkün olabileceğini, ancak haftada dört gün çalışmaya tam ücretin ödenmesini öngören bir sistemin uygulanması için devletin olası müdahalesine karşı çıktıklarını söyledi. Çalışma süresinin azaltılmasının verimin düşmesine yol açabileceğini belirten Ahlhaus, bu durumdan önce işletmelerin sonra da herkesin zarar göreceğini savundu.
Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall ise haftada dört gün çalışma tartışmalarında ülkenin metal ve elektronik endüstrisindeki rekabet gücünün dikkate alınması gerektiği görüşünde. IG Metall Başkanı Jörg Hofmann, bu konunun gelecek yıl yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde talepler listesinde yer almayacağını ve bunun ‘uzun vadeli bir konu’ olduğunu söyledi. IG Metall, haftada dört gün çalışma yerine haftalık çalışma saatlerinin 35’ten 32’ye düşürülmesini istiyor.
Haftada 4 gün çalışma olur mu
İNGİLTERE’DE UYGULANMIŞTI
Haftada dört gün çalışma sistemi daha önce İngiltere’de 61 şirkette denenmiş, bunların 56’sı sisteme devam edeceklerini belirtmişti. Projeye katılan şirketlerde rapor alanların oranı yüzde 65 azalmış, işten ayrılanların oranı yüzde 57 düşmüş, ancak cirolarında yüzde 1.4 artış görülmüştü. Intraprenör de gelecek yılın başından itibaren uygulamayı planladığı projeyi, dünyanın farklı ülkelerinde hafta dört gün çalışma sisteminin getirilmesi için çalışan sivil toplum örgütü ‘4 Day Week Global’ ile birlikte yürütecek.

BAKMADAN GEÇME!