Gözler AfD’ye çevrildi

Güncelleme Tarihi:

Gözler AfD’ye çevrildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2022 11:48

Çarşamba sabahı 150’den fazla yere yapılan baskınlarla ortaya çıkan ‘darbe planları’nın ardından gözler AfD’ye çevrildi. SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, eski bir AfD’li vekilin darbeden sonra Adalet Bakanı yapılacağının konuşulması üzerine partinin tüm faaliyetlerinin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’da ‘Reichsbürger’ (İmparatorluk Vatandaşları) olarak bilinen aşırı sağcıların darbe planları ihbarı üzerine yapılan operasyonların yankıları sürerken, Başbakan Olaf Scholz da olayın tedirgin edici olduğunu söyledi. Scholz, özellikle de ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) arasında bir bağ olduğu yönündeki gelişmelerin endişe verici olduğunu belirtti. Federal Meclis eski milletvekili AfD’li Birgit Malsack-Winkemann’ın gözaltına alınlar arasında bulunmasını da ‘çok dikkat çekici ve çok kötü bir olay’ olarak değerlendiren Başbakan Scholz, “Girişilen operasyonlar bizim kendisini savunan bir devletimiz ve kendisini savunan bir demokrasimiz olduğunu göstermiştir. Alman güvenlik birimleri, hukuku yaralayıcı nitelikli her türlü girişime karşı koyacağını ortaya koymuştur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gözler AfD’ye çevrildi
SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil

‘FAALİYETLERİ TAKİP EDİLSİN’
SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil da AfD eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın darbe planında yer aldığı şüphesiyle gözaltına alınması üzerine partinin faaliyetlerinin ülke genelinde izlenmesini gündeme getirdi. Klingbeil, “Yalnız parlamentolarda, mahkemelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında değil, AfD’nin faaliyetleri her yerde her alanda izlenmeli” dedi. Yapılan operasyonların AfD’nin şiddete hazır aşırı sağcılarla sıkı iş birliği içinde olduklarını ortaya koyduğunu belirten Klingbeil, “AfD çok açık biçimde anayasa düşmanı bir partidir. Kin, öfke ve şiddet saçmaktadır. Bu tutumunun bir sonucu olmalıdır” diye konuştu.

Gözler AfD’ye çevrildi

'MECLİS’E YENİ ÖNLEM ALINMALI'
Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt (Yeşiller), AfD’nin ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile sıkı ilişkisi olduğu iddialarının artması üzerine kontrollere dönük düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Göring-Eckardt, “Federal Meclis’teki güvenlik önlemleri günümüzün koşullarına göre yeniden belirlenmeli. Bunun için ilgili birimler zaman kaybetmeden harekete geçerek gereken önlemler alınmalı” dedi. SPD’li iç politika uzmanı Sebastian Hartmann da gözaltına alınan AfD eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın partiyle olan ilişkisinin araştırılmasını önerdi. Malsack-Winkemann’ın gözaltına alındığı güne kadar Federal Meclis’e kontrolsüz bir şekilde girip çıktığını hatırlatan Hartmann, “Darbe planına parti içinden destek beklediğinden eminim” dedi.
Öte yandan 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde Federal Meclis’e giremeyen ve Berlin Adalet Senatörlüğü istemediği halde mahkeme yoluyla yeniden Berlin Eyalet Mahkemesi’nde yargıç olarak göreve başlayan Birgit Malsack-Winkemann hakkında disiplin soruşturması açıldı. Sol Partili Berlin Adalet Senatörü Lenan Kreck’in Malsack-Winkemann’ın mümkün mertebe en kısa zamnda görevden uzaklaştırılması için gereken girişimlerde bulunacağı açıklandı.

Haberin Devamı

AfD: ‘İLİŞKİMİZ YOK’
AfD’den ise ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile ilişkilerinin olmadığına dair açıklama geldi. AfD Eş Başkanları Alice Weidel ile Tino Chrupalla yaptıkları ortak açıklamada şöyle dediler: “Biz de vatandaşların çoğu gibi bu girişimi medyadan öğrendik. Böyle girişimleri kesinlikle reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Soruşturmaların sonuçlarını beklemek lazım. Biz ilgili makamlara güveniyor ve her şeyi çok açık bir biçimde ortaya koyacaklarına inanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!