‘Gastronomiye sözünü tutmadı’

Güncelleme Tarihi:

‘Gastronomiye sözünü tutmadı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 11:05

Seçimlerden önce gastronomi sektöründe yüzde 7 olan KDV’nin artırılmayacağını ilan eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni yıl itibariyle vergi oranının yüzde 19’a yükseltilmesine destek verince dolaylı da olsa ‘yalancı’ suçlamalarına hedef oldu.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasa Mahkemesi’nin SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin, pandemi döneminde bir istisna yapılarak taze borç yöntemiyle alınan ve harcanmayan 60 milyar Euro’yu başka alanlara aktarmasını yasalara aykırı bulması üzerine gözler Şansölye Olaf Scholz’a çevrildi. Mahkeme kararı üzerine 2024 yılı bütçesinde meydana gelen 60 milyar Euro hacimli boşluğun doldurulması ve söz verilen katkıların finanse edilmesi için ilk etapta pandemi döneminde gastronomi sektöründe yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürülen KDV’nin 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeniden eski seviyesine yükseltilmesine karar verilmesi, koalisyonda sancıları artırdı. Küçük ortak FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, “Şayet bütün partiler hemfikir olsaydı, KDV indirimi devam ederdi. Ama diğer ortakların (SPD ve Yeşiller) başka öncelikleri vardı” demesi, kafaları karıştırdı. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, yeni kaynak yaratılması için birlikte alternatifler aradıklarını belirtirken, “Kararı ortaklaşa aldık. FDP de bu yöndeki kararı destekledi” açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

‘Gastronomiye sözünü tutmadı’

‘Gastronomiye sözünü tutmadı’

‘SEKTÖRÜ YARI YOLDA BIRAKTI’
Olaf Scholz’un başbakan adaylığı döneminde gastronomi dalında KDV’nin bir daha artırılmayacağı sözü verdiğini hatırlatan CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jens Spahn, sosyal medya platformu X’te “Başbakan sözünde durmadı ve tüm gastronomi branşını yarı yolda bırakıp gitti” paylaşımında bulundu, bir yerde Şansölye Scholz’u yalan söylemekle, yalancı olmakla suçladı. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Turizm Politikası Sözcüsü Anja Karliczek de hükümetin bu yöndeki kararının turizmi de önemli ölçüde etkileyeceğine dikkati çekti. Karliczek, “Turizm dalında binlerce iş yeri sıkıntıya düşecek. 10 binlerce kişi işini kaybedecek” uyarısında bulundu. Bakan Lindner’in tutumu için de “Hem hükümetin içinde muhalefeti oynamak hem de Federal Maliye Bakanı olmak birlikte yürümez” dedi.

Haberin Devamı

‘Gastronomiye sözünü tutmadı’

'VERGİ ARTIŞI YOK'
Lindner ise taze borç alınmadan dengeli bütçede ısrarlı ve vergi artışına karşı olduklarını söyledi. Lindner, “Ben vergi mükelleflerinin paralarını iyi yönlendirmek için her gün yoğun çaba sarf ediyorum. Devletin borcu 2021 yılından beri düşüş göstermektedir. Biz bu yöndeki politikamızı sürdüreceğiz. Doğalgazda KDV oranı yükseltilmeyecek, üretim yapan işletmelerin elektrik tüketimi yükü azaltılacaktır. Dar gelirli vatandaşların vergi yükü de azaltılacaktır. Biz daha az parayla daha etkili bir politika yapmak istiyoruz” diye konuştu.

‘KOALİSYONDA SANCILAR ARTACAK’
FDP vergi artışına karşı çıkarken, SPD Eş Başkanı Saskia Esken 2023 ve 2024 yılı bütçelerinde taze borç alınmaması uygulamasının devre dışı bırakılmasını önerdi. SPD’nin gençlik kuruluşu ‘Genç Sosyalistler’ (Jusos) ise Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararı nedeniyle bütçede meydana gelen açığın kapatılması için varlıklılardan daha fazla ‘miras vergisi’ alınmasını gündeme getirdi. Yeşiller Partisi’nden bazı politikacılar da belirli bir düzeyin üzerindeki gelir ve kazançtan daha fazla vergi alınmasından yana olduklarını açıkladı. Politik gözlemciler ise bu gelişmeler üzerine “Koalisyonda sancılar artacak” görüşünde birleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!