Fürth’e dostluk ağacı dikildi

Güncelleme Tarihi:

Fürth’e dostluk ağacı dikildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2022 10:37

Marmaris’in kardeş kenti Fürth, göçün 60’ıncı yılı nedeniyle Stadpark’a kadın dayanışmasının göstergesi olarak bir tane Türk Meşe ağacı dikti. Dikime sanatçı Monika Hager Zerleski kemanıyla destek verdi.

Haberin Devamı

AĞAÇ dikimine Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ve eşi, 20 yıl önce Fürth Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Thomas Jung, Kuzey Bavyera Türk- Alman Kadınlar Kulübü Başkanı Sevtap Oygün, Kadınlar Kulübü kurucusu ve onur başkanı Gülseren Suzan Menzel, milletvekilleri Barbara Fuchs ve Petra Guttenberger, TGMN Başkanı Bülent Bayraktar ile SPD’li siyasetçiler Ayhan Yeşil ve Aydın Kaval ile birlikte çok sayıda kadın kulübü yöneticisi katıldı. Tören sırasında Belediye Başkanı Thomas Jung’a 20’nci yıl anısına hediye verildi.

‘KULÜP OLARAK DOĞAYA ÖNEM VERİYORUZ’
Geçen pazartesi günü Uluslararası Ağaç Günü’nün kutlandığına işaret eden Kuzey Bavyera Türk-Alman Kadınlar Kulübü Başkanı Sevtap Oygün, “Bugün aynı zamanda 1 Mayıs. Kadınlar Kulübü olarak doğaya, çevreye, ağaca ve temiz iklime önem vermekteyiz. 2019 yılında hem Nürnberg hem de Antalya’da ağaç dikme imkânımız oldu. Fürth’de 2020’de bu ağacı yerine diktik fakat pandemiden dolayı töreni gerçekleştirilemedik. Bugün bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Fürth’e dostluk ağacı dikildi
Gülseren Suzan Menzel

‘GELECEK KUŞAKLARA MİRAS’
Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Kadınlar Kulübü Onursal Başkanı Gülseren Suzan Menzel, meşe fidanını kadınlar arası dostluk sembolü olarak gelecek kuşaklara bıraktıklarını söyledi. Menzel, “Torunlarımız, ‘Büyük annelerimiz burada neler yapmış’ dediklerinde, görebilecekleri, kalıcı, herkese açık bir miras bırakıyoruz” dedi: “Değerli misafirler. Hepinizi çok sıcak selamlıyorum. Özellikle iki ismi selamlamak istiyorum, Sayın Belediye Başkanımız Dr. Thomas Jung ve Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosumuz Sayın Serdar Deniz. Bugün, salgın döneminden sonra nihayet sizlerle birlikte Fürth’te kadınların dostluk ağacının açılışını yaptığım için çok mutluyum. Bir ağaç birçok şey olabilir ve her zaman değerlidir. Sembolik bir tarih eylemi, köken, din, dil, kültür ne olursa olsun kadınlar arasındaki dayanışmanın sembolü. Toplumdaki köklü cinsiyet eşitsizliklerine karşı. Nürnberg ve Antalya’dan sonra kadın dayanışması adına diktiğimiz üçüncü fidan. Biz Türkiyeli kadınlar, Fürth’te kök saldığımızı göstermek istiyoruz.”

Haberin Devamı

Fürth’e dostluk ağacı dikildi

‘10 BİN MEŞE FİDANI BAĞIŞLADIK’
“Bu Türk meşesi, çocuklarımız, torunlarımız gibi bir Alman-Türk meşesi olarak büyüyecek. Bu projede de 60 yıllık Türkiye’den Almanya’ya göçün ve 30 yıllık kadın kulübünün bir işaretini görüyoruz, burada da küresel ısınmaya karşı bir eylem olarak kullanılıyor. Türkiye’deki Alman-Türk Dostluk Ormanı’na 10 bin meşe fidanı bağışladık. Kadın dayanışması ve kadınlara, kız çocuklarına yönelik şiddete karşı güçlü ve kalıcı bir kamuoyu sinyali vermeye çalışıyoruz. Türkiye kökenli göçmen kadınların sadece acı çektiğini değil, başörtülü veya başörtüsü olmayan kadınlara da önderlik ettiğini göstermek istiyoruz. Bu nedenle kadın temsilcisi Hilde Langfeld’e kulübümüz adına ve şahsım adına, özellikle belediye başkanımız Dr. Thomas Jung’a teşekkür etmek istiyorum. Onların desteği olmasaydı, bunu başaramazdık. Ayrıca bu ağaç dikiminin hazırlanması ve uygulanması için Fürth şehrinin yeşil alan ofisine teşekkür ederim.”

Haberin Devamı

Fürth’e dostluk ağacı dikildi

‘AĞAÇ KADINLARIN DOSTLUK UMUDUNU SERGİLİYOR’
“Değerli misafirlerimiz, bugün burada olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bizim için bu ağaç aynı zamanda Almanya ve Türkiye’deki kadınların dostluk umudunu da simgeliyor. İnsan hakları için, şiddete karşı ve hepsinden önemlisi savaşa karşı mücadeleyi temsil eder. Fürth’te bir kadın müzesine sahip olmaya devam etmek için çocuklarımızın ve torunlarımızın buraya gelip, altlarında bayram yapıp, büyükannelerini düşünmeleri ve dünya çapındaki tüm şiddete karşı ‘Biz kadınlar bir aradayız’ mottomuzu sürdürmelerini istiyoruz.”
Törenden sonra bir araya gelen misafirlere ikramda bulunuldu.

Haberin Devamı

Fürth’e dostluk ağacı dikildi

DAHA ÖNCEDE AĞAÇ DİKİLMİŞTİ
Kadınlar Kulübü daha önce, Tema Vakfı aracılığıyla Türk-Alman Dostluk Ormanı için Konya/Derebentteke köyü yakınlarına on bin meşe fidanı hediye etmiş, Mart 2019’da Nürnberg Belediyesi ile kadınlar arası dayanışmayı ve Türk-Alman Dostluğu’nu simgeleyen sembolik bir meşe fidanını Schuckertpark’a dikmişti. Yine 2019’da bu kez Nürnberg’in kardeş kenti Antalya Muratpaşa’da Nürnberg Belediyesi ile birlikte ‘Kadınlar Anıtı’nın içinde olduğu parka törenle meşe ağacı dikilmişti.

Fürth’e dostluk ağacı dikildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!