Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2023 12:45

Frankfurt’ta 23’üncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 11 Haziran’da başlıyor. Kısa bir süre önce sona eren 10’uncu Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin ardından toplam 25 sinema filminin ve çok sayıda belgeselle kısa filmin gösterileceği festival bir hafta sürecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hessen eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı’yla Frankfurt Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu, Hessen Film ve Medya Kurumu, Frankfurt RheinMain Kültür Forumu ve Belediye Çok Kültürlülük Dairesi tarafından desteklenen festival, Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenleniyor. Festival, Frankfurt’ta dört, Rhein-Main bölgesindeki kentlerden Offenbach, Rödermark, Dietzenbach, Höchst im Odenwald, Mülhleim am Main ve Rodgau’da da birer sinemadaki gösterimlere ek olarak, yine Frankfurt’ta huzurevi, cezaevi ve okullarla, tiyatro salonlarına da taşınacak. Bu yıl ilk kez açık hava sunumu da gerçekleştirilecek.

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Haberin Devamı

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
Oyuncu Nur Sürer, geçen yıl düzenlenen festivalde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı’dan almıştı.

SENARYO YARIŞMASI YAPILACAK
TÜRSAK’ın (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) Türkiye ortağı olarak destek verdiği festivalin başkanı Hüseyin Sıtkı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla özel etkinlikler ve film gösterimleri gerçekleştirileceğini söyledi. Bu yılki festival kapsamında Alman Sinemacılar Gözüyle Uzun Metraj Film Yarışması’nın 11’inci, Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın 4’üncü, Türk ve Alman Üniversiteler arası Kısa Film Yarışması’nın da 15’inci kez gerçekleştirileceğini, ayrıca bu yıl ilk kez ‘Senaryo Yarışması’ yapılacağını belirten Sıtkı, uzun metraj dalında 38, belgesel dalında 116, üniversiteler arası kısa film dalında 65 Türk, 24 Alman filminin yanı sıra senaryo yarışmasına ise 18 projenin başvuru yaptığını kaydetti.

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
TUNA KİREMİTÇİ KONSER VERECEK
Festival, 11 Haziran’da Frankfurt yakınlarındaki Rodgau’daki ‘Wolfsschlucht’ otelindeki bir gala akşamıyla başlayacak. Festivalin onur ödüllerinin verileceği galada bir de Tuna Kiremiçti konseri olacak. Moderatörlüğünü Yosi Mizrahi’nin üstleneceği festivalin 12 Haziran günü Frankfurt Cinestar Metropolis’teki açılış töreninden sonra, açılış filmi olarak yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül’ün yaptığı ‘Prestij Meselesi’nin Avrupa prömiyeri gerçekleştirilecek. Film gösterimi sonrasında filmin oyuncularından Mahmut Kırmızıgül seyirciyle söyleşide buluşacak.
16 Haziran’a kadar sürecek festivale Türkiye’den pek çok ünlü isim de katılacak. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef ve Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, festival kapsamında sinemacılar için davetler verecek. Festival kapsamında gerçekleşecek etkinlikler arasında; 14 Haziran’da ‘Turna Misali’ film gösterimi sonrası oyuncu Sennur Nogaylar, 15 Haziran’da ‘Karanlık Gece’ film gösterimi sonrası oyuncu Berkay Ateş ve 15 Haziran’da 2023 ‘Çilingir Sofrası’ film gösterimi sonrası oyuncular Barış Gönenen ile Ahmet Rıfat Şungar söyleşisi yer alıyor. Festivalde bu yıl sosyal sorumluluk projesi olarak 14 Haziran’da yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca’nın yaptığı ‘Buğday Tanesi’ filmi de gösterilecek. Festival, ayrıca başta Cumhuriyet’imizin 100’ncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen ‘Cumhuriyet ve Sinema’ konulu panel olmak üzere çeşitli toplantılar ve bir de Yeşilçam film müzikleri konserini içeriyor.
Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor

Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
7 KATEGORİDE ALTIN ELMA ÖDÜLÜ
Her yıl olduğu gibi festivalin galası ve açılış gecesinde ‘Onur’, ‘Vefa’, ‘Belgesel’ ve ‘Kısa Film’ ödüllerinin yanı sıra geçen yılın ilki gerçekleştirilen ‘Seyirci Ödülü’ de verilecek. Festivalde yarışacak filmler Alman ve Türk sinemacılardan oluşan ana jüri tarafından değerlendirilecek ve 7 kategoride verilecek ‘Altın Elma Ödülleri’ kapanış gecesinde sahiplerine takdim edilecek.
‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’, 1996 yılında ‘Eşkıya’ filmindeki ‘Keje’ rolüyle büyük başarı elde eden tiyatro ve sinema oyuncusu Sermin Hürmeniç, 24. Ankara Film Festivali ve 3. Malatya Film Festivali’nde ‘Tepenin Ardı’ adlı sinema filminde oynadığı rol ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ seçilen oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar Tamer Levent ile Türkiye kökenli Alman oyuncu Tayfun Bademsoy’a verilecek. ‘Vefa Ödülleri’ ise bu yıl 2008 yılında aramızdan ayrılan usta oyuncu Suna Pekuysal ile 2000 yılında aramızdan ayrılan oyuncu Ergün Köknar’a verilecek. Ödül, sanatçı çiftin oğulları Sait Ali Köknar’a takdim edilecek.
Frankfurt Türk Film Festivali başlıyor
JÜRİLERDE KİMLER VAR?
14 Haziran’daki ‘Cumhuriyet ve Sinema’ konulu panele yönetmen Yüksel Aksu, oyuncular Ece Uslu, Nilperi Şahinkaya, Yağız Can Konyalı ve Tuğrul Tülek katılacak. ‘Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması’nın ana jürisi yönetmen Dirk Schaefer başkanlığında kurgu operatörü Patricia Rommel, Türkiye kökenli Alman oyuncu Jale Arıkan, yönetmen Yüksel Aksu, oyuncular Ece Uslu ve Tuğrul Tülek’ten oluşuyor. Ulusal Belgesel film Yarışması’nın ana jürisi ise yönetmen Erdem Tepegöz başkanlığında senarist Kemal Hamamcıoğlu, oyuncular Eylem Yıldız, Özge Özacar ve Ümit Belen’den oluşuyor.
‘Üniversiteler Arası Türk Kısa Filmleri’ ana Jürisi Prof. Dr. Bülent Vardar başkanlığında oyuncular Nilperi Şahinkaya ve Yağız Can Konyalı, ‘Üniversiteler Arası Alman Kısa Filmleri’ ana jürisi ise yazar-çevirmen Gülçin Wilhelm, yönetmen Seyhan Derin ve Frankfurt Sinema Derneği eski Başkanı Ralph Foerg’den oluşuyor. 23. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’ne dair tüm gelişmeler festivalin web sayfası https://www.turkfilmfestival.de adresinden ve sosyal medyada https://www.instagram.com/turkfilmfestivalifrankfurt/ Instagram hesabı ve https://www.facebook.com/turkfilmfestival.de/?locale=de_DE facebook adresinden takip edilebilir.

BAKMADAN GEÇME!