Gürsel KÖKSAL / FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 10:59
Sürgünde yaşadığı Frankfurt’ta 33 yıl önce son nefesini veren halk türkülerimizin usta yorumcusu Sümeyra, muhteşem bir konserle anıldı.
HALK türkülerimizin usta yorumcularından Sümeyra Çakır, yaşamının son 10 yılını geçirdiği Frankfurt’ta görkemli bir konserle anıldı. Hessen Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (HR) konser salonundaki konserde 1990 yılında aramızdan ayrılan büyük sanatçının yorumladığı ve düzenlediği türkü kompozisyonlarını içeren Sümeyra Senfonisi’nin (Sümeyra in Symhony) prömiyeri gerçekleştirildi. Orkestrasyonunu Kerem Memişoğlu’nun yaptığı senfonide türküler İzmir kökenli üç sanatçı, Alexandra Gravas, Özlem Soydan ve Tülay Yongacı tarafından, Şef Peter Zalienka yönetimindeki HR Senfoni Orkestrası (Sinfonia Frankfurt) eşliğinde seslendirildi. Bu konser için İstanbul’dan gelen Devlet Opera ve Bale sanatçısı Özlem Soydan ile Frankfurt Güneş Tiyatrosu’ndan Tülay Yongacı’yla birlikte türküleri seslendiren Alexandra Gravas, 80’li yıllarda Sümeyra’yı Frankfurt’ta tanımış bir sanatçı. Günümüz müzik dünyasının tanınmış mezzo sopranoları arasında yer alan Gravas, Söke’den Yunanistan’a, 60’lı yıllarda da Almanya’ya göç etmiş bir aileden. Çocukluk yılları Offenbach ve Frankfurt’ta geçen sanatçı, öğrencilik yıllarında tanıdığı ve yıllarca arkadaşlık yaptığı Sümeyra’yı onore eden bu etkinliğe katılmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi.
HER KESİMDEN KATILIM OLDUFaaliyetlerini 30 yılı aşkın bir süredir Frankfurt’ta sürdüren Güneş Tiyatrosu ve ‘Ora da!’ derneği tarafından düzenlenen ‘GoWEST’ festivali kapsamındaki ‘İzmir Sanat Günleri’ etkinlikleri arasında yer alan konser, Hessen eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Frankfurt ve İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanları Tunç Soyer ile Mike Josef’in himayesinde düzenlendi. Sadece Frankfurt ve çevresinden değil, Almanya’nın birçok yerinden gelenler olmasına rağmen maalesef yarısı bile dolmayan salonda icra edilen senfoniyi, Müsteşar Ayşe Asar’la birlikte, Hessen Eyalet milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Kültür ve Sanat Encümeni Dr. Ina Hartwig, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ve eşi Gül Tunçer, Frankfurt Belediye Meclisi üyeleri Hüseyin Sıtkı ve Eyüp Yılmaz, Sümeyra’nın hayat ve yol arkadaşı Yüksek Mimar Hasan Çakır ve 60’lı ve 70’li yıllarda İstanbul’da Sümeyra’yla türkü çalışmaları yapan Hüseyin Erdem ile ‘İzmir Sanat Günleri’ kapsamındaki etkinlikler için kente gelen sanatçılar da izledi.
DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ
Konserden önce yapılan selamlama konuşmalarında Festival Başkanı Müjdat Albak, Müsteşar Asar, Encümen Hartwig, milletvekili Yüksel ve Meclis Başkanı Arslaner ve Hasan Çakır, Sümeyra’nın sanat yaşamı, demokrasi ve özgürlük mücadelesindeki tavrını hatırlattılar, Frankfurt’un onu böyle bir etkinlikle onore etmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. HR’e Sümeyra’yı anmak ve onun türkülerinin senfonileşmiş halini dinlemek üzere gelen müzikseverler, türkülerin bir bölümünü solo, bir bölümünü de birlikte büyük bir başarıyla seslendiren solistleri ve Şef Peter Zelienka yönetimindeki Sinfonia Frankfurt’un müzisyenlerini dakikalarca alkışlayarak, teşekkürlerini dile getirdiler.
RUHİ SU’NUN YOL ARKADAŞISümeyra Çakır 25 Mayıs 1946’da Edirne’de doğdu. 5 Şubat 1990’da Frankfurt’ta yaşamını yitirdi. İlk ve ortaokulu Ankara ve İstanbul’da okudu.
Beşiktaş Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Mimarlık Fakültesi’nden 1969 yılında mezun oldu. Üniversiteye devam ederken, aynı zamanda 1966 yılında başladığı İstanbul Belediye Konservatuvarı Klasik Batı Müziği Şan Bölümü’nde 1977 yılına kadar eğitim gördü. 1971 yılında Ruhi Su ile tanıştı, öğrencisi oldu. Fakülteden arkadaşı Mimar Hasan Çakır’la evlendi. 1975 yılında Ruhi Su ile birlikte Dostlar Korosu’nu kurdu. Birlikte 1977 yılında yaptıkları ‘El Kapıları’ ve ‘Sabahın Sahibi Var’ albümleri ve birlikte gerçekleştirdikleri Pir Sultan Abdal, Köroğlu ve Türküler konserleri Türkiye’de büyük ilgiyle karşılaştı. 1979 yılında, bir süre Türkiye Maden-İş Sendikası’nın korosunu yönetti. 1977’den sonra İngiltere, Fransa, İsveç,
Almanya, Küba, Yunanistan, Bulgaristan’da festivallere katıldı. 1980’deki askeri darbeden sonra çalışmalarını Almanya’da sürdürmeye karar verdi, Frankfurt’a yerleşti. 80’li yıllar, kısa ömrünün son on yılında, Sydney’den Helsinki’ye, Atina’dan Londra’ya kadar dünyanın birçok kentinde sahneye çıktı. Konserden konsere, festivalden festivale, bir şenlikten diğerine, insanlığın barış ve özgürlük çağırısını türkülerle çoğalttı.