Festival başladı

Güncelleme Tarihi:

Festival başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 12:31

27. Türkiye-Almanya Film Festivali, Nürnberg Tafalhalle Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış galasıyla başladı. Festivalde, Türkiye’den Şerif Gören ile Almanya’dan Michael Verhoeven’e, sinemanın kültürlerarası diyaloğuna verdikleri katkılarından dolayı ‘Onur Ödülü’ verildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki büyük deprem ve Ukrayna’daki savaşla ilgili konuşmaların ağırlıklı olduğu festivalde, Hilde Pohl piyanosuyla ve Yogo Pausch baterisiyle, Türkiye’deki depremde hayatlarını kaybedenler için Mozart’ın ‘Türk Marşı’ eserini çaldı. Festivalde, iki ülke sinemasından 10 kısa metrajlı, 9 uzun metrajlı ve 15 ‘sinema dünyaları’ adıyla filmler gösterilecek. 19 Mart’a kadar açık kalacak festivalde 34 film gösterime sunulacak, 58 etkinlik düzenlenecek ve 50’den fazla sanatçı söyleşilere katılacak. Festivalin, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden en önemli kültür etkinliği olduğunu belirten Festival Başkanı Adil Kaya, açılışta yaptığı konuşmada, “Türkiye’den ve Almanya’dan kısa, uzun ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan, Türkiye-Almanya jürileriyle kısa ve uzun film yarışmaları düzenleyen, izleyicilerine toplumsal bütünleşmeyi teşvik eden, bunu yaparken de kültürel ayrıcalıkların korunmasını savunan festivalimiz, sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasında aktif diyaloğun yaşandığı önemli bir kültür sanat festivalidir” dedi.
Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König ise “Nürnberg, insan hakları, kültür ve barış şehridir. Bu tür festivaller, iki ülke kültürünü birbirine daha da yakınlaştırıyor ve kültürlerin tanıtılmasında, sanatçıların bir araya gelmesinde önemli paya sahip oluyor. Türk ve Alman kültürü karşılıklı etkileşimlerle festivalde daha iyi anlaşılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Festival başladı

‘SİNEMA HALK SANATIDIR’
Festivalde ‘Onur Ödülü’ alan yönetmen Şefi Gören yaptığı konuşmada sinemanın bir halk sanatı olduğunu söyledi. Gören, “Sinema iyiliktir, güzelliktir, kardeşliktir, barıştır, adalettir. En önemlisi, sinema insanlıktır ve özgürlüktür” derken, yine ‘Onur Ödülü’ alan Michael Verhoeven ise şöyle konuştu: “Festivaller heyecan verir. Ödül aldığımı duyunca sevindim. Festivalin düzenlenmesinde emek verenleri tek tek saymak istedim fakat bana verilen süre az olduğu için bunu yapamıyorum. Kısaca, bu festivaller iki ülke arasında dostluğu pekiştiriyor ve bu yüzden devam etmelidir.”
Konuşmaların ardından açılış filmi olarak Şerif Gören’in 1987 yapımı ‘On Kadın’ adlı filmi gösterildi. Filmler, Tafelhalle, Künstlerhaus, Cine Citta Arena salonlarında gösterilecek. www.fff.net üzerinden detaylı bilgiler alınabilir.

BAKMADAN GEÇME!