FDP’liler üçlü koalisyonun sonlanmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

FDP’liler üçlü koalisyonun sonlanmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2023 12:03

Koalisyonun küçük ortağı FDP Kassel Teşkilatı, federal düzeyde SPD, Yeşiller ve FDP ile kurulan üçlü koalisyon hükümetinin sonlandırılması için girişimde bulundu.

Haberin Devamı

TEŞKİLAT yönetimi, kurdukları www.ampel-beenden.de internet sayfasından, koalisyonun geleceği hakkında oylama yapabilmek için dilekçe kampanyası başlattı. Eğer en az 500 FDP üyesi dilekçeyi imzalarsa, ardından 70 bin FDP üyesinin tamamının oy kullanabileceği koalisyona devam mı yoksa tamamı mı oylaması yapılacak. Teşkilat, konuyu ülke çapında bir üye anketine dönüştürmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde de eyalet ve yerel düzeyde aktif politika yapan 26 FDP üyesi ortaklaşa yayımladıkları ‘açık mektupta’ partinin koalisyonu terk etmesini istemişti. Özellikle koalisyon içinde Yeşiller Partisi’yle mali politikalarda sorunlar yaşayan FDP, anketlerde de büyük oy kaybı yaşayınca FDP üyeleri arasındaki hoşnutsuzluk arttı. Bavyera’da yapılan seçimlerde Meclis dışı kalan FDP, Hessen seçimlerinde ise kıl payı barajı aşarak parlamentoya girmeyi başardı.

Haberin Devamı

FDP’liler üçlü koalisyonun sonlanmasını istiyor

FDP TABANI İSYAN EDİYOR
FDP Kassel Teşkilatı yöneticisi ve ekonomi departmanı başkanı olan Matthias Nolke, artık FDP’nin anketlerdeki düşüşünü izlemek istemediklerini belirtirken, partinin ana kitlesinin SPD ve Yeşiller ile ittifakı eleştirdiğini kaydetti. Nolke, başlattıkları koalisyonu sonlandırmaya yönelik girişimi Bild’e yaptığı açıklamada şöyle savundu: “Bu tabandan gelen demokratik bir araçtır. Eğer parti yönetimi, partinin çoğunluğunun koalisyonun arkasında olduğu görüşündeyse, o zaman anketten korkmanıza gerek yoktur.” FDP’de geçmiş dönemde parti içinde yaşanan görüş ayrılığı sonrası yapılan üyeler arası anketler parti için olumlu sonuçlanmamıştı. 2011 yılında yapılan bir anket, taban ile FDP yönetimi arasındaki görüş ayrılığını ortaya koydu. O dönemde bazı AB ülkelerinde yaşanan mali kriz sonrası Yunanistan’a yardım tartışmalarının alevlenmesi üzerine Euro karşıtı FDP üyelerinin başlattığı isyan partiyi kaosa sürüklemişti. O dönemde FDP lideri olan Philipp Rössler ve ekibi tabanın desteğini kaybettiği için parti zayıflamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!