FDP’li Bakan’ın ‘Eğitim Zirvesi’ başlamadan eleştirildi

Güncelleme Tarihi:

FDP’li Bakan’ın ‘Eğitim Zirvesi’ başlamadan eleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 12:19

Almanya’da Federal Eğitim Bakanlığı’nın bu hafta Berlin’de düzenlemek istediği ‘Eğitim Zirvesi’ne 14 eyalet eğitim bakanı katılmama kararı aldı. Ayrıca, ortak bir çağrıda bulunan 50 vakıf, dernek, sendika ve eğitim kurumu, toplantıyı çok iddiasız olmakla eleştirdi.

Haberin Devamı

ORTAK çağrıda, bakanlığın geleneksel eğitim araştırmaları konferansı çerçevesinde düzenlenen zirvenin, format, hazırlık, gündem ve katılımcılar açısından, sorunun boyutunun hakkını vermediği eleştirisi yapıldı. Ortak çağrıda Başbakan Olaf Scholz ve eyalet başbakanlarının gerçek bir Ulusal Eğitim Zirvesi toplamaları istendi. FDP’li Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger’in organize etmek istediği ‘Eğitim Zirvesi’nde, eğitim alanındaki kalifiye eleman sıkıntısı, birikmiş tadilat işleri, dijitalleşme eksikliği gibi sorunlar ve çözümlerinin masaya yatırılması planlanmıştı. Zirveye, siyaset, bilim ve sivil toplum temsilcileri davet edildi. Ancak daha toplantı başlamadan eleştirilmeye başlandı. 16 eyalet eğitim bakanının büyük bir kısmı zirveye katılımlarını iptal etti ve özellikle CDU/CSU’lu eyalet eğitim bakanları zirveyle ilgili kuşkularını dile getirdi. Schleswig-Holstein Eğitim Bakanı Karin Prien (CDU), zirveyi “İçeriği ve davet edilen aktörler itibariyle sorunları ele almak için tamamen uygun olmayan bir şov etkinliği” eleştirisinde bulundu.

FDP’li Bakan’ın ‘Eğitim Zirvesi’ başlamadan eleştirildi
‘HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’
Siyasiler kadar eğitim alanındaki derneklerin de zirveden beklentileri düşük. Eğitim sendikası GEW Başkanı Maike Finnern, toplantının formatını eleştirirken, “Hayal kırıklığı yarattı. Çünkü eğitim sisteminde önümüzde duran görevlerin hakkını vermiyor” dedi. Finnern, bir yandan zirvenin içeriğinin okullar konusuyla sınırlı kaldığını ve diğer alanların ihmal edildiğini, diğer yandan da böyle bir zirvenin ilerleme kaydetmek için yeterli olmayacağını ifade etti. Zirvede gündeme getirilecek konular için büyük değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu belirten Finnern, “Zirve sadece bir başlangıç olabilir” dedi. Alman Öğretmenler Birliği ise birçok eyalet eğitim bakanının zirveye katılmamasını eleştirdi. Artık bir zirveden söz edilemeyeceğini ifade eden Dernek Başkanı Heinz-Peter Meidinger, “Federal hükümetten, koalisyon sözleşmesinde kararlaştırılan eğitim projelerinin ne zaman ve hangi bütçe kaynaklarıyla hayata geçirileceğini açıklamasını istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!