‘Evde bakıma destek verilmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Evde bakıma destek verilmeli’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2023 11:26

Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, bakıma muhtaç yakınlarına evde bakanlara daha fazla destek verilmesini istedi. Lang, çocuklu ailelere nasıl ‘ebeveyn parası’ ödeniyorsa yakınlarına bakan insanlara da mali yardımda bulunulmasını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

HEM bakıma muhtaç yakınlarıyla ilgilenen hem de çalışan insanların çalışma saatleriyle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Ricarda Lang, “Bu durumda olanların yasal hakları güçlendirilmeli” dedi. Lang, bu kişilerin işyerlerinde daha az saat çalışmalarına imkân kılınması ve ücret kaybının bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını önerdi. Ayrıca ‘aile’ kavramının genişletilerek anne-baba, kardeşlerin yanı sıra hâlâ, dayı, amca, teyze gibi akrabalara bakacak yakınlara da aynı desteğin verilmesini istedi. Almanya’da bakıma muhtaç 5 milyona yakın kişiye evlerinde bakanlara destek verilmesini savunan Lang, “Bu insanlara ve yaptıklarına saygı göstermeliyiz” dedi.

‘Evde bakıma destek verilmeli’

CDU/CSU’DAN DESTEK
CDU/CSU Federal Meclis Grubu Sağlık Politikası Sözcüsü Tino Sorge de evde bakım alanında köklü bir reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yaşlılar yurdunda ve bakım evlerinde ücretlerin ödenmesinin birçok insan için mümkün olmadığını hatırlatan CDU’lu politikacı, yakınlarına evde bakanlara desteğin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Almanya’da bakım evlerinde kalanlar için ortalama ayda 2 bin 548 Euro ödendiği açıklandı.
Alman Hasta Koruma Vakfı yöneticisi Eugen Brysch de ülkede bu tür durumlarda yükü genelde kadınların çektiğini ve desteğin kaçınılmaz olduğunu söylerken, Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang’ın önerisine tam destek verdi. Ancak SPD’li Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil’in tartışılmasını bile istemeyip buna kesinlikle karşı çıktıklarını hatırlatan Brysch, Ricarda Lang’a “Bunu önce kendi aranızda halledin” çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!