‘Etiyopya’nın Obaması’ sürgündeki vatandaşlarıyla buluştu

Güncelleme Tarihi:

‘Etiyopya’nın Obaması’ sürgündeki vatandaşlarıyla buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 12:23

Afrika’nın en büyük ülkelerinden Etiyopya’nın barışçı ve reformcu başbakanı Abiy Ahmed Ali, Avrupa’da sürgünde yaşayan vatandaşlarıyla buluştu. Frankfurt’ta şölen havasında gerçekleştirilen buluşmaya, yaklaşık 20 bin Etiyopyalı katıldı.

Haberin Devamı

BERLİN’deki Afrika zirvesine katılan ve Başbakan Angela Merkel’le görüşen ‘Etiyopya’nın Obaması’ Abiy Ahmed Ali, Commerzbank Arena Stadında Etiyopyalı sürgünlerle buluştu. Afrika’nın en genç başbakanı Abiy Ahmed, çoğu, siyasi nedenlerle ülkelerinden kaçarak başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşen vatandaşlarına, “Etiyopya sizin ülkeniz. Ülkenize dönebilirsiniz” diye seslendi. Ahmed, Commerzbank Arena Stadında yaptığı konuşmada birlik, barış, karşılıklı saygı ve sabır çağrısında bulundu.
Başlattığı reform ve barış sürecinin başarılı olabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Abiy, “Haydi tarihi birlikte yazalım. Gelin şarkılarımızı birlikte söyleyelim, ülkemizi birlikte kalkındıralım” dedi.

‘Etiyopya’nın Obaması’ sürgündeki vatandaşlarıyla buluştu

Abiy Ahmed Ali’nin Etiyopyalılarla buluşmasına, Frankfurt Belediye Başkan Yardımcısı Uwe Becker (soldan ikinci) ile Münih eski Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude de (ortada) katıldı.

Haberin Devamı

‘BURALARA TURİST OLARAK GELİN’
En kısa zamanda seçim sisteminin yeniden düzenleneceğini ve serbest seçimlerin gerçekleştirileceğini söyleyen Abiy Ahmed, ilk atacakları adımlardan birinin de yargıda reform olacağını söyledi. Ahmed, “Yargıçlar kararlarını verirken sadece yasaları ölçü almalıdır. Artık Etiyopya’dan kimse Avrupa’ya kaçmak zorunda kalmasın, Etiyopyalılar bundan sonra buralara sadece turist olarak gelsinler istiyoruz” dedi.
Kendisini büyük bir coşkuyla ve şarkılar eşliğinde dinleyen vatandaşlarına “Hepiniz Etiyopya’nın buralardaki elçilerisiniz” diye seslenen Abiy, döviz sıkıntısı içinde olan ülkesi için maddi destek çağrısında bulundu: “Hepiniz her gün ülkeniz için birer euro bağışlasanız, borçlarımızı ödeyebiliriz.”

YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTI
Yaklaşık 6 ay önce başbakanlığa getirilen Abiy Ahmed Ali, kısa bir süre içinde barışçı ve reformcu adımlar atarak, uzun yıllardır diktatörlük altında ezilen, etnik kökenli iç çatışmalar, savaş ve ekonomik sorunlar altında sürekli bir kriz yaşayan Etiyopya’da yeni bir dönem başlattı. Bu arada bir suikast girişimini atlatan Abiy Ahmed Ali, özellikle komşu ülke Eritre’yle 20 yıldır süren savaşı bitirerek Afrika’nın doğusunda uzun süredir büyük kan kaybına neden olan bir problemi çözdü, binlerce siyasi mahkûm ve tutukluyu serbest bırakarak ülke içinde barış için umut oldu. Etiyopya ordusunda subay olarak görev yaptıktan sonra siyasete atılan Abiy Ahmed Ali, başta Amhara ve Oromo olmak üzere çeşitli halk topluluklarının dillerini konuşuyor. Babası Müslüman bir Oromo, annesi de Hıristiyan bir Amhara olan Ali, bir dönem de Müslüman ve Hıristiyanlar arasında diyaloğun geliştirilmesi için çalışmalarda bulundu.

Haberin Devamı

‘Etiyopya’nın Obaması’ sürgündeki vatandaşlarıyla buluştu

BAKMADAN GEÇME!