Esrar yasasına ana muhalefetten sert tepki: ‘Tıbbi açıdan tam bir sorumsuzluk’

Güncelleme Tarihi:

Esrar yasasına ana muhalefetten sert tepki: ‘Tıbbi açıdan tam bir sorumsuzluk’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 10:44

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin belirli koşullarda esrar kullanımı ve satışına izin verilmesi yönünde attığı ilk somut adıma ana muhalefet CDU/CSU sert tepki gösterdi. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Böyle bir yasanın hayata geçirilmesi tıbbi açıdan da tam bir sorumsuzluktur” dedi.

Haberin Devamı

BAKANLAR Kurulu’nun Almanya’da kaçak uyuşturucu ticaretinin önlenmesi ve kullanımının azaltılması hedefiyle esrarın ‘yasak uyuşturucu maddeler’ kategorisi dışında tutulmasını, 18 yaşın üzerindekilerin esrar kullanmaları ile 25 grama kadar esrar bulundurulmalarının ve en fazla 3 kenevir bitkisi yetiştirmelerine izin verilmesini içeren yasa tasarısını kabul etmesine, CDU/CSU’dan tepkiler yağdı. 

Esrar yasasına ana muhalefetten sert tepki: ‘Tıbbi açıdan tam bir sorumsuzluk’

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, esrar kullanımı ve satışının yasallaştırılmasına kesinlikle karşı olduklarını vurgularken, “Böyle bir yasa hatadır, hem de büyük bir hata” dedi. Alman sağlık uzmanlarının beynin gelişiminin ancak 25 yaşına gelindiğinde tamamlandığı uyarısında bulunduklarını hatırlatan Linnemann, “Böyle bir yasanın hayata geçirilmesi tıbbi açıdan da tam bir sorumsuzluktur” görüşünü vurguladı. Hükümetin yasalaştırma yöntemiyle kaçak uyuşturucu satışlarının önüne geçileceği gerekçisini de tamamen saçma bulduklarını söyledi. CDU’lu politikacı, “Yasak olup da yasal hale getirilen her şeyin satışı da kullanımı da her yerde ve her zaman artmıştır. Bunu hükümet partileri de bilmeli” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘SORUMSUZ BİR TUTUM’
CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de Bakanlar Kurulu’nun kararına tepki gösterdi. “Bu Almanya’da gençliğin ve sağlığın korunmasına saldırıdır” diyen Dobrindt, koalisyon hükümetini ‘sorumsuz bir tutum sergilemekle’ suçladı. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz da, “Bu yasa tasarısı Almanya’yı daha güvensiz hale getiriyor. Hem emniyet hem de adalet makamları temsilcileri uyuşturucu kaçakçılığı cürümlerinin artacağından endişe duymaktalar haklı olarak. 18 yaşından itibaren sınırı ise hiç kabul edilemez. Çünkü esrar kullanımının, çocuk ve gençler ile genç yetişkinlerin beyinlerinin gelişmesini engellediği bilinmektedir. Buna rağmen hükümetin böyle yanlış bir kararda ısrar etmesini anlamak mümkün değil” diye konuştu. FDP’li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann ise Bakanlar Kurulu’nun onayladığı tasarıya tam destek verdi. Yıllardır uygulanan katı uyuşturucu politikasının uyuşturucu kullanımını da uyuşturucu ticaretini de azaltmadığını belirten Buschmann, tasarının yasalaşmasıyla mahkemelerin yükünün hafifleyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!