Eski Büyükelçi Grenell: ‘Bizi dinleseydi...’

Güncelleme Tarihi:

Eski Büyükelçi Grenell: ‘Bizi dinleseydi...’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 12:08

ABD’nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Ukrayna ve Gazze’de savaş yaşanmasında Almanya eski Başbakanı Angela Merkel’in ihmalkâr davranışının da etkisi olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

ABD Başkan adayı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Grenell, Merkel hükümetinin, Trump’ın, Rusya ile Almanya arasındaki doğal gaz boru hattı projesi ‘Kuzey Akım 2’ projesinin durdurulması, gayri safi milli hasılanın yüzde 2’sinin savunmaya ayrılması ve İran’a yaptırım uygulanması taleplerini yerine getirmediğine dikkati çekerken, “Tarih, Trump’ın bu üç konuda da haklı olduğunu gösterdi. Şayet Merkel bizim taleplerimizi yerine getirseydi, bugün Ukrayna’da da Gazze’de de savaş olmazdı” dedi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine demeç veren Grenell, bu hataları yüzünden Merkel’in de şu anda SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin de özür dilemediklerini söyledi.

RUTTE’YE KARŞI ÇIKTI
2018-2020 yıllarında ABD Berlin Büyükelçisi olarak görev yapan Richard Grenell, Trump’ın NATO’yu zayıflatmak istediği yönündeki suçlamalarını redetti. “Şayet güçlü olmak istiyorsa, Trump, NATO’yu güçlendirmeye kararlıdır” dedi. Almanya’nın yanı sıra ve iktidardaki ABD hükümeti, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olmasına destek verirken, Richard Grenell buna karşı çıktı. “Hollanda, Rutte döneminde NATO’ya gereken desteği vermedi” derken, ABD’de seçimler yapılıncaya kadar Jens Stoltenberg’in NATO Genel Sekreteri olarak görevde kalmasından yana olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!