Eski bakana tazminat davası açılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Eski bakana tazminat davası açılır mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 11:33

Dış ülkelerden gelenlerden otoyol ücretinde ısrar eden ve Almanya’yı 243 milyon Euro tazminat ödemek zorunda bırakan CSU’lu eski Ulaştırma Bakanı Andeas Scheuer’e karşı rücu (tazminat) davası açılmasına yönelik hukuki araştırma yapılıyor. Buna göre, uygulama başlamadan iptal edildiği için zarara uğrayan şirketlere ödenecek tazminatın bir kısmının Scheuer’den talep edilmesi gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

ALMANYA otoyollarında araçlardan alınacak geçiş ücretiyle ilgili yürütülen Tahkim Davası sürecinde geçen hafta anlaşmaya varılmıştı. Buna göre federal hükümet, pazarlıklar sonunda geçiş ücretini işletmesi gereken şirketlere 243 milyon Euro ödemeyi kabul etti. Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, bu durumu “Çok acı verici” olarak nitelendirmişti. Araç geçiş ücretini ciddi bir hata olarak değerlendiren Wissing, tazminat tutarının yatırımlar için kullanılamamasından üzüntü duyduğunu belirtmişti. Konuyla ilgili Bild am Sonntag gazetesine konuşan Wissing, “Bu ciddi siyasi hatanın bedelini sadece vergi mükellefleri ödemek zorunda kalmamalıdır. Yasal durumu yakından inceleyeceğiz ve geri dönüşün mümkün olup olmadığını ya da ne ölçüde mümkün olduğunu dikkatle inceleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘KİŞİSEL OLARAK SORUMLU’
Yeşiller Partisi Federal Meclis üyesi Anton Hofreiter Bild gazetesine verdiği demeçte, “Sayın Scheuer’i binek araç geçiş ücretinin başarısızlığından ve dolayısıyla bekleyen ödemelerden doğrudan kişisel olarak sorumlu görüyorum. Bu bağlamda, genel olarak benzer durumlarda daha güçlü bir şekilde, kişisel mali sorumluluktan da söz etmek gerekir” dedi. Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Reiner Holznagel de sorumluluk incelemesini, ‘bir umut ışığı’ olarak gördüklerini ve böyle bir prosedürün ‘vergi mükelleflerinin parasının boşa harcanmaması’ için kural haline getirilmesi gerektiğini açıkladı. Reiner, aynı şekilde yapımı 10 yıl geciken Berlin Havaalanı ya da yıllardır inşaat çalışması bitmeyen Federal Meclis ek binalarını da gündeme getirdi. Ancak Almanya’da, bakanların aldıkları kararlardan dolayı rüşvet ve adam kayırma gibi suç niteliği teşkil eden konuların dışında sorumlu tutulmasının zor olduğu belirtildi.
Yeşiller Partisi milletvekili Baerbel Höhn’ün 2010 yılında Federal Meclis’e yazılı olarak soru önergesi verdiği belirtildi. Önergede hükümete, “Federal hükümet üyeleri aldıkları kararlar nedeniyle uğratılan zararlardan sorumlu tutulabilir mi?” sorusu yöneltildi. Höhn, özellikle devlet adına kamu hukuku sözleşmelerinin imzalanmasına vurgu yapmıştı. Verilen cevapta ise “Federal Bakanlar Yasası, federal hükümet üyeleri için sorumluluk hukuku kapsamında herhangi bir düzenleme içermemektedir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

‘YASALARI UYGULAMAK GÖREVİMDİ’
CSU’lu eski Ulaştırma Bakanı Andeas Scheuer’e karşı rücu (tazminat) davası açılmasına yönelik hukuki araştırma yapılıyor. Buna göre, uygulama başlamadan iptal edildiği için zarara uğrayan şirketlere ödenecek tazminatın bir kısmının Scheuer’den talep edilmesi gündeme gelebilir. Devletin ödeyeceği tazminat miktarının kamuoyuna açıklanmasından sonra CSU yönetimi, vergi mükelleflerine verilen mali zarar konusunda şu ana kadar yorum yapmadı. Suçlamaların odağında yer alan Andreas Scheuer ise Bavyera medya grubunun gazetelerine yaptığı açıklamada, “Hoşnutsuzluğu çok iyi anlayabiliyorum. Eleştirileri çok ciddiye alıyorum” dedi ve bu durumdan en çok kendisinin rahatsız olduğunu söyledi. Bununla birlikte Scheuer, binek araç geçiş ücretinin ‘ne bir CSU projesi ne de tek başına bir Scheuer projesi’ olduğunu belirterek, “Federal hükümet, Federal Meclis, Eyaletler Meclisi ve Cumhurbaşkanı, benim Federal Bakan olduğum dönemden önce yasaları geçirdi. Yasaları uygulamak benim görevimdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!