Enerji şirketlerine katkıya, muhalefetten tepki

Güncelleme Tarihi:

Enerji şirketlerine katkıya, muhalefetten tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 10:03

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle özellikle uzun süreli sözleşmeleri bulunan enerji şirketlerini iflastan kurtarmak için doğal gaza katkı payı ödenmesi planına muhalefet partileri karşı çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da hükümet, sonbahar itibariyle şirketlere doğal gaz için kilovat saat başına 2.419 cent katkı payı ödenmesini kararlaştırırken, ana muhalefet CDU/CSU bunun hayata geçirilmesini engellemek için harekete geçti. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja, katkı payının durdurulması için Federal Meclis’e önümüzdeki günlerde bir önerge sunacağını açıkladı. Czaja, hükümetin doğal gaz katkı payı ödenmesi kararının sosyal olmadığını belirtirken, bu yöndeki planların yeniden gözden geçirmesi çağrısı yaptı.

Enerji şirketlerine katkıya, muhalefetten tepki
CDU Genel Sekreteri Mario Czaja, CDU Lideri Friedrich Merz

‘ANAYASAYA AYKIRI’
CDU’lu Thomas Heilmann ise doğal gaz katkı payının hem Alman Anayasası’na hem de Avrupa Birliği (AB) yasal düzenlemelerine aykırı olduğunu ileri sürdü. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn da hükümetin bu planından özellikle dar gelirlilerin olumsuz yönde etkileneceğine dikkati çekti. “Gidilen yol yanlıştır, felakettir” diyen Spahn, hükümetin bu planından yalnız uzun süreli sözleşmeleri olan ve yaşanan enerji krizi nedeniyle daha yüksek fiyata doğal gaz satın alıp ucuza vermek zorunda kalacak enerji şirketlerinin değil, diğer şirketlerin de yararlanacağını hatırlattı. Spahn, bazı enerji şirketlerinin bu yılın ilk yarısında 3.5 milyar Dolar kâr ettiklerinin belirlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘BAŞTAN BERİ KARŞIYDIK’
Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin planlarını savunurken, CDU/CSU’ya Sol Parti’den de destek geldi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch, “Biz baştan beri böyle bir uygulamaya karşıydık. CDU/CSU’nun böyle bir girişimde bulunması önemli. Şayet Yeşillerli gençler de doğal gaz katkı payına karşı çıkarak sokaklara dökülürse, Federal Meclis’te koalisyon çoğunluğu sağlayamayabilir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!