Emekli ‘Gastarbeiter’, yoksulluk riski altında

Güncelleme Tarihi:

Emekli ‘Gastarbeiter’, yoksulluk riski altında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 16:21

Almanya’da yapılan bir araştırma, birinci kuşak işçilerin Alman yaşıtlarına göre daha düşük emekli maaşı aldıklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre bu kesim yoksulluk riski altında.

Haberin Devamı

‘Uyum Medya Hizmeti’ (Mediendienst Integration) adlı kuruluş Almanya’daki yabancı işçi emeklileri ile Alman emeklilerin maaş durumları üzerine bir araştırma yaptı. Alman Emeklilik Sigortası Fonu verileri baz alınarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 1960’lı yılların başında Almanya’ya ‘misafir işçi’ (Gastarbeiter) olarak gelen ilk kuşak göçmenler, kendi yaşlarındaki Almanlara kıyasla daha düşük emekli maaşı alıyor. DW Türçe’nin haberine göre, Alman emekliler ortalama 1111 Euro maaş alırken, 1960’larda ağırlıklı olarak İtalya ve Türkiye gibi ülkelerden gelen, aynı dönemde ve benzer koşullarda çalışan işçi emeklilerinin maaşı ise 834 Euro. Araştırma sonuçlarına göre göçmen kadın emeklilerin durumu göçmen erkek emeklilere göre daha da kötü. Göçmen emekliler arasında üçte iki oranına sahip olan kadınların emekli maaşı Alman emeklilerin ortalama maaşının üçte bir oranında daha düşük. Alman kadın emekliler aylık ortalama 899 Euro alırken, bu rakam göçmen kadın emeklilerde ortalama 661 Euro.

Haberin Devamı

Emekli ‘Gastarbeiter’, yoksulluk riski altında

İŞLERİNİ İLK ONLAR KAYBETTİ
Sosyal araştırmacı Eric Seils’e göre göçmen emeklilerin Alman yaşıtlarına oranla daha düşük emekli aylığı almasının başlıca nedeni, Alman meslektaşlarından ortalama olarak daha az kazanmış olmaları. Seils, “Başlangıçta, düşük ücretlerini fazla mesai yaparak ve ağır çalışma koşulları için verilen primlerle telafi ediyorlardı. Ancak daha sonra, 1970’lerde baş gösteren petrol krizi sırasında fabrikalarda vasıfsız işçiler olarak işlerini ilk kaybedenler onlar oldu” dedi. İlk yıllarda yabancı işçilerin Almanya’ya uyumları için yeterli çalışmalar yapılmadığını, dil ve uyum kurslarının düzenlenmediğini belirten Seils, “Günümüzde de daha az emekli maaşı alıyorlar ve yoksulluk riskleri çok daha yüksek” diye konuştu.

Emekli ‘Gastarbeiter’, yoksulluk riski altında

Haberin Devamı

3.2 MİLYON KİŞİ GELDİ
Alman Emeklilik Kasası verilerine göre, Almanya’da yaklaşık 16.5 milyon Alman vatandaşı emekli bulunuyor. İş gücü göçü anlaşması yapılan ülke vatandaşlarından da 360 bin kişiye emekli maaşı ödeniyor. Ancak ilk kuşak göçmen emeklilerin önemli bir kısmı vefat etti. 1960’lı yılların başında başlayan iş gücü göçü sürecinde Almanya’ya aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 3.2 milyon kişi göç etti. İşçi gereksiniminin sona ermesi nedeniyle alımlar 23 Kasım 1973 tarihinde resmen sonlandırıldı. Bu tarihten sonra Almanya’ya işçi göçü yerine daha çok aile birleşimi ya da eğitim amacıyla göç gerçekleşti. Ancak son yıllarda nitelikli işçi eksikliği sorunu yeniden ortaya çıktığı için Almanya nitelikli göçmenlere kapılarını açtı.

Haberin Devamı

Emekli ‘Gastarbeiter’, yoksulluk riski altında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!