Elektrikli arabalarda teşvikler azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli arabalarda teşvikler azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 11:22

Almanya’da yeni yılda yürürlüğe girecek yeniliklere ilişkin yazımıza bu hafta devam ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde tavan yapan akaryakıt fiyatlarından bıkıp fosil yakıtlı otomobilden elektrikle çalışan otomobile geçiş yapmak isteyenler ellerini çabuk tutmalı, çünkü hem hibritli hem de elektrikli arabalar için verilen devlet teşvik miktarları 2023’te azalıyor.

Haberin Devamı

Elektrikli arabalarda teşvikler azalıyor

EDİNİLEN bilgiye göre söz konusu teşviklerden 1 Ocak 2023’ten itibaren sadece özel kişiler yararlanabilecek, şirketler ise bu devlet teşvikinden yararlanamayacak. Yeni yılda yürürlüğe girecek bu düzenlemeye göre, örneğin alış fiyatı 40 bin Euro’ya kadar olan elektrikli ve hibritli otomobiller için söz konusu olan teşvik miktarı 6 binden 4 bin 500 Euro’ya, 65 bin Euro’ya kadar olan otomobillerde ise 6 bin yerine 3 bin Euro’ya düşürülecek. Bu nedenle, elektrik veya hibrit sistemiyle çalışan yeni nesil otomobillere sağlanan teşviklerden yararlanmak isteyenlerin, yeni otomobil alımı konusunda yıl sonuna kadar ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

ELEKTRİK ÜRETİMİNE VERGİ İNDİRİMİ
Güneş enerjisinden elektrik üretmeyi sağlayan fotovoltaik tesisatı inşa eden konut sahipleri, önümüzdeki yıldan yıldan itibaren kendi hanelerinde üretip sattıkları elektrikten elde edecekleri kazanç üzerinden gelir ve işlem vergisi (Einkommnsteuer ve Umsatzsteuer) ödemek zorunda olmayacaklar. Söz konusu vergi kolaylığı sadece küçük ölçekli fotovoltaik tesisatları için geçerli olacak. İş yeri olarak kullanılan binaların yanı sıra, bir veya iki konutlu müstakil binalarda asgari elektrik üretimi 30 kilovatsaat ile sınırlandırılmış durumda. Çok katlı binalarda ise, hane başına üretim miktarı 15 kilovat saati geçmeyecek.

VERGİ MUAFİYETLERİ
Gelecek yıldan itibaren vergi muafiyetleri ve sosyal güvenlik kesintilerinde esas alınan geliri miktarlarında da değişiklik olacak. Buna göre, vergiden muaf gelir sınırı tek başına yaşayanlar için 10 bin 347 Euro’dan 10 bin 908 Euro’ya yükseltilecek. Çiftlerde ise bu miktarların iki katı olacak. Diğer bir ifadeyle 21 bin 816 Euro tutarındaki gelir elde eden çiftler, bu gelirleri için vergi ödemek zorunda olmayacaklar. Halk arasında zenginlik vergisi olarak da bilinen yüzde 42 oranındaki azami vergi miktarının uygulandığı gelir sınırı, 1 Ocak 2023’ten itibaren 58 bin 597 Euro’dan 62 bin 810 Euro’ya yükseltilecek. Ayrıca 66 bin 915 Euro’dan daha az geliri olanlar, Almancası ‘Solidaritätszuschlag’ olan dayanışma vergisinden muaf tutulacaklar.

Haberin Devamı

HOMEOFFICE’E VERGİ KOLAYLIĞI
Koronavirüs pandemisinden bu yana sigortalı çalışanlara homeoffice adı altındaki uygulama çerçevesinde sunulan evden çalışmaya tanınan vergi muafiyetleri gelecek yıldan itibaren artırılacak. Buna göre, evden çalışılan her gün başına 5 Euro vergiden düşülebilecek. Vergiden düşülebilecek homeoffice’te geçen gün sayısı da 160 yerine 200 güne yükseltilecek. Ancak evden çalışanlar, buna karşılık, ev ile işyeri arasında kat ettikleri mesafeler için kilometre başınan tanınan vergi kolaylığından yararlanamayacaklar.

SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİLERİ
Bunun yanı sıra, soyal güvenlik kesinti muafiyetinin uygulandığı azami gelir miktarları da önümüzdeki yıldan itibaren yükseltiliyor. Diğer bir ifadeyle sağlık, bakım, emeklilik ve işsizlik sigortalarına yapılan sosyal güvenlik kesinti muafiyetinden, belirli bir sınırın üzerinde gelir elde edenler yararlanabiliyor. Örneğin 5 bin 500 Euro’nun üzerinde aylık geliri olanlar, arzu ettikleri takdirde yasal sağlık sigortasından özel sağlık sigortasına geçiş yapabilirler.

Haberin Devamı

Elektrikli arabalarda teşvikler azalıyor

ÇOKLU KULLANIMLI KAP MECBURİYETİ
Çöp atıklarını azaltmak için yeni yıldan itibaren evlere yemek servisi yapan restoran ve catering işletmeleri, kullanacakları yemek kapları için yeni bir kıstas getirildi. Buna göre, yeni yıldan itibaren evlere yapılan yemek servisleri tek kullanımlı kaplar yerine, çoklu kullanımlı kaplar içinde yapmak zorunda olacaklar. Büfe gibi beş kişiden daha az personelin çalıştığı ve işletme alanı 80 metrekareden daha küçük olan yemek işletmeleri ise yeni uygulamadan muaf tutulacak. Küçük ölçekli gastronomi işletmeleri, talep olması halinde müşterilerinin kendi kaplarını kullanma isteklerini dikkate almak zorunda olacaklar.

Haberin Devamı

MAYORKA YOLCULARINA DİKKAT
Almanların arasında en çok sevilen sevilen tatil yörelerinin başında gelen Mayorka Adası’ndaki turist akını önümüzdeki yıldan itibaren sınırlandırılıyor. Balear Ada yönetimi ile Clia adlı gemi işletmesi arasında yapılan anlaşma uyarınca, 2023’ten itibaren Palma de Mayorka limanına aynı anda en fazla üç gemi yanaşabilecek. Yapılan anlaşmayla, bir yılda 101 adet daha az geminin Mayorka Adası’nda demirlemesi hedefleniyor.

HIRVATİSTAN EURO’YA GEÇİYOR
Önümüzdeki yıl Sıla Yolu’na çıkanlar, Balkan ülkelerinden Hırvatistan’dan geçerken artık ülkenin para birimi olan Kuna bozdurmak zorunda olmayacaklar, çünkü Hırvatistan, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’ya geçiş yapacak. Hırvatistan, böylelikle Avrupa’da Euro’yu tedavüle sokan 20’nci AB ülkesi olacak. Bir Euro 7.53450 Kuna değerinde olacak. Hırvatistan bu yılın eylül ayından itibaren deneme amacıyla Kuna’nın yanı sıra Euro’yu da günlük hayatın bir parçası haline getirmişti.

Haberin Devamı

İŞLETMELERE ÜRÜN SORUMLULUĞU
2023 yılından itibaren yürürlüğe girecek yeni bir kanuna göre, işletmeler pazarladıkları ürünlerinin her türlü maddi ve manevi sorumluluğunu taşımak zorunda olacaklar. Diğer bir ifadeyle, ürünlerin hangi şartlar altında üretildiğinden şirketlerden hesap sorulabilecek. Fason üretimi yapan şirketlerdeki çalışma koşullarından, üretim aşamasında çocukların görev alıp almadığına ve hatta çevre koruma kıstaslarına uyulup uyulmadığına kadar üretimin her aşamasından, ürünü pazarlayan şirket sorumlu olacak. Söz konusu şirketler, üretim aşamasında tespit ettikleri düzensizlikleri kısa adı BAFA olan Federal Alman Ekonomi ve İhracat Kontrol Dairesi’ne ihbar etmekle yükümlü olacaklar, bunların hukuki sorumluluğunu işe üstlenmek zorunda olmayacaklar. Üretimdeki düzensizliklere ilişkin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlere ise, bir dizi yasal yaptırımlar uygulanabilecek.

BİTTİ

BAKMADAN GEÇME!