Elektirikliye ilgi iyice azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Elektirikliye ilgi iyice azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 11:05

Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu’nun (KBA) verilerine göre, bu yıl mart ayında trafiğe çıkan elektrikli otomobil sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 azalarak yaklaşık 31 bin 400 oldu. Genel otomobil satışlarına bakıldığında mart ayında Almanya’da trafiğe açılan yeni otomobil sayısı da azaldı.

Haberin Devamı

EY Batı Avrupa Bölgesi Yönetici Ortağı ve Mobilite Başkanı Constantin Gall, “Birçok üreticinin yeni elektrikli otomobil alımında verilen ‘çevre teşvik primi’nin iptalini telafi etmek için yaptığı yüksek indirimlere rağmen talep şu anda çok zayıf” dedi. Satın alma teşvikinin kaldırılmasının potansiyel alıcıları tedirgin ettiğini belirten Gall, “Birçok müşteri, siyasetçiler bile artık bu teknolojiyi teşvik etmeye hazır değilse, elektromobilitenin yükselişinden şüphe duymaya başlıyor” diye konuştu. Federal hükümet, geçen yıl, ilk olarak ticari amaçlı alınacak elektrikli otomobiller için teşvik primini iptal etmişti. Eylül 2023’ten itibaren sadece özel kullanıma yönelik sübvansiyonlar devam etti. Ancak hükümet, aralık ayında sürpriz bir şekilde özel araç sahiplerine yönelik sübvansiyonları da durdurdu. O zamandan bu yana elektrikli otomobillere talep önemli ölçüde düştü.

Elektirikliye ilgi iyice azalıyor
MART AYINDAN DÜŞÜŞ GÖZLENDİ
Sübvansiyonların sona erdirilmesini savunan Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ZDF’te yaptığı açıklamada, ‘sübvansiyonlarla kalıcı bir pazar yaratmanın çözüm olmadığını’ söyledi. Wissing, bunun yerine otomotiv sektörünün, bir piyasa ekonomisi olarak kendi başına işlemesini sağlamanın önemli olduğunu ifade etti. Genel otomobil satışlarına bakıldığında mart ayında Almanya’da düşüş gözlendi. KBA’nın son rakamlarına göre, yeni araç tescillerinin sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6.2 oranında azalarak 264 binin altına düştü. Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) ve İthalatçılar Birliği VDIK’e göre bu durum kısmen geçen yılın mart ayına kıyasla bu yıl mart ayında üç iş günü daha az çalışılmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYESİNDEN ÇOK UZAK
EY Batı Avrupa Bölgesi Yönetici Gall, Alman pazarının, koronavirüs salgınının patlak vermesinden önceki yıl olan 2019’un kriz öncesi seviyesinden hâlâ çok uzakta olduğunu açıkladı. Gall, “Büyüme ivmesi eksikliği var, ekonomi zayıflıyor, özel şahıslar ve şirketler beklemede kalıyor. Bu nedenle yeni kayıtlar, gerçek bir toparlanma belirtisi göstermeden yatay seyretmeye devam ediyor” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!