Edmond De Amicis’in gözüyle İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Edmond De Amicis’in gözüyle İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 00:00

İstanbul dünyada hakettiği ilgiyi görüyor mu? Ülkedeki siyasi havaya göre bazen unutulan, bazen dünyanın, güzelliğini yeniden keşfettiği bir kent İstanbul. 19’uncu yüzyılın en önemli İtalyan yazarlarından Edmondo De Amicis, 1878'de İstanbul'a seyahat ediyor.

Haberin Devamı

Bu kent üzerine şimdiye kadar yazılmış en etkileyici kitabı yazıyor. Kitap 136 yıl sonra ünlü yazar Umberto Eco’nun önsözü ve özel bir baskıyla Almanca yayınladı. Kentin eski gizemini belgeleyen 45 tarihi fotoğraf ve kapakta Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un “Eski İstanbul üzerine en güzel kitap” sözüyle. Kitabı Istanbul, Hauptstadt der Welt (İstanbul, Dünya Başkenti) adıyla Hamburg'taki Corso yayınevi yayınladı.

GÜÇLÜ; ZENGİN SÖZCÜKLER

Yüzyıllarca Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yapmış İstanbul'un eski ruhu, Edmondo De Amicis’in güçlü ve zengin sözcükleriyle yeniden canlanıyor adeta. İt

Edmond De Amicis’in gözüyle İstanbul
alyan yazar 1878'de gemiyle Marmara'dan kente girişini bile büyük bir heyecanla anlatıyor. Sisler arasından yükselen ve gümüş uçları parlayan minareler, cami ve kilise kubbelerini betimlerken, okuyucuyu aynı heyecanla birlikte yolculuğa çıkarıyor. Gördüğü büyüleyici manzara karşısında kendinden geçen yazar bu güzelliği şiirsel bir dille anlatıyor: “İşte karşımızda, İstanbul şehri. Sonsuz, yüce, fevkalade! Kainatın ve insan soyunun ihtişamı. Demek ki, böyle bir güzellik sadece bir hayal değilmiş.”

DİL ACİZ KALIR

Kenti daha önce gezen seyyahların, yazarların İstanbul'u anlatırken, dilinin dolaştığını, bazılarının anlatmakta aciz kaldığını yazan Edmondo De Amicis, İstanbul'un renkli insan mozaiğine hayranlık duyuyor. Türkler, Ermeniler, Rumlar, dervişler, bir sinema sahnesi gibi sokaklar, mistik, melankolik İstanbul'un ruhunu canlandırıyor... Ama İtalyan yazar hayali bir masal kent anlatmıyor elbette. Gözlemlediği insan manzaralarıyla o zamanki yaşam hakkında önemli ipuçları veriyor aynı zamanda: “Ucuz bir kahveyle yarım gün boyunca oyalanmakta, 5 saat boyunca mezarlıktaki selvi ağacının dibinde hiç kıpırdamadan oturmakta üstlerine yok.”

Edmondo De Amicis'in 2010'da Türkçe de yayınlanan İstanbul kitabı tarihi bir İstanbul romanı gibi. Sürükleyici ve büyüleyici...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!