e-vinyet almayı unutmayın

Güncelleme Tarihi:

e-vinyet almayı unutmayın
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2021 18:53

Elektronik vinyet uygulamasının geçerli olduğu Slovakya’da sınır kontrolleri yok. 10 günlük e-vinyet ücreti 10 euro. Vinyetsiz geçişin cezası ise 150 ila 700 euro arasında değişiyor.

Haberin Devamı

SLOVAKYA’nın toplam nüfusu 5.5 milyon. Ülkede yaşayanların yüzde 30’undan fazlası en az ilk doz aşılarını olmuş durumda. Bölgelere göre değişen salgınla ilgili uygulamalar var. Hasta sayılarının azalmasıyla kısıtlamalar da hafifletildi. Slovakya, Sıla Yolu güzergâhındaki en küçük ülke. Tamamı otoyol ve sadece 80 km. En çok bir saatte bu ülkeden geçebiliyorsunuz. Otoyollar yeni ve bakımlı. Hız limiti 130 km/h. En son yayımlanan genelgeye göre transit geçişinizi yakıt almak hariç durmadan 8 saatte tamamlamak zorundasınız. Slovakya Schengen bölgesi üyesi. Sınır kontrolleri olmadığından dolayı ülkede ne kadar kaldığınızı tespit edecek bir uygulama yok. Yine de kurallara uymanızı tavsiye ederiz.
Slovakya’da elektronik vinyet uygulaması var. Gümrüklerdeki peronlarda vinyet için ödeme yapıyorsunuz. On günlük e-vinyet bedeli 10 Euro. Karşılığında plakanız sisteme işleniyor. Size sadece bir fatura veriliyor. Bu faturayı kontrol esnasında göstermek için saklayın. Vinyetesiz araç kullanmanın cezası 150 Euro ile 700 Euro arasında değişiyor.

e-vinyet almayı unutmayın
SLOVAKYA
* AB üyesi ve Schengen bölgesinde.
* Avrupa’dan gidişlerde kısıtlama yok. Türkiye’den dönüşte transit geçme mecburiyeti var.
* Para birimi euro.
* Elektronik vinyet mecburi.
* Sınırlarda kontrol yok.
* Farlarınız 24 saat açık olsun. 
e-vinyet almayı unutmayın
Otoyollarda hız limiti 130 km/h. Devlet karayolunda 90 km/h ve yerleşim yerlerinde 50 km/h. Polis sabit ve seyyar radarlarla kontrol yapıyor. Köprü ayaklarına kurulan veya uzaktan ölçüm yapan radarlarla araçların hızları tespit ediliyor. Hız ihlali yapanlara, ilk park yerinde veya çıkışta durdurularak ceza yazılıyor.
e-vinyet almayı unutmayın
Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Avusturya’ya açılan sınır kapılarında gümrük ya da pasaport kontrolleri yok. Sınır kapıları boş duruyor.

Haberin Devamı

NEMLÄ° ADRES VE TELEFONLAR
T.C. Bratislava Büyükelçiliği Adres: Holubyho 11 811 03 Bratislava
Tel: + 421 2 544 15 504
Acil durum telefonu: + 421 904 558 867
e.mail: embassy.bratislava@mfa.gov.tr
Polis imdat: 112
Ambulans: 112
Acil yardım: 112
Yol yardımı: 112
Slovakya Otomobil Klübü SATC tel: + 421 2 682 492 13

e-vinyet almayı unutmayın
AKARYAKIT FÄ°YATLARI
Dizel: 1.18 Euro
Benzin: 1.29 Euro
e-vinyet almayı unutmayın
SLOVAKÇA SÖZLÜK (TÜRKÇE OKUNUŞUYLA)
Dobry den: İyi günler
Dobry vecer: Ä°yi akÅŸamlar
Dovidenia (kısaca Dovi): Hoşçakalın
Prosim: Teşekkürler
Ano: Evet
Nie: Hayır
Hovaedzie: Sığır eti
Kuriatko: Tavuk
Voda: Su
Chlieb: Ekmek
Prepacte: Pardon
Nerozumiem vas: Anlamıyorum.
Mam Poruchu: Arabam arıza yaptı.

 

Haberin Devamı

MACARÄ°STAN

RÖSZKE
HER ZAMAN
YOÄžUN

Macaristan Schengen bölgesinde son ülke. Gümrüklerde kontroller oldukça sıkı. Geçen yıllarda Röszke’de her iki yönde olmak üzere 10 saati aşkın bekleme süreleri oldu. Alternatif sınır kapıları ise Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto.

MACARİSTAN, Sıla Yolu güzergâhında, koronavirüsle mücadele kapsamında yayımlanan genelgeleriyle uygulamalarının çok farklı olduğu ülkelerden biri. Genelgelere göre ülkeye giriş ile çıkışlarda ve transit geçişlerde çok katı kurallar var. Vaka sayılarındaki gerilemenin verdiği rahatlıkla bu genelgeler sadece kağıtta kalmış durumda. An itibarılma başta transit geçişler olmak üzere bütün sınır kapılarında pratikte korona öncesi uygulamalar yürürlükte. Macaristan Schengen bölgesinde son ülke. Gümrüklerde kontroller oldukça sıkı. Görevliler her aracı ve bütün evrakları titizlikle inceliyor. Bu nedenle Macaristan gümrüklerinde uzun kuyruklar oluşuyor. Sırbistan ile Macaristan arasındaki sınır kapısı Röszke, ana otoyol üstünde olması nedeniyle her iki yönde de en uzun kuyrukların oluştuğu gümrük. Geçen yıllarda Röszke’de her iki yönde olmak üzere 10 saati aşkın bekleme süreleri oldu. Alternatif sınır kapıları ise Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto. Röszke–Tompa arası 55 km. İki sınır kapısı arasında daha küçük bir gümrük olan Asatthalom Sınır Kapısı var. Bu kapıdan sadece AB vatandaşları giriş ve çıkış yapabiliyor. Günlük yoğunluk durumuna göre alternatif sınır kapılarını kullanmanız faydalı olabilir.

KREDİ KARTIYLA ÖDEYİN

Macaristan otoyolları geniş ve bakımlı. Hız limiti 130 km/h. Sabit ve seyyar radarlar ile hız kontrolü yoğun bir şekilde yapılıyor. Macaristan cezaları mektupla adresinize kadar geliyor. Otoyol üzerindeki benzin istasyonlarında transit yolcuların kullanabileceğini belirten İngilizce ‘Only for Transit’ levhaları var. Fakat diğer uygulamalar gibi bu da sadece levha olarak kalmış, pratikte buna da uyulmuyor. Otoyolu kullanmanız için e-vinyet zorunlu. Otomobiller için 10 günlük e-vinyet bedeli 11 euro. Sınır kapılarında hemen girişte satış gişeleri var. Aracınızın ruhsatı ve plakası ile sisteme giriş yapılıyor, karşılığında size bir fatura veriliyor. Bazı gişelerde fahiş fiyatla e-vinyet satılıyor. Mümkünse forint veya kredi kartı ile ödeme yapmayı deneyin. Gündüz farların açık olması, emniyet kemeri takmak ve çocuk koltuğu mecburi.

e-vinyet almayı unutmayın

e-vinyet almayı unutmayın
MACARÄ°STAN
* AB üyesi Schengen bölgesinde
* Avrupa’dan gidiş ve Türkiye’den dönüşlerde transit geçme mecburiyeti var. Fakat kontrol edilmiyor.
* Para birimi forint.
* Elektronik vinyet mecburi.
* Sınırlarda kontroller çok sıkı.
* Cezalar ağır.
* Sırbistan’a sınır kapısı Röszke de uzun kuyruklar oluşuyor.
* Alternatif sınır kapıları Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto.

Haberin Devamı

e-vinyet almayı unutmayın

SADECE Ä°KÄ° PAKET SÄ°GARA
Macaristan gümrük görevlileri AB, yasalarını çok ciddi ÅŸekilde uyguluyor. Her yetiÅŸkinin sadece iki paket (Dikkat; Ä°ki karton deÄŸil) sigara getirme hakkı var. Daha fazlasına el konuluyor. Tutanak ve ceza ödemek için saatlerce bekliyorsunuz. Et ve süt mamullerinin ülkeye giriÅŸine izin verilmiyor. 10 bin euro ve üstü paranın beyan edilmesi gerekli. Günlük kullanım dışındaki altın ve deÄŸerli takılar da gümrüğe tabi.Â
e-vinyet almayı unutmayın
e-vinyet almayı unutmayın
Röszke Sınır Kapısı’nda izin dönemi başlamadığı ve hafta arası olmasına rağmen 5 saat bekledim. Bekleyenler korna çalarak protestoda bulunmalarına rağmen 8 giriş kapısından sadece üç tanesi hizmet veriyordu.

Haberin Devamı

e-vinyet almayı unutmayın

e-vinyet almayı unutmayın
Sınır kapısındaki gişelerdeki görevliler araç ruhsatınızla birlikte plakanızı sisteme kayıt ediyor ve size makbuz veriyor. Otoyol üstündeki video kontrol sistemleri plakanız üzerinden e-vinyet kontrolü yapıyor.

Â

e-vinyet almayı unutmayın

e-vinyet almayı unutmayın
ÖNEMLİ ADRES VE TELEFONLAR

T.C. Budapeşte Büyükelçiliği adres: Andrassy ut. 123 1062 Budapest - Hungary
Telefon: +361 478 91 00 veya +36 1 478 91 30
Acil durum telefonu: +36 70 355 72 33
e.mail: embassy.budapest@mfa.gov.tr
Polis: 107
Ä°tfaiye: 105
Cankurtaran ambulans: 104
Macar otomobil kulübü (MAK): 188

Haberin Devamı

AKARYAKIT FÄ°YATLARI

(1 euro = 345 forint)
Dizel: 1.21 euro
Süper benzin: 1.20 Euro

e-vinyet almayı unutmayın
MACARCA SÖZLÜK (TÜRKÇE OKUNUŞUYLA)
Yo nopot: İyi günler
Yo regelt: Günaydın
Yo eÅŸtet: Ä°yi akÅŸamlar
Yo esagat: Ä°yi geceler
Visont lataşra: Allahaısmarladık
Hol von o vetse?: Tuvaletler nerede?
ÅžegitÅŸeg: Ä°mdat
Mibe kerül?: Ücreti ne kadar?
Kerem: Lütfen
Kösönöm: Teşekkür ederim
Vis: Su
Kave: Kahve
Teo: Çay
Kenyer: Ekmek
Salato: Salata
Boryu huÅŸ: Dana eti
Barani huÅŸ: Kuzu eti
Morho huş: Sığır eti
Ninç: Yok
Ä°gen: Evet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!