Dünya basını seçimleri böyle gördü!

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını seçimleri böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 09:09

Türkiye'deki 1 Kasım genel seçim sonuçları AK Parti'nin zaferi olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Avrupa basını Türkiye'de yapılan genel seçimi yakından izlerken, seçimin ilk sonuçlarını "AK Parti önemli ve büyük bir zafer kazandı" başlıklarıyla duyurdu.

"Tahminler AK Parti'nin salt çoğunluğu alacağını gösteriyor" başlığıyla haberi veren Die Welt gazetesi de, sandıkların büyük bölümünün sayılmasının ardından AK Parti'nin oylarını geri aldığı belirtildi.

Fransa

Fransız resmi haber ajansı AFP genel seçim sonuçlarını, "AK Parti tek başına iktidar" flaşıyla duyurdu. Fransız basını "AK Parti mutlak çoğunluğun sahibi" manşetlerini atarken, 7 Haziran'dan bu yana Türkiye'nin ağır ve kasvetli bir seçim havasına büründüğünü yazdı.

Fransız Le Monde gazetesi ise Türkiye'deki seçimleri Diyarbakır'a gönderdiği muhabirle izledi. Le Monde, Diyarbakır'da seçim günü polis ve askerin yoğun güvenlik önlemleri aldığını ve tansiyonun çok yüksek olduğu yorumunda bulundu. Gün boyu sandık başında seçmenlerle yaptığı röportajları ve fotoğrafları paylaşan gazete, seçim sonuçlarını "AK Parti yeniden mutlak çoğunluğa ulaştı" ifadesiyle duyurdu. Haberde AK Parti'nin seçimde kazandığı yüksek oranda oyla tek başına iktidarı garantilediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Liberation gazetesi ise seçim anketlerin AK Parti'yi yüzde 42-43 bandında gösterdiğini ancak sonucun sürpriz olduğunu yazdı. Gazete, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin seçim öncesi yaptıkları açıklamalara yer verirken, oy verme işlemi boyunca herhangi bir olayın yaşanmadığı aktarıldı.

Le Figaro gazetesi ise, AK Parti'nin aldığı oylarla tek başına iktidara geldiği belirtildi. Haberde AK Parti'nin seçimde kazandığı yüksek oranda oyla tek başına iktidarı garantilediği ifadesi kullanıldı.

İngiltere

İngiliz yayın kurumu BBC, "AK Parti çoğunluğa doğru ilerliyor" başlıklı haberinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel seçimin ilk sonuçlarına göre parlamentoda çoğunluğu elde etmiş göründüğünü bildirdi.

BBC, "sonuçlar AK Parti'nin haziran ayında çoğunluğu elde edememesinin ardından bu kez tek başına hükümet kurma olasılığını gösteriyor" ifadesini kullandı. BBC ayrıca internet sitesi üzerinden Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı'nın İngilizce grafiği ile okuyucularına duyurdu.

Haberin Devamı

BBC'nin Ankara'dan canlı yayına bağlanan muhabiri Gavin Hewitt ise, "Avrupa bu seçimin sonuçlarını çok yakından izleyecek. Avrupa Türkiye'ye baktığında belki daha güçlü bir hükümeti görecek karşısında. Bu da özellikle göçmen krizine ilişkin müzakerelerin daha kolay gerçekleşmesini sağlayabilir" yorumunda bulundu.

İngiliz Financial Times (FT) genel seçimde oyların yüzde 70'inin sayıldığını ve AK Parti'nin yüzde 50'nin üzerinde oy elde ettiğini belirterek, "haziran ayındaki seçimde kaydedilen yenilgi tersine çevrildi" ifadesine yer verdi.

Reuters haber ajansı ise mevcut seçim sonuçlarına ilişkin olarak "AK Parti tek parti iktidarına doğru ilerliyor" başlığını kullandı.

Hollanda

Haberin Devamı

Hollanda medyası da Türkiye'de yapılan genel seçim sonuçlarına geniş yer verdi. AK Parti'nin açıklanana ilk sonuçlara göre seçimde büyük başarı sağladığını belirten Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, bu sonuçla tek başına iktidarın elde edildiğini kaydetti.

Haziran ayındaki seçimde oylarında yaklaşık yüzde 10'luk bir düşüş yaşanan AK Parti'nin bu seçimde yüzde 50'nin üstünde oy aldığına işaret edilen haberde, HDP'nin de barajı aştığı kaydedildi.

De Volkskrant gazetesi haberinde, ilk sonuçlara göre AK Parti'nin oyların yüzde 51'den fazlasını aldığı belirtildi. Sonuçların değişmemesi halinde AK Parti'nin mecliste çoğunluğu elde ederek tek başına iktidar olabileceğine belirten gazete, ana muhalefetteki CHP'nin yüzde 22 civarında oy alabildiğini kaydetti. Gazete, seçim büyük güvenlik önlemleri altında gerçekleştiğine de dikkati çekti.

Yunanistan

Haberin Devamı

Yunan medyası, Türkiye'de bugün yapılan genel seçim sonuçlarını AK Parti'nin kendisini yeniden tek başına iktidara taşıyacak önemli bir başarısı olarak nitelendirdi.

Belçika

Belçika'nın en büyük gazetesi Le Soir, AK Parti'nin tek başına iktidara geldiğini internet sitesinde manşetten okuyucularına duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu AK Parti'nin yaklaşık yüzde 50 oy alarak hiç zorlanmadan seçimi kazandığı ifade edildi.

La Capitale gazetesi de, AK Parti'nin seçimlerde hükümet kurmak için gereken 276 milletvekilinden çok daha fazlasını aldığını vurguladı. Antwerpen gazetesi de, haberinde seçimlerde AK Parti'nin kolay bir şekilde tek başına iktidara geldiğini, oy oranlarına göre CHP'nin ikinci, MHP'nin üçüncü, HDP'nin ise dördüncü parti olduğu bilgisine yer verdi.

İtalya

Haberin Devamı

İtalyan basınında da AK Parti'nin seçim zaferi geniş yankı buldu ve bültenlerin ilk sırasında yer aldı. Seçime katılım oranındaki rekor seviyeye dikkat çekildi.

Avusturya

Avusturya devlet televizyonu ORF Haberde AK Parti'nin 7 Haziran'da kaybettiği mutlak çoğunluğu yeniden ele geçireceği ve tek başına iktidar olabileceğini yazdı.

Macaristan

Macaristan'ın en büyük gazetelerinden Magyar Nemzet internet sayfasında yayınladığı haberde, "Türkiye'de barışçıl bir şekilde düzenlenen erken genel seçimleri Hükümet Partisi büyük farkla önde götürüyor'' ifadelerini kullandı.

Magyar Idök gazetesi seçimle ilgili yayınladığı haberde, HDP'nin yüzde 10 barajına takılabileceğine değinerek, seçimleri AK Partinin büyük farkla kazanabileceğini belirtti. Ülkenin önde gelen haber sitelerinden 444.hu ise ''Türkiye'deki seçimleri Erdoğan'ın partisi emin bir şekilde önde götürüyor'' ifadelerini kullandı.

Bulgaristan

Türkiye'deki genel seçim sonuçları Bulgar medyasında geniş yankı buldu. Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) ana haber bülteninde "Türkiye'de AK Parti verilen oyların yüzde 53'ünü aldı. Gerginlik yaşanmadan, huzurlu geçen seçimde Türkler heyecanla sandık başına gittiler" ifadelerini kullandı.

Balkanlar

Bosna Hersek'teki Hayat Televizyonunun haber sitesinde "Türkiye'deki genel seçimde AK Parti'nin büyük zaferi" başlığıyla yayınlanan haberde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, AK Parti'nin oyların yarıya yakınını alarak seçimleri kazandığı ifade edildi.

Ülkedeki gazetelerden Dnevni Avaz da "AK Parti'nin emin zaferi" başlığıyla yayınladığı haberde, yeni dönemde 4 siyasi partinin mecliste olacağı ve oyların 49,36'sını alan AK Parti'nin 316 milletvekiliyle tek başına iktidar olduğu kaydedildi.

Oslobodjenje gazetesi ise "Oyların yüzde 50'ye yakınını alan AK Parti, tek başına iktidar" başlıklı haberinde, AK Parti'nin bugünkü genel seçimde oyların yüzde 49,5'ini alarak seçimlerden galibiyetle çıktığını belirtti.

ABD basınında 1 Kasım seçimi

- WSJ ve NY Times: "Müthiş geri dönüş"

- Washington Post: "Sonuçlar, Kürt nüfus ağırlıklı güneydoğuda iktidar partisi için kayda değer bir gelişme olduğuna işaret ediyor"

- Associated Press: "İlk sonuçlar iktidar partisinin çarpıcı bir zaferle çoğunluğu geri kazandığını gösteriyor"

ABD basını, Türkiye'deki 1 Kasım genel seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde AK Parti'nin elde ettiği oy oranının tek başına iktidar için yeterli göründüğünü, iktidar partisinin konumunu pekiştirdiğini belirterek, "çarpıcı zafer" ve "müthiş geri dönüş" gibi ifadeler kullandı.

Washington Post gazetesi, AK Parti"nin 7 Haziran seçiminden sonra bugün yapılan seçimde iktidar için gerekli kesin çoğunluğu kazanmış göründüğünü bildirdi. Gazete, oyların yüzde 80'inin sayılmasından sonra AK Parti'nin yaklaşık yüzde 50 oy oranına ulaştığını ve bir kez daha tek başına hükümet kurabileceğini, sonuçların ardından AK Partililerin genel merkez önünde toplandığını yazdı.

 "AK Parti iktidarını pekiştirdi"

Bloomberg haber ajansında yer alan haberde ise AK Parti'nin haziran ayında kaybettiği oyları geri aldığı ve 13 yıllık iktidarını pekiştirdiğinin görüldüğü belirtildi.

 "Çarpıcı zafer"

Associated Press haber ajansı da 1 Kasım seçimleriyle ilgili haberlerinde "İlk sonuçlar iktidar partisinin çarpıcı bir zaferle çoğunluğu geri kazandığını gösteriyor" ifadesine yer verdi.

TRT'nin seçim sonuçlarına ilişkin verilerini haberlerinde kullanan AP, AK Partililerin Ankara ve İstanbul'daki parti binaları önünde kutlama yaptığını yazdı.

 WSJ ve NY Times: "Müthiş geri dönüş"

Wall Street Journal gazetesi, seçimlere ilişkin haberinde AK Parti'nin seçmenlerin yarısının oyunu alarak parlamentoda çoğunluğu sağladığı belirtildi.

 Azerbaycan basını

Türkiye ile aynı gün milletvekili seçimi yapılan Azerbaycan'da da kardeş ülkedeki seçim sonuçları basında geniş yer aldı.

Sabah saatlerinden itibaren Türkiye'deki seçimin her aşamasını yansıtan Azerbaycan basını sonuçları son dakika olarak verdi.

Ülkenin önemli haber sitelerinden musavat.com, seçim sonuçlarıyla ilgili "MHP çöktü, HDP eridi, CHP yerinde saydı" ifadelerini kullanırken AK Partinin zafer kazandığını yazdı.

APA haber ajansı, "AK Parti parlak bir zafer kazandı" başlığıyla duyurduğu haberinde, partilerin oy oranlarını okuyucularıyla paylaştı. Haberde, AK Parti'nin yeniden tek başına hükümet kuracak oy oranını yakaladığı belirtildi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde Anadolu Ajansı'nı kaynak gösteren Trend haber ajansı, 26. Dönem Parlamentosunun belirlendiği seçimde, AK Parti'nin oyların yüzde 50'ye yakınını alarak tek başına iktidar olmayı garantilediğini vurguladı.

qafqazinfo.az sitesi, "Bir millet, iki seçim" başlıklı haberinde Türkiye'deki seçimle ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Seçim sonucunu "AK Parti yeniden tek başına iktidar" başlığıyla duyuran site, gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullanmasını ve vatandaşların Cumhurbaşkanı'na ilgisini de haberleştirdi.

Rus basını

Rus basını, Türkiye'deki milletvekili seçimi sürecini yakından takip etti.

Haber ajansı Ria, açılan sandık sonuçlarına göre sık sık yenilediği haberlerinde, "İktidar partisi Meclis'te çoğunluğu elde etti" başlığını kullandı.

Ajans abonelerine geçtiği haberlerde, "İktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi, erken seçimlerde zafer kazanarak, mecliste çoğunluğu elde ediyor" ifadelerine yer verdi. Ajans haberlerinde, Türkiye'deki seçim sistemi hakkında detaylı bilgi paylaştı.

TASS haber ajansı da geniş bir haber yayımlayarak, "Davutoğlu sonuçları, demokrasinin zaferi olarak nitelendirdi" başlığını tercih etti.

Rus haber kanalı Rossiya-24, seçim sonuçlarını "Davutoğlu'nun partisi iktidarda kalmaya devam ediyor" spotuyla ekrana taşıdı.

Rossiyskaya Gazeta, "Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlerden lider çıktı" başlığını kullandığı haberde, "seçimlerin sonuçlarına göre AK Parti yarışı önde tamamladı. Bu rakamlar tek başına iktidar anlamına geliyor" gibi ifadelerini kullandı.
Moskovskiy Komsomolets gazetesi haberi , "AK Parti, seçimlerde tek başına iktidar olabilecek oy oranını elde etti" ifadesiyle gördü.

Komsomolskaya Pravda gazetesi, "Türkiye'de iktidar partisi kazandı" başlığını kullandı.
Ekho Moskvı Radyosu ise AK Parti'nin 1 Haziran seçimlerine göre oy oranını artırdığını, tek başına iktidar olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!