‘Destek paketi emekliyi de kapsasın’

Güncelleme Tarihi:

‘Destek paketi emekliyi de kapsasın’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 12:20

Almanya’da koronavirüs salgını ve ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının enden olduğu hayat pahalılığı, en çok dar gelirli gurubu etkiliyor. Vatandaşların ekonomik destek paketiyle rahatlatılmasına yönelik hükümet çeşitli önlemler alıyor. Ancak koalisyon ortakları arasında bu konuda görüş ayrılıkları var.

Haberin Devamı

ARTAN enflasyona yönelik tartışmada ana muhalefet partisi CDU ile iktidar ortağı Yeşiller, emeklilerin ve öğrencilerin destek paketiyle rahatlatılmasını talep ederken Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ise yaşlılara yönelik mali yardımı istemiyor. Lindner’i eleştiren CDU/CSU Federal Meclis Grubu Sosyal Politikalar Sözcüsü Stephan Stracke, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, “Federal Maliye Bakanı bir kez daha tüm emeklileri yardımların dışında tutmak istiyorsa, bu sosyal açıdan adaletsizliktir ve toplumdaki bölünmeyi daha da şiddetlendirir” dedi. Artan enerji maliyetleri ve yükselen gıda fiyatlarının bir yoksulluk tuzağına dönüşmemesi gerektiğini belirten Stracke, “Bir başka somut yardım paketine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Elbette emekliler ve öğrenciler de bundan faydalanmalıdır” dedi. Maliye Bakanı Lindner ise geçen hafta emeklilere özel yardım yapılmasını reddetmiş ve bu yılki emekli maaşı artışına atıfta bulunmuştu. Lindner, yardıma muhtaç emeklilerin temel gelir desteği programındaki herkes gibi özel bir ödeme aldığını ve konut ödeneğinde de bir ısınma ödeneği olduğunu söylemişti. Almanya’da emekliler de elektrik faturalarındaki EEG vergisinin kaldırılmasından yararlanıyor.

Haberin Devamı

‘AŞIRI KÂR VERGİSİ’ HATIRLATMASI
Koalisyon ortakları arasında da planlanan üçüncü yardım paketinin içeriği konusunda farklı görüşler var. Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Katharina Dröge, “Özellikle artan fiyatları büyük bir endişeyle karşılayanlara yönelik bir yardım sağlamalıyız” dedi. Bu yardımların aynı zamanda öğrencilere ve düşük emekli maaşı alan emeklilere de olması gerektiğini belirten Dröge, finansman kaynağının şu anda koalisyon ortaklarıyla görüşüldüğünü söyledi. ‘Aşırı kâr vergisi’ çağrısını yineleyen Dröge, “Bu, krizden aşırı kâr eden şirketlerin Almanya’daki sosyal uyuma katkıda bulunmalarını sağlayacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!