‘Depremler için acilen önlem almalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Depremler için acilen önlem almalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2023 10:32

Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Celal Şengör, Göttingen Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Neotektoniği: Depremler bize ne anlatıyor’ adlı konferansta Türkiye’nin deprem gerçeğini masaya yatırdı. Türkiye’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirten Sengör, gerekli önlemler alınmazsa, ülkenin sosyal yapısını ve hatta bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

KONFERANS, çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerin de katılımıyla gerçekleşti. Göttingen Belediye Başkanı Petra Broistedt, Göttingen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Tolan ve DTAB (Deutsch-Türkischer Akademikerbund - Alman-Türk Akademisyenler Birliği) adına Başkan Cenk Sancak’ın selamlama konuşmalarıyla başlayan konferans, yoğun ilgi gördü. Danışma Kurulu Üyesi Suat Bakır’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, Göttingen’deki Bilimler Akademisi Başkan Vekili de katıldı. Etkinlikte, Türkiye’nin neotektoniği ve depremler arasındaki ilişki üzerine önemli bilgiler paylaşıldı.

‘Depremler için acilen önlem almalıyız’
‘EN HAREKETLİ DEPREM BÖLGESİ EGE’
Türkiye’nin farklı bölgelerinin deprem riski altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şengör, “Özellikle Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi fay hatları, en güçlü depremleri tetikleyebilecek potansiyele sahip. Ayrıca Ege Bölgesi, 7 büyüklüğüne kadar depremler üretebilen fay yapılarıyla karakterize edilirken, Doğu Anadolu’da meydana gelen depremler 7 ila 7.4 büyüklüğünde olabilir. Ege Bölgesi, dünyada en hareketli deprem bölgesi. İstanbul gibi yoğun nüfusa sahip bir şehirde beklenen depreme karşı ciddi önlemler alınmazsa, Türkiye sosyal yapısını ve muhtemelen bağımsızlığını kaybedebilir. Deprem gerçek bir felaket potansiyeli taşımaktadır” dedi.
‘Depremler için acilen önlem almalıyız’
KONFERANSLAR DEVAM EDECEK
Etkinlik sonunda, katılımcılar Prof. Dr. Celal Şengör’e ve Göttingen Üniversitesi’ne katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. Konferans, Türkiye’nin deprem gerçeğini masaya yatırarak bilim dünyası ve toplum arasında önemli bir köprü kurmayı hedefliyor. DTAB konferanslar dizisini 7 Temmuz’da Göttingen Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Metin Tolan’ın sunumu ‘Star Trek Fiziki’ ile devam edecek. Metin Tolan, ‘James Bond’, ‘Star Trek’ gibi filmlerin sahnelerini inceleyip, bunların mümkün olup olmadığı konusunda bir sunum yapıyor.
‘Depremler için acilen önlem almalıyız’
‘Depremler için acilen önlem almalıyız’

 

 

BAKMADAN GEÇME!