‘Demokrasimiz için en büyük tehlike Merz’dir’

Güncelleme Tarihi:

‘Demokrasimiz için en büyük tehlike Merz’dir’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 10:30

Sağ popülist AfD’nin yasaklanmasından yana olmadığını söyleyen CDU lideri Friedrich Merz’in federal ve eyaletlerde kesinlikle iş birliği yapmayacaklarını yinelediği halde yerel düzeyde i şbirliği sinyali vermesi tepkiyle karşılandı. SPD Federal Meclis milletvekili Sebastian Fiedler, “Demokrasimiz için en büyük tehlike aşırı sağ ve Friedrich Merz’dir” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in, partisinin sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile yerel düzeyde iş birliği yapabileceği sinyali vermesi tepkiyle karşılandı. Geçen hafta ‘kardeş parti’ CSU’nun kurultayında düzenlenen basın toplantısında, ‘Özlü Almanya için Alternatif biziz’ diyerek kafaları karıştıran Merz’in, dün akşam Alman Devlet Televizyonu ZDF’e verdiği demecinde, sağ popülist AfD ile Avrupa, federal ve eyaletler düzeyinde kesinlikle iş birliği yapmayacaklarını yinelerken, yerel düzeyde iş birliğinin mümkün olduğu sinyali vermesine hem içten hem de dıştan tepkiler yağdı. Merz’in yerel düzeyde durumun farklı olduğunu belirterek, “Biz demokratik seçim sonuçlarını doğal olarak kabullenmek zorundayız. Şayet AfD’li birileri kaymakam ve belediye başkanı seçilmişse, bu kente doğal olarak iş birliği yapma yolları aranmalı” demesi, SPD ve Yeşiller’in yanı sıra bazı CDU’luları da küplere bindirdi.

Haberin Devamı

İŞ BİRLİĞİNE HAYIR
CDU’lu Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner, AfD gibi kin saçan ırkçı bir partiyle iş birliği yapmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Wegner sosyal medya hesabında paylaştığı Tweet’te, “CDU, politikası kin, bölme ve dışlama olan bir partiyle işbirliği yapamaz ve yapmak da istemez” görüşünü vurguladı. CDU’lu Federal Meclis Başkan Yardımcısı Ywonne Magwas, “İster yerel konseyler, ister Federal Meclis olsun, aşırı sağcı hep aşırı sağcı kalır. Hıristiyan Demokratlar için aşırı sağcılar hep düşmandır” açıklamasında bulundu. CDU Genel Başkan yardımcısı Karin Prien de Merz’e karşı çok açık bir biçimde tavır aldı. Prien, CDU’nun 2018 yılındaki kongresinde AfD ile kesinlikle iş birliği yapılmayacağı kararı alındığını hatırlatarak, “Alınan karar belli ve ben partimizin başka türlü davranacağını düşünemiyorum. Aşırılarla kesinlikle iş birliği yok!” dedi.

MERZ DEMOKRASİMİZ İÇİN TEHLİKE
Almanya’da hükümetin büyük ortağı SPD ile Yeşiller, CDU lideri Merz’in açıklamasına ateş püskürdü. SPD’li Federal Meclis milletvekili Sebastian Fiedler, “Demokrasimiz için en büyük tehlike alırı sağdır ve Friedrich Merz’dir” açıklamasında bulundu. SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert de Friedrich Merz’i partisinin aldığı kararlara riayet etmemekle suçlarken, kendisinin zaman zaman dile getirdiği ‘yangın duvarını’ yine kendisinin yıkmaya başladığını söyledi. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, CDU gibi köklü bir partinin demokrasi düşmanı AfD ile işbirliği yapmasının kabullenmenin mümkün olmadığını söyledi. Lang, Merz’i makamına yaraşır şekilde davranmamakla da suçladı. Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz da, Merz’in gelecek yıl yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden sonra AfD ile ortaklık etmeye hazırlandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN ALTERNATİFİYİZ
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, daha önceki ‘Özlü Almana için Alternatif biziz’ söylemini ZDF’te de savundu. Federal Meclis’te en büyük muhalefetin CDU/CDU olduğunu söyleyen Merz, “Federal hükümete alternatif biziz. Hem Almanya’da, hem de Almanya için” dedi.

SÖDER’DEN DE TEPKİ
‘Kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de Merz’in AfD ile yerel düzeyde iş birliği yapılması görüşünü paylaşmadığını ilan etti. Söder, “CSU, hangi düzeyde olursa olsun AfD ile işbirliğini kesinlikle reddetmektedir. Böyle bir partiyle işbirliği yapmak bizim değerlerimizle bağdaşmaz” açıklamasında bulundu.

MERZ SÖZLERİNİ GERİ ALDI
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, sağ popülist AfD ile yerel düzeyde iş birliği yapılabileceği yönündeki açıklamasını içten ve dıştan gelen tepkilerin yoğunlaşması üzerine geri almak zorunda kaldı. Merz, sosyal medya hesabında paylaştığı Tweet’te, “Yeniden açıklık kazandırmak için, farklı bir şey söylemedim. CDU’nun aldığı karar geçerli. CDU, yerel düzeyde de AfD ile iş birliği yapmayacaktır” satırların yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!